Förra helgens fantastiska UFC-gala följs nu upp med ännu en sådan i Denver, Colorado, med några intressanta fighter ur spelsynpunkt. Höjdaren är såklart galans main event som är en titelfight samt returmöte i lättvikt mellan Benson Henderson (16-2) och Frankie Edgar (14-2-1). Förväntningarna är stora på något som bör bli fight of the night om den går några ronder och här måste jag ta ställning för den ena slagskämpen.

  • Match: Benson Henderson-Frankie Edgar
  • Spel: Benson Henderson
  • Odds: 1,55 @ Betsafe
  • Units: 7,5/10
  • Spelstopp: 04.00

Dessa meriterade krigare, som har gått igenom ett flertal tuffa motståndare, möttes i UFC144 i slutet av februari som gick i Japan. Den gången klev Edgar in i buren som champ medan Henderson var utmanare och knapp underdog till 2 ggr insatsen. Här är det alltså ombytta roller både vad gäller vem som håller i bältet och vem som står som favorit hos spelbolagen, och här ska jag försöka skriva under på varför jag delar deras åsikt med den första matchen i åtanke. Notera tiden för spelstoppet för fighterna på main card då galan drar igång natten mot söndag, svensk tid.

Ben Henderson är en väldigt atletisk och explosiv fighter som kommer från den nedlagda organisationen WEC, där han var mästare i några fighter, innan han alltså blev det nu i UFC efter sin fjärde match i organisationen. Han är nog den mest kompletta fightern i den här viktklassen och kanske en av de mest kompletta i överlag med fina nävar, högklassig brottning och stabil jiu-jitsu. Allt detta kombineras med något som är till stor fördel och det är hans storlek och styrka. Han är väldigt stor för den här viktklassen och skär ner väldigt mycket i vikt men utan att det påverkar hans kondition på ett negativt sätt.

I den andra ringhörnan hittar vi Frankie Edgar som är en personlig favorit hos mig med ett helt enormt fighting-hjärta. Det här är hans femte år i organisationen och han har gått från att vara någon som det kan vara lätt att underskatta till någon man ska visa den största respekten för. Intressant nog så blir den här fighten hans tredje raka dubbelmöte, då han sedan matchen med legendaren BJ Penn (april 2010) där han tog över bältet har gått igenom samma sak med Gray Maynard och nu alltså även med Ben Henderson, med skillnaden att han står utan titeln den här gången.

”The Answer” (Edgar) är likt Henderson riktigt bra i flera områden. Med sin brottarbakgrund har han dock utvecklat sin boxning allra mest, och även om det saknas knockout-power så är han otroligt teknisk och effektiv med den i kombination med riktigt fin rörelse. Då en majoritet av hans fighter går tiden ut så har hans boxning allt som oftast varit avgörande när det har kommit till att säkra domarnas rondpoäng. Hans kvickhet och fotarbete är bland det bästa jag någonsin har sett i den här viktklassen och man ska samtidigt komma ihåg att hans ground game är mer än godkänt under Renzo Gracies och Ricardo Almeidas ledning.

Det här mötet kommer påminna mycket om det första, tror jag, som gick tiden ut efter 5 ronder. Trots att Edgars hörna först trodde att de hade vunnit så var beslutet enhälligt där två domare hade siffrorna 49-46 till Hendersons fördel (den tredje hade 48-47 till Henderson) vilket ändå är väldigt övertygande. Efter analyser så är väl det som slår mig mest, trots att Edgar får till ett par nedtagningar och kommer undan i ett par slagdueller, där han ska vinna poäng med sin boxning och fotarbete, att det helt enkelt inte är tillräckligt och har inte samma effekt på det här motståndet. Efter 25 minuter var han fortfarande den som såg lite mörbultad ut i ansiktet medan Henderson knappt hade en skråma,.

Även om Edgar, som inte bantar och skär ner i vikt (jag inklusive några i UFC:s ledning hade velat se honom i viktklassen under) till sina matcher, har besegrat större motståndare flera gånger, så tycker jag att man kan se att Hendersons storlek är numret större och han utnyttjar det en nivå bättre än Edgars tidigare motståndare.

Det ska sägas att Edgar har segrat i båda sina tidigare returmöten (mot tidigare nämnda Penn och Maynard) och det pratas om små justeringar till det bättre även här, men jag har lite svårt att se vad han kan göra annorlunda till den här fighten, och om det är någon som känns mer trolig till att hitta rum för små förbättringar till denna rematch så är det Henderson.

Avslutningsvis så känner jag att Henderson är den i divisionen som har bäst chans att matcha Edgars snabbhet och rörelsemönster. Likt den första fighten så tror jag att han kommer använda sparkar och utnyttja sin reach advantage och storlek på bästa sätt och plocka hem den här fighten också, och därmed behålla titeln.

/Puyol