Efter ett par lyckade galor under de två föregående helgerna så avslutar man nu det här året i Brasilien och Barueri med en mindre tillställning inför Jones vs Cormier strax efter nyårsskiftet. Här siktar jag in mig på två tillställningar på huvudkortet där två hemmaspelare står som storfavoriter i respektive match. Renan Barao drabbar samman med Mitch Gagnon (bantamvikt) medan Erick Silva tar sig an Mike Rhodes (weltervikt). Testar två spel hos Unibet med mindre insatser.

  • Match: Renan Barao – Mitch Gagnon
  • Spel: Över 1,5 ronder
  • Odds: 1,70 @ Unibet
  • Units: 2/10
  • Spelstopp: 04.45 21/12

Hade man räknat fram till sommaren så hade Barao gått 33 matcher, över en period på 9 år, utan förlust. Ett vansinnigt starkt facit. Titeln förlorades dock till TJ Dillashaw och han gick även miste om en returmatch dagen innan mötet skulle äga rum då han blev sjuk efter att ha misslyckats med att pricka in matchvikten. En tung period och ett enormt bakslag för brassen som nog kommer behöva mer än en seger för att få en ny chans på bältet. Mitch Gagnon (12-2) har 4 raka segrar i UFC mot varierat motstånd, 3 av dessa via submission i den inledande ronden. En slipad grappler, dock ett område även motståndaren bemästrar väl.

Barao ska vara ett nummer större på fötterna och är bättre än att bli nedtagen/kontrollerad på mattan. Det här borde därmed bygga på om baronen, som är en lättare version av träningskamraten José Aldo (mångårig mästare i fjädervikt), lyckas slå ut motståndet inom loppet av 5 minuter eller inte. En oerhört tekniskt begåvad Barao är en slipad avslutare oavsett var matchen äger rum, samtidigt brukar han inte öppna upp i ett våldsamt tempo där han brukar plocka av de inledande minuterna till att känna på motståndet. 7 av hans 10 fighter hos Zuffa (UFC och tidigare WEC) har gått förbi den inledande ronden, de som har avslutats tidigare har legat och slickat på närmare 4 minuter.

  • Match: Erick Silva – Mike Rhodes
  • Spel: Silva – rond 1
  • Odds: 2,20 @ Unibet
  • Units: 2/10
  • Spelstopp: 04.10 21/12

Mot mer beprövat motstånd har det gått trögt, men inför mer överkomliga uppgifter har utdelningen varit mer än god. Sedan förlusten mot Matt Brown, i en vansinnigt underhållande tillställning, har nu Erick Silva återigen serverats något som får ses som behagligt på pappret där Mike Rhodes stoltserar med ett record på 6-3. UFC vill nog att brassen ska vara ett någorlunda relevant namn, speciellt här på hemmaplan, där det här får ses som en rimlig möjlighet att hitta tillbaka till vinnarspåret igen.

Erick Silva är en väldigt explosiv och kreativ striker där han har visat upp en förmåga till att alltid inleda riktigt starkt för att sedan dö ut något där jag personligen tror att han skulle gynnas (över 15 minuter) av att vara lite mer återhållsam. Men, skulle man räkna in en av hans allra första UFC-matcher som en seger (felaktigt diskad mot Carlo Prater) så skulle han stå på 5 vinster (i UFC) där samtliga har kommit till inom de  inledande 5 minuterna, dvs i den första ronden. Det kan man till och med korta ner något där snittet över dessa segrar har gått på en totaltid på en minut och 33 sekunder, vilket är väldigt imponerande. Säger inte så mycket om favoritskapet, men avståndet uppåt till vad rondspelet står i får ses som någorlunda intressant.


Låga insatser på båda spelen. Minst två ronder i Barao vs Gagnon samt Erick Silva att vinna via ett avslut i den första ronden.

/Puyol