Likt galans main event så är även det här en match i lättviktsklassen. Donald Cerrone (18-4) ska göra upp med Melvin Guillard (30-10-2) i något som kan bli explosivt och underhållande om grabbarna inte hittar ett alltför snabbt avgörande. Med en tung favorit, vars odds inte känns alltför rolig i nuläget, så väljer jag ett spel på vinstmetoden.

  • Match: Donald Cerrone-Melvin Guillard
  • Spel: Cerrone via submission
  • Odds: 2,65 @ Unibet
  • Units: 3,5/10
  • Spelstopp: 04.45

Här har vi ett kompismöte framför oss då dessa fighters har tränat ihop, vilket man kunde se under invägningen där det var relativt vänskapligt kombattanterna emellan. Båda är 29 år gamla där Cerrone endast är en dag äldre. På tal om invägningen så missade Guillard vikten med nästan 1,5 kg, svårt att spekulera i varför och jag brukar i vanliga fall hålla ner insatsen vid sådana lägen, så även här.

”Cowboy” Cerrone är en av alla lättviktare som tidigare var med i WEC  (förlorade två titelmatcher mot Ben Henderson) innan han kom över till UFC där han var på duktig frammarsch framtills det att han stötte på Nate Diaz där det blev smörj i 3 raka ronder. Han har studsat tillbaka efter det (decision-seger mot Stephens) och han är helt klart skillad, även om jag har svårt att se honom som titelhållare i framtiden. I grunden en riktigt bra kickboxare med fin teknik på mattan där han har avslutat de flesta av sina motståndare.

Melvin Guillard är en stark och explosiv lirare med riktigt tunga nävar. I en stående duell skulle han kunna avsluta i princip alla i division om han bara träffar rätt punkt med sin höger. MMA är dock mycket mer än så, och det är även en av anledningarna till att han inte är med i den absoluta eliten trots väldigt många fighter på den här nivån.

Personligen så gillar jag Guillard då han är en spektakulär fighter i sina bästa stunder, men han kan även vara en av de minst taktiskt slipade slagskämparna jag har sett på den här nivån, och det mycket tack vare hans totala avsaknad av submission grappling. Där räcker det med att kolla hans record, där 9 av hans 10 förluster har kommit efter att han har klappat ur.

En notis till det, OM jag hade föredragit hans underdog-odds, så skulle jag hellre spela Guillard via KO/TKO/DQ då jag har svårt att se honom vinna på något annat sätt.

Jag kan däremot inte komma ifrån att Cerrone är den bättre fightern och därefter känns han som det mest troliga alternativet till att vara den som lämnar buren med en seger här, vilket oddsfördelningen skvallrar om. Dryga 1,30 känns dock lite halvdant, och just därför går jag efter vinstmetoden som känns något mer intressant om man väger över det området där det är störst skillnad mellan dessa fighters.

Skulle den här fighten, vid något tillfälle, gå till mattan så har ”Cowboy” alla verktyg för att hitta ett avslut, samtidigt som Guillard helt enkelt inte har verktygen till att förhindra det. Don Cerrone att vinna via submission spelas med en mindre insats.

Det blir även ett litet sidospel, där jag går mer på känsla då jag tror på en lite försiktig och avvaktande inledning på någon minut innan det släpps loss. Det skulle inte förvåna mig om matchen gick förbi den första ronden. Över 1,5 ronder spelas med 1,5/10 units. 1,72 @ Bet365. Där är det spelstopp 01.00.

/Puyol