Världsmästerskapet i damfotboll spelas vidare i Kanada där vi nu ska sikta in oss på den inledande åttondelsfinalen i Ottawa med stort svenskt intresse. Sverige ska ta sig an ett på förhand väldigt favorittippat Tyskland och svenskorna har, sett till hur det mästerskapet har utspelat sig, relativt lite att förlora i den här positionen – och det är något jag menar på att man kan utnyttja mot ett tyskt landslag som har varit förhållandevis ineffektivt på slutet. Trots ett tillräckligt övertag menar jag på att man ska ha bättre möjligheter till att hålla jämna steg på resultattavlan.

  • Match: Tyskland – Sverige
  • Spel: Sverige 0-2 handikapp (3-vägs)
  • Odds: 1,65 @ Betsafe
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 22.00 20/6

Tyskland, som har stått som en av de ledande favoriterna till guldet i det här mästerskapet, serverades en oerhört enkel grupp där åtminstone två (Elfenbenskusten och Thailand) av motståndarna skulle mosas med stora siffror. Så har det även blivit med 7 poäng av 9 möjliga, där man stundtals var numret större än Norge i matchen man inte lyckades vinna, och man fixade sin gruppseger med målskillnaden 15-1 utan något insläppt spelmål.

Sverige har haft desto större svårigheter med tre raka kryss och behövde få hjälp med övriga resultat för att kunna avancera från gruppspelet. Försvarsspelet var det stora frågetecknet inför och så även inledningsvis efter 3-3 mot Nigeria i premiären där svenskorna blev överspelade vid upprepade tillfällen. Framsteg i några aspekter mot USA såväl som Australien även om man nu återigen stöter på tuffast möjliga motstånd i den här åttondelen.

tysklandSE

Sverige kommer med tillräcklig sannolikhet bli utslaget ikväll där man antagligen måste stå för en prestation som är likvärdig, om inte bättre, än det som visades upp mot USA samtidigt som tyskornas anfallsspel måste hacka en aning. Bidragande till att jag ändå gillar svenskornas möjligheter till att, åtminstone på resultattavlan, kunna hålla jämna steg med motståndet. Svenskornas försvarsspel har, stegvis, blivit bättre under turneringens gång. Backlinjen stod oerhört högt upp och var riktigt osynkat över 90 minuter mot Nigeria och man straffades via en av de ytterst få bollarna Australien fick in bakom den svenska backlinjen. Här vill jag nog tro att man kan sjunka nedåt i banan och försvara sig relativt väl – och även om tyskorna kommer ha det mesta och det bästa i anfallsväg så kan siffrorna ändå hållas nere.

Ganska anmärkningsvärt att ett Tyskland som ännu inte har testats har haft hela 31 avslut mer än de övriga lagen i turneringen inför dessa åttondelsfinaler, mycket tack vare ytterst beskedligt motstånd, men att man inte har förvaltat mer än 5 av de totalt 63 avsluten man har haft över matcherna mot Norge och Thailand. Ett väldigt ineffektivt facit där man har bjudit på ett antal mindre skarpa avslut där man trots ett stort bollinnehav har rört sig aningen dåligt för att kunna leta sig mot bättre lägen. Sverige har kapacitet att sätta motståndet i liknande positioner där Tyskland, i jämförelse med USA där svenskorna alltså stod för sin främsta insats hittills, saknar en riktigt kvick spelare på djupet där tålamodet kan bli för stort innan man skickar iväg ett försök till avgörande passning, utöver ett omställningsspel som inte har gått alltför snabbt.


Sverige att vinna matchen med en 2-0 ledning att gå på, vilket innebär att man får förlora med högst uddamålet över ordinarie speltid, spelas med en medelinsats.

/Puyol