Hämtar ytterligare ett objekt från kvällens omgång och här hittar vi den mest intressanta och betydelsefulla matchen från världens bästa innebandyliga, då resultatet i den här bataljen kan innebära att det ena laget inte tillhör den här serien till nästa säsong. Vi har en rejäl nedflyttningsstrid framför oss i huvudstaden där Tyresö välkomnar Jönköping till en kamp om extremt värdefulla poäng. Här går jag på formkurvorna och det här spelet känns ganska vettigt på förhand.

  • Sport: Innebandy
  • Liga: Superligan, Sverige
  • Match: Tyresö – Jönköping
  • Spel: Jönköping dubbelchans
  • Odds: 1,72 @ Nordicbet
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 19.00

Med 9 poäng kvar att spela om skiljer det 2 poäng mellan lagen på varsin sida om nedflyttningsstrecket. Tyresö, som hade ambitionen om att bli bäst i huvudstaden, kan gå mot ett rejält bakslag med allsvenskt spel som resultat efter ett svagt år. Trots det fick man mitt förtroende i söndagens Stockholmsderby mot Caperiotäby där jag tyckte att man hade ett överodds hängande över sig, men det slutade med en förlust på 4 bollar. Otrevligt nog, för deras del, gick kvällens motståndare Jönköping och vann sin hemmamatch mot svårspelade Granlo vilket innebär att bortalaget är i förarsätet inför kvällens match. Smålänningarna har haft ett något bättre 2013 så här långt, vilket jag återkommer till i raderna här nedan.

Tyresö ställer upp med samma trupp som söndags med frågetecken för kaptenen Fredrik Cederborg som såg ut att vara störd av någon halvskada senast, i övrigt inga kännbara avbräck. Jönköping förväntas också resa upp med samma lag som sist.

För någon månad sedan var Tyresö inte särskilt långt ifrån en slutspelsplats medan Jönköping såg ut som en någorlunda säker kandidat för allsvenskt spel till nästa säsong. Mycket har hänt och inte hänt för respektive lag den senaste tiden där smålänningarna kan ha fullbordat en riktigt stark upphämtning om man får med sig ett resultat härifrån.

Innan nyårsskiftet hade Jönköping samlat på sig 7 poäng på 14 matcher att jämföra med 13 poäng av 27 möjliga efter. Det är även skillnaden mellan lagen just nu: Formen. Jönköping har visserligen varit chanslöst när man har stött på topplagen, men den livsviktiga poängskörden mot lagen där möjligheterna har varit rimliga på förhand har varit riktigt fin. Man har nu besegrat Granlo, Karlstad och AIK (båda efter förlängning) i följd vilket har medfört att man har allt i egna händer inför fortsättningen. Betydligt bättre struktur i spelet att jämföra med någon månad sedan där några av de mer tongivande spelarna har börjat kliva fram.

Tyresö ska vara ytterst tacksamma över den positiva inledningen. Det är trots allt den som gör att man fortfarande har en chans att hänga kvar. Man spelade sin första match efter VM-uppehållet den 16:e december hemma mot Caperiotäby, en match man vann med övertygande 12-5. Det var faktiskt den senaste gången man lyckades plocka en fullpoängare, efter det har man spelat 13 matcher i följd utan att lyckas vinna under ordinarie speltid. Än mer skrämmande att man endast har tagit poäng i en enda match (Karlstad hemma) om man ser till de 11 senaste.

Svårt att peka på vad det är som har gått så pass snett för stockholmarnas del, men man har inte varit starka nog i de direkt avgörande momenten. I jämförelse med motståndet har de mer tongivande spelarna inte alls kommit upp i nivå där bl.a. målvakten Benjamin Löfdahl inte har varit samma succé som han var ifjol medan lagets främste målskytt Simon Jirebeck inte har gjort mål på 6 matcher.


Utsatt läge för båda lagen, men det som sticker ut allra mest är de extremt svaga resultaten för hemmalagets räkning där ingenting ser ut att stämma. Ser störst värde i bortapoängen. Spelar på att Jönköping lyckas få med sig minst en poäng från den här matchen.

/Puyol