Med titelmatchen och kronan på verket avklarad så fortsätter jag på den inslagna vägen där jag hämtar ytterligare två spel från nattens UFC-gala i Las Vegas som går natten mot söndag. Precis som i den senaste galan strax innan årsskiftet testar jag två mindre spel i det här formatet. Skiftar fokus mot welter- och lättvikten där Hector Lombard ska ta sig an Josh Burkman medan Donald Cerrone drabbar samman med Myles Jury. Tycker nog att dessa objekt är värda sina försök.

  • Match: Hector Lombard – Josh Burkman
  • Spel: Lombard – rond 1
  • Odds: 2,62 @ William Hill
  • Units: 2/10
  • Spelstopp: 04.00 4/1

Ett redigt veteranmöte, även om jag alltjämt vill hävda att storfavoriten kan ha mer att ge där han eventuellt kan blanda sig in i diskussionen kring en titelmatch i framtiden. Medan Hector Lombard (34-4-1) har varit riktigt skarp sedan han flyttade ner som welterviktare, en viktklass där han kan dra en viss fördel av att vara väldigt storvuxen, så står nu Josh Burkman (27-10) för sin återkomst i UFC efter att ha deltagit i andra organisationer mot sämre motstånd. Han kunde ha serverats en betydligt enklare uppgift än det han fick nu under sitt återtåg efter 6 år.

Hector Lombard kastade omkull Jake Shields och gjorde i princip vad han ville mot en av de mest svårbemästrade kombattanterna i den här viktklassen. Kan Lombard, en oerhört explosiv fd olympisk judoka med riktigt vassa händer, behandla Shields på det sättet så kan han nog göra något liknande med Burkman också. Kvällens motståndare kommer likt de övriga tvingas röra sig bakåt när det första nedtagningsförsöket väl misslyckas och då kommer Lombard, som har prickat in ca 62 procent av sina vinster i den inledande ronden, kunna sätta offensiven tidigt. Kubanen har en förmåga att forcera tidigt för att sedan tröttna och dra ner på tempot halvvägs in där hans främsta minuter oftast är de inledande 5. Med tanke på det enorma favoritskapet på förhand är den här spelformen att föredra när rondspelet på under 1,5 ronder inte ger mer än 2,0 ggr hos spelbolagen.

  • Match: Donald Cerrone – Myles Jury
  • Spel: Jury
  • Odds: 2,37 @ Bet365
  • Units: 2/10
  • Spelstopp: 04.00 4/1

Donald Cerrone (25-6-(1)) var oerhört aktiv och ytterst framgångsrik under 2014 där 4 matcher resulterade i lika många vinster där ytterligare en seger kan föra honom till en titelmatch och retur mot mästaren Anthony Pettis. För motståndet står Myles Jury (15-0), en oerhört slipad talang där han alltjämt är obesegrad, och även om det här får ses som hans tuffaste test med tillräcklig marginal så vill jag hävda att han kan vara närmre segern.

Cerrone, en vass kickboxare med en väldigt fin sparkteknik men även med ett slipat game på mattan, är nu oerhört erfaren och har det till sin fördel att jämföra med motståndet. ”Fury” Jury tillhör den yngre skolan där man tidigt börjar bemästra samtliga grenar, något jag hävdar kommer bära långt i framtiden men även ge resultat redan nu. Han är väldigt kreativ, aktiv och duktig på att variera sina attacker, vilket kan ställa en del frågetecken till den knappa favoriten. Donald Cerrone har haft en förmåga att falla i tillställningar där han anses vara på gränsen till de stora (titel-) matcherna, utöver ytterligare en förmåga att vara något av en ”slow starter” med svårigheter mot motståndare som besitter bra händer. I fjol hamnade Cerrone i underläge mot både Alvarez och Barboza, något liknande tror jag att han får desto svårare att hämta upp mot Jury.


Testar låga insatser på Hector Lombard att avsluta matchen i den inledande ronden och Myles Jury att stå som segrare i sin match.

/Puyol