Det som sedan i somras har utvecklat sig till årets mest emotsedda UFC-gala är nu äntligen här där organisationen har plockat fram ett riktigt fint matchkort till den traditionella nyårsgalan. Vi inleder med en batalj på underkortet där Uriah Hall och Chris Leben ska drabba samman i mellanviktsklassen. Vinstmetoden testas där jag misstänker att kombattanternas egenskaper kan matcha varandra väl – till den ena lirarens fördel.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Uriah Hall – Chris Leben
  • Spel: Hall via knockout/teknisk knockout
  • Odds: 2,25 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 03.35 29/12

En gemensam nämnare i att båda kombattanterna har varit deltagare i TV-programmet The Ultimate Fighter, som är en stor del av organisationens framgång. Chris Leben (22-10) är en gammal sådan som var med i den allra första säsongen för drygt 8 år sedan, där han har varit en profil sedan dess, medan Uriah Hall (7-4) var en finalist för ett halvår sedan där han gjorde sig ett namn via en spektakulär knockout.

Den här matchen är enorm, sett till ren överlevnad där kontraktet är hotat för respektive slagskämpe. Chris Leben, något av en ”brawler”, har förlorat 4 av sina 5 senaste matcher. Uriah Hall, en mer teknisk ”striker”, har floppat i sina två UFC-framträdanden, där TUF-finalen mot Kelvin Gastelum ingår, med förluster i båda bataljerna via delade domslut.

566

Uriah Hall har inte levt upp till förväntningarna, sett ut att inte ha det som krävs rent mentalt och saknat den formen av ”killer instinct” som visades upp i Ultimate Fighter där han slog ut samtliga av sina tre motståndare innan finalbiljetten kvitterades ut. Nu, med ryggen mot väggen, har han inget annat val där nattens motståndare både får ses som högst lämplig, om än kanske olämplig ur ett perspektiv. Chris Leben är väldigt erfaren. Han var faktiskt den som tog sig an en viss Anderson Silva, mångårig mästare i viktklassen och som bekant även huvudnumret i nattens gala, när han stod för sin debut under sommaren 2006. Skulle ”The Crippler” gå för att göra det här till en tråkig brottningsmatch, och lyckas, så kan han eventuellt avgå med en poängseger. Tror dock inte att han är kapabel till att spela det spelet, och där ser jag den främsta orsaken till att han kanske går sin sista match natten mot söndag.

Chris Leben föredrar att ”stand and bang” och är ingen större artist när det kommer till nedtagningar. Han är aggressiv och föredrar att röra sig framåt, vilket kan bli kostsamt om man ser till motståndarens egenskaper. Uriah Hall, som har en ”reach advantage” på över 15 cm i den här matchningen, är väldigt pricksäker och kan träffa sina tunga slag från distans. Hans föregående motståndare, med bakgrund som brottare, har klarat av att förstöra rytmen i hans attacker av den anledningen, en risk som bör vara något minimerad till den här bataljen. Lyckas Hall landa ett bra slag, vilket han ska klara av under en tidsram på 15 minuter (3 ronder x 5 minuter) så kan det vara början på slutet för Lebens mindre hälsosamma sätt till att ta sig an en fight där jag misstänker att han inte klarar av ett nytt krig, vilket de senaste resultaten skvallrar om.


Inget spelvärde på den raka segern som står i drygt 1,3 ggr, ser dock den eventuella vinstmetoden med intresse. Skulle favoriten avgå med segern så har han kapaciteten till att ordna det med en slagserie. Uriah Hall att vinna via en knockout eller teknisk knockout spelas med medel.

/Puyol