Galorna duggar tätt nu och här återvänder UFC till Brasilien och Rio där vi bl.a. har en svensk (Reza Madadi) med i underkortet. I första hand kommer jag fokusera på galans main event som kanske är en av de absolut ojämnaste sett till oddsen när en av kampsportens absolut största mästare i form av Anderson ”The Spider” Silva (32-4) ska drabba samman med Stephan Bonnar (14-7). Här fiskar jag upp ett spel som jag verkligen gillar och som känns bra på förhand.

  • Match: Anderson Silva – Stephan Bonnar
  • Spel: Över 1,5 ronder
  • Odds: 1,61 @ Bet365
  • Units: 8,5/10
  • Spelstopp: 03.00

Noterbart är att det egentligen var tänkt att José Aldo skulle försvara sin titel (fjädervikt) i den här galans main event men han tvingades dra sig ur pga skada. Anderson Silva, mästare i mellanvikt sedan exakt 6 år tillbaka på datumet (14:e oktober), erbjöd sig att ta en fight i lätt tungtvikt för drygt en månad sedan och Stephan Bonnar ställde upp som motståndare. Ingen titel står alltså på spel här och organisationen har bestämt att fighten ska gälla över 3 ronder och inte 5, i och med att dessa veteraner har haft lite kortare förberedelser än vanligt.

Anderson Silva får alltså en ny chans att slåss i hemlandet och jag kan väl inleda med att jag personligen är full av beundran för den här liraren, som enligt mig och många andra är den absolut störste inom MMA och den bästa ”pound for pound”-fightern på planeten. Om man skulle bortse från en match där han blev diskad (Yushin Okami, jan 2006, som han senare tog revansch mot) så är han obesegrad i snart 8 (!) år. Han har 15-0 i UFC och har alltså hållit bältet i mellanvikt som gisslan, något som inte står på spel inatt när han gör sin tredje fight i viktklassen över den han själv är van vid.

För er som kanske föredrar fotboll före kampsport, så kan man väl på ett ungefär jämföra spindelmannen med den absolut bästa spelfördelaren på ett mittfält ni kan tänka er. Han har en blick och ”spelförståelse” för vad som sker i den där buren som ingen annan har och det i kombination med riktigt fin huvudrörelse gör att han lyckas ducka från många slag på ett Matrix-liknande sätt. Han är en extremt skicklig och kreativ striker med sin muay thai, visserligen inte den som slår hårdast, men han är så pass träffsäker och svårläst att det inte krävs mycket för att han ska kunna skaka om sina motståndare. Hans jiu jitsu är också förstklassig där han har visat att han kan avsluta sina fighter från alla positioner.

Stephan Bonnar, som inte direkt är det vassaste namnet i den här divisionen, är antagligen fortfarande ihågkommen för sin sluggfest mot Forrest Griffin i den första säsongen av Ultimate Fighter. Han har gjort skäl för smeknamnet ”the american psycho” då han har varit inblandad i några av de blodigaste fighterna i organisationens historia. Han kliver in i den här fighten utan att ha något att förlora med målet att bjuda på så tufft motstånd som möjligt, och om man tolkar snacket inför på rätt sätt, att överleva efter en bra show.

Bonnar är en riktig slugger. En bra striker, dock utan den där riktiga krämen i nävarna, och en duktig BJJ-utövare, även om han inte har fått visa upp det sistnämnda på ett antal år. Det här är hans första fight på ett år där motståndarna på slutet inte har varit av någon större kaliber. Hans record imponerar inte men det han skulle sakna i ren talang vägs dubbelt upp med hjärta och en haka av granit. Den där hakan kommer testas på nytt i och med att den här fighten kommer hållas stående.

Den absolut enda planen där Bonnar har ett övertag är storleken. Han är relativt kraftig för att köra i den här viktklassen medan Silva inte ens är särskilt storväxt i mellanvikt. Den sistnämnde herren vägde in på 202 lbs medan Bonnar kommer in med 206. I övrigt är The Spider numret större i samtliga områden men 1,08 lockar ju knappast nämnvärt – det gör däremot ett annat spelalternativ över hur länge den här fighten kommer pågå. Om man ändå ska gå efter att Silva står som stor favorit och att han troligtvis inte blir utslagen (vilket han aldrig har blivit) så måste jag ändå säga att jag blev något förvånad över att linan på antalet ronder sattes så här lågt.

Silva brukar nämligen inte gå ut hårt under inledningen av sina fighter och de första 2-3 minuterna brukar han mestadels skicka upp finter och mycket rörelser i övrigt för att lära känna sin motståndare och hans reaktioner på ett bättre sätt. I regel brukar han gå på en tempoväxling mot slutet av den första ronden för att sedan trycka på ännu tyngre efter den första rondvilan.

Han är visserligen så pass skicklig att när han väl träffar rätt så kan han få igenom hänsynslösa knockouts i den första ronden också (har hänt vid 6 av 15 tillfällen i UFC) men med tanke på hur konservativ han brukar vara under fighternas inledande minuter så anser jag att chanserna till att man inte får se något avslut inom de första 5 minuterna kan och ska vara relativt stora. Jag tycker med andra ord inte att hans enorma favoritskap ska ses som givet att han kör en ångvält rakt över sin motståndare direkt från start.

Det som blir intressant till den här fighten är att Bonnar aldrig har blivit avslutad, varken via knockout eller submission. Han har fått väldigt mycket stryk i den där buren genom åren men aldrig vikit ner sig. De 2 förlusterna han har inom TKO-kolumnen har varit efter att läkarna har tvingats avbryta via cuts som har kommit längre in i fighterna. Han har bl.a. överlevt en hel match mot den överlägsne Jon Jones, som är den nuvarande mästaren i den här viktklassen. Det är, faktiskt, en skaplig merit.

Det som skulle kunna tala emot det här är hur pass aggressivt sluggern Bonnar väljer att agera, då han själv, i vanlig ordning, efterlyser en ”brawl”. Tror samtidigt att han har duktigt med respekt för sin motståndare, vars tekniska nävar (vilket han bör vara medveten om) är det svåraste han har mött så här långt, och att han inte rusar framåt alltför hårt från start med hakan i vädret.

Anderson Silva är Anderson Silva, men i det stora hela ser jag ett riktigt bra värde i det här spelet. Det strategiska inom Spider samt Bonnars haka kan vara en bra kombinationen till att vi får se en main event som varar i minst 5 minuter och att vi passerar den första ronden. Spelas med en insats över medel.

/Puyol