Avrundar den här Premier League-omgången med ett tredje och sista spel den här helgen, den här gången med ett besök i London och White Hart Lane där ytterligare en titelkandidat ska jaga värdefulla poäng i toppskiktet. Tottenham tar emot Swansea där hemmasupportrarna hoppas på ytterligare en seger här för denna vecka – och jag gillar deras möjligheter i det här mötet.

  • Match: Tottenham – Swansea
  • Spel: Tottenham -1 asian handicap
  • Odds: 1,80 @ Bet365
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 15.05 28/2

Tottenham står, via 5 raka segrar i ligaspelet, nu redo som en seriös utmanare till ligatiteln och har smugit sig in bland toppskiktet i skuggan av Leicester som har stulit merparten av rampljuset. Bortasegern mot Manchester City var ett kvitto för hur man har utvecklats i rätt riktning under Mauricio Pochettinos ledning där ett svårslaget Spurs, som endast har förlorat 3 av 26 i ligaspelet, med ligans tätaste defensiv kan bemästra ett antal spelsätt relativt tryggt. I första hand förflyttar man bollen riktigt fint, man får ut mer (att jämföra med säsongsinledningen) för sin kreativitet på den sista tredjedelen av planen och man sätter pressen över hela banan. Dock noterbart att sedan den senaste ligamatchen har man hunnit med 3 matcher i de olika cuperna och det här blir lagets 7:e tävlingsmatch under den här månaden, man har dock en förhållandevis jämn trupp, om än inte vansinnigt bred, och man har roterat startelvorna relativt väl under den här perioden.

Hemmalaget har tvingats stryka två startspelare där Mousa Dembeles frånvaro är ett avbräck på det sittande mittfältet medan Jan Vertonghen stryks sedan tidigare från mittlåset. Även Tom Carroll och Clinton Njie är otillgängliga för spel, men Harry Kane förväntas spela trots att han bröt näsbenet tidigt i veckan.

tottenham_200x200swansea_200x200

Swansea åkte på en förlust innan cupuppehållet mot Southampton, men sitter ändå inne på en relativt bra trend om man jämför med vilken svår period man hade innan det. Swans har successivt fallit tillbaka efter en positiv säsongsinledning och går in till den här omgången som en av nedflyttningskandidaterna med endast 3 poäng på rätt sida om nedflyttningsstrecket. Italienaren Francesco Guidolin har tagit över på managerposten utan att ha hunnit sätta någon större prägel på laget där jag egentligen har haft svårt att sätta fingret på vad det är som har bidragit till den trista positionen i tabellen. Personligen så gillade jag inte försäljningen av Jonjo Shelvey (Newcastle) och man är inte fullt så lika vägvinnande med sin ”possession football” att jämföra med för någon säsong sedan samtidigt som man inte har varit alltför framgångsrikt i omställningsspelet heller. Mycket vilar på kreativiteten hos Sigurdsson och Ayew där jag är tveksam till att de får särskilt mycket utrymme mot den här typen av effektiva försvarsspel.

Bortalaget kommer till spel med truppen fullt intakt utan varken skador eller avstängningar.


Noterbart att Spurs har gått 7-2-0 över Swansea sedan de tog steget upp till Premier League, även om jag lägger relativt lite vikt vid just det. Tottenham spelar med en sådan stabilitet just nu att jag inte hittar några direkta orsaker till att tvivla på dem här. Man fungerar över hela banan och har en förmåga att skapa ett flertal kvalitetschanser med sitt anfallsspel även i matcher där utdelningen har varit sämre. Man har även varit skickligt på att utnyttja flankerna, en aspekt som kan bli intressant när Swansea har sina främsta individuella brister på ytterbackspositionerna. Tottenham att vinna med ett asian handicap på -1 mål (insatsen åter vid en uddamålsseger) testas med en medelinsats.

/Puyol