Mitt under ett brinnande OS förflyttar vi oss till Los Angeles och Staples Center för att se en något hårdare variant av kampsport än några av de grenarna som utövas i London. Vi har ett hyfsat main card framför oss där Shogun (21-5) och Brandon Vera (12-5) ska göra upp i huvudmatchen. Brassen står som storfavorit, vilket jag nog tycker är välmotiverat. Här testar jag vinstmetoden i en fight där jag tycker att den ena slagskämpen ska ha ett övertag inom ett visst område.

  • Match: Mauricio ”Shogun” Rua-Brandon Vera
  • Spel: Shogun Rua att vinna via KO, TKO eller DQ
  • Odds: 1,75 @ Unibet
  • Units: 4,5/10
  • Spelstopp: 03.00

Ett möte mellan två fighters som har varit något skadedrabbade den senaste tiden, men trots det så har det varit en viss skillnad av karaktär på matcherna för respektive fighter. I skrivande stund står Shogun i drygt 1,25-1,30 som segrare, men då den här fighten gäller över 5 ronder, vilket är standard för en main event, så ger jag honom dugliga chanser att avsluta det här mötet med sina nävar.

Shogun kallad, är en väldigt meriterad striker och en av de bästa i gamet både tekniskt och taktiskt. Han är väldigt bra på att variera sina slag och har ”knockout-power”, vilket gör honom till en otrevlig motståndare oavsett vem han möter. Han har varit mästare både i Pride och även i UFC, även om han inte fick behålla bältet särskilt länge. Motivationen bör vara på topp då det sägs att han kommer få chansen på nytt ifall han vinner nattens match.

Under tiden i UFC så har han åkt på några skador vilket har stoppat hans framfart, där man kunde syna en del ringrost i titelfighten med Jon Jones där han blev av med bältet efter att ha blivit överkörd. Att jämföra med perioden runt dubbelmötet med landsmannen Lyoto Machida (som också finns med på den här galan) där han var skadefri och helt fantastisk. Därefter har han gått fighter mot Henderson (förlust, utsedd till årets fight 2011) och Griffin (seger efter 1 minut via knock) där han ändå har gjort det helt okej.

Brandon Vera inledde sin UFC-karriär i tungviktsklassen och han seglade snabbt upp som en utmanare efter några fina skalper, bl.a. mot Frank Mir. På den tiden imponerade han mycket med sin thaiboxning samt ett underskattat ground game, men man ska komma ihåg att det här var över en period för 6-7 år sedan. Därefter har de anonyma och oinspirerade prestationerna avlöst varandra efter att ha droppat en viktklass och fighterna mot Jon Jones (numera mästare) samt Thiago Silva kommer bli ihågkomna av mindre smickrande anledningar för Veras del, då han nämligen fick frakturer i ansiktet i båda fighterna.

I fighten mot Silva blev han förnedrad så till den grad att hans kontrakt med UFC blev brutet, sedan fick han en ny chans trots allt där han vann men var långt ifrån att imponera mot ett okänt namn. Därefter har han tvingats hoppa av från två planerade fighter pga skador.

Sedan den inledande vinstraden som nämndes innan så har ”the truth” gått 4-5-1 i sina 10 senaste fighter och många MMA-tyckare är något skeptiska till varför Vera ens får chansen i den här fighten. Shogun har visserligen ett blygsamt UFC-record han också på 4-4, men man ska komma ihåg att en kraftig majoritet av dessa fighter har varit mot de absolut bästa i den här viktklassen.

Underskattning samt en dålig training camp, det är väl på sin höjd det som skulle kunna ställa till för Shoguns del. Vera måste eventuellt gå för nedtagningar för att tidvis neutralisera motståndarens övertag ståendes, men jag misstänker att kalaset kommer hållas på fötterna och trots att Vera har en liten reach advantage så ska Shogun vara numret större med sina händer.

Sett över 5 ronder så tycker jag att brassen är tillräckligt vass för att utmanövrera nattens motståndare med sin striking. I vanlig ordning när det ska spelas på vinstmetod så spelar jag inte för mer än medel, nöjer mig med strax under där. Alltså, Shogun att vinna via knockout eller teknisk knockout till 1,75.

/Puyol