Kampsport av absoluta toppklass och den första UFC-galan på 6 veckor i och med att den förra ställdes in. Toronto och Air Canada Centre står som värd och mitt första spel hämtas från huvudmatchen och titelfighten i lätt tungvikt mellan Jon Jones (16-1) och Vitor Belfort (21-9). Här förväntar jag mig spel mot ett mål och med ett lågt odds på vinnaren så väljer jag att plocka vinstmetoden.

  • Match: Jon Jones – Vitor Belfort
  • Spel: Jon Jones via KO, TKO eller DQ
  • Odds: 1,87 @ Betsson
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 04.00

Jon ”Bones” Jones, som fyllde 25 år i somras, blev den yngsta mästaren i organisationens historia när han fullkomligt krossade ”Shogun”Rua  för 1,5 år sedan. Därefter har han hunnit avverka ytterligare tre fd champs med stor stil och här har han ytterligare en chans att försvara sin titel. Trots den ringa åldern har han alltså en enorm erfarenhet och redan nu är han med i toppen bland de som anses vara bäst ”pound for pound” i nuläget.

Med en bakgrund som brottare, där han är fullständigt fenomenal, så har han även utvecklats som striker för varje match där han är ruskigt kreativ och svårläst när han mixar upp nävar, sparkar och armbågar, i kombination med att han har en extrem räckvidd med sina långa armar. Med teknik och kraft så är han även en riktigt fin grappler på mattan där han kan avsluta sin motståndare antingen via submission eller hänsynslös ground and pound. Jones är den mest kompletta fightern inom UFC idag.

Utmanaren, den 10 år äldre Vitor ”the phenom” Belfort har varit med ett tag och det i ett antal organisationer, men det var just i UFC:s tidiga år som brassen slog igenom redan som 19-åring. Just i denna viktklass hade han bältet, dock endast över en match, för 8 år sedan. Vägen hit har varit något brokig och den här titelchansen uppstod något slumpartat då samtliga top contenders inte var villiga att gå den här fighten vid den här tidpunkten. Dan Henderson skulle som bekant få chansen men skadade sig medan Lyoto Machida, som stod på tur efter det, inte kände sig redo.

Belfort gjorde sig ett namn med sin explosivitet och snabba händer, där han har glöd och knockout-power. Han förtjänar helt klart respekt, även om han har passerat sin ”prime”. Blev därför överraskad (blev visserligen tillräckligt överraskad när det stod klart att dessa herrar skulle matchas) när jag noterade att han faktiskt endast har förlorat en fight (8 till antalet) sedan 6 år tillbaka, och det var mot ingen mindre än Anderson Silva via en spektakulär knockout i en titelfight i mellanvikt. Övriga motståndare har dock inte varit i närheten av den nivån som kvällens dito sitter på.

Jones har varit extremt överlägsen i samtliga (bortsett från en rond mot Lyoto Machida) av sina fighter, där man ska komma ihåg (utöver det faktum att de senaste motståndarna har varit tuffa och välmeriterade) att hans enda förlust kom till via en diskvalificering. Jag förväntar mig att han kommer dominera på nytt, och eventuellt bjuda på en ny show då han bör vara ute efter revansch.

Tyvärr, vilket var helt fel enligt mig, så hamnade Jon Jones i skottluggen när han valde att tacka nej till att fightas mot den enda ersättaren (till en skadad Dan Henderson) organisationen lyckades skaka fram veckan innan UFC151 skulle gå av stapeln. Ledningen tog den enkla vägen och riktade massiv kritik mot Jones, där några kollegor och sk ”fans” hakade på. Nu, med en ännu längre training camp bakom sig, och med större motivation att tysta dessa kritiker, så tror jag att vi kommer få se en ännu vassare slagskämpe.

I samma veva ska man komma ihåg att Belforts senaste 6 fighter har varit i mellanvikt, och i den här klassen (dvs lätt tungvikt) är han inte särskilt storvuxen. I jämförelse med det så är Jones verkligen ett monster med sin storlek i den här divisionen och en atlet av sällan skådat slag. Jones har en enorm reach advantage (10,5 inches) på Belfort som gör att brassen kommer få ytterst små luckor att komma tätt inpå mästaren. Skulle han sedan lyckas med att krympa ytorna, och därefter träffa något oannonserat, ser jag som hans enda chans till seger, då ”Bones” ska ha ett övertag på samtliga plan.

När man, i vanlig ordning, räknar in odds runt 1,10-1,15 på en tillsynes överlägsen champ så får man haka på spelalternativet vad gäller vinstmetoderna istället (tyvärr inte många bolag som erbjuder detta) där jag väljer bort några av dom omgående. Jag har extremt svårt att se hur den här fighten ska gå tiden ut och personligen så tror jag inte att utmanaren överlever i mer än 2 ronder.

Tanken var att jag skulle värdera mellan knockout/teknisk knockout kontra submission och plocka det sistnämnda (vilket jag tror hade passat utmärkt med Henderson som motståndare) ifall oddset skulle sticka ut men nu när de står så pass jämnt så faller jag för ett avslut via KO/TKO, då jag tycker att det är ett mer troligt scenario i denna match-up av ovannämnd anledning. Samtidigt så har Belfort, med ett svart bälte i brasiliansk jiu-jitsu, ingen större vana av att åka på en submission (en gång på 9 förluster av totalt 30 fighter).

T.ex. så öppnade Unibet med 1,90 på favoriten via KO/TKO innan oddset sjönk till 1,40, vilket känns mer rätt och 1,87 ggr pengarna som Betsson erbjuder i nuläget kommer inte stå sig länge. Jag tror inte att det kommer ta särskilt lång tid innan Jones rockar Belfort i en slagväxling, om han redan inte skulle ha hunnit med att ta det här till mattan, för att sedan utöva lite ground and pound.

I vanlig ordning går jag inte över medel när det kommer till att spela på vinstmetoder. Notera att galans main card drar igång runt 4-tiden på söndagmorgon där spelstoppet kan variera beroende på vilket bolag man spelar på.

/Puyol

Ni kan även följa mig och sajten via Twitter: @Puyol_SpelaSpel + @spelaspelse