Vi fortsätter på den inslagna vägen med UFC 173 där vi nu riktar in oss på galans huvud- samt titelmatch. Bältet i bantamvikt står på spel när den dominante Renan Barao ska ta sig an en ny utmaning, den här gången med TJ Dillashaw som motståndare. Brassen har sett väldigt skarp ut i skuggan av mästarna i de större viktklasserna och bär återigen på det stora favoritskapet i Las Vegas. Över 25 minuter har kombattanten i den ena sidan av banan en väldigt svår uppgift framför sig och jag är tveksam till om han lyckas stå emot.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Renan Barao – TJ Dillashaw
  • Spel: Barao to win inside distance
  • Odds: 1,57 @ Ladbrokes
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 05.00 25/5

Titelmatch i bantamvikt, en på förhand ojämn sådan, som numera står som ett sk main event i ett pay per view-kort. Att de tidigare mer lysande, profilstarka och meriterade mästarna är ur spel blir en mer tydligt när UFC har försökt lyfta fram Renan Barao (32 segrar, en förlust och en ”no contest”) som den nuvarande ”pound for pound”-kungen. Även om den dragningskraften saknas så kvarstår ändå det faktumet att brassen är sylvass i dagsläget. Motståndet TJ Dillashaw (9 vinster, 2 förluster) har talangen, men jag vill nog tro att det ska krävas något utöver det vanliga om storfavoriten inte står.

April 2005. Renan Barao, slipad och kreativ på fötterna, skicklig på mattan samt oerhört svår att plocka ner, förlorade sin professionella MMA-debut men har därefter gått obesegrad i 33 matcher i följd. Ett fruktansvärt vasst facit. En något mindre version av stallkamraten tillika landsmannen och fjäderviktsmästaren, José Aldo, delar man på en hel del egenskaper som bidrar till att den oerhört tekniske och flyfotade brassen är en skarp avslutare. McDonald, Wineland och nu senast Faber har avslutats både stående samt via mattan och kvällens motståndare är desto mer oprövad.

TJ Dillashaw, någorlunda allround men utan någon direkt spetsegenskap, har i princip fått den här möjligheten serverad i brist på annat kvalitativt motstånd nu när Dominick Cruz (fd mästare) har gått skadad i över 2,5 år medan träningskamraten Uriah Faber, desto mer rutinerad samt meriterad, har förbrukat sina titelchanser och varit chanslös vid två tillfällen mot brassen. Jag har väldigt svårt att se TJ göra något bättre eller annorlunda än vad exempelvis Faber gjorde.


Ytterligare en utmanare som kan få svårt att hävda sig och som tvingas till att ligga på försvar från start. Spel på ännu ett avslut från brassen som borde vara numret större och jag hade nog trott att oddsen (den raka segern kontra ett avslut) skulle stå varandra lite närmre än så här när vi har 25 minuter (5 x 5 min ronder) på oss. Renan Barao att vinna samt avsluta (to win inside distance) matchen. Medelinsats.

/Puyol