Ännu mer Premier League-fotboll denna söndag där vi har två matcher framför oss, här med start på White Hart Lane. Tottenham och Southampton ska drabba samman på nytt där de här lagen bjöd på en riktigt fin tillställning när de möttes runt jul. Jag tror att den historien kan upprepa sig även här i de norra delarna av London.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Tottenham – Southampton
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 2,05 @ William Hill
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 14.30 23/3

Tottenham parkerar på en 5:e plats i tabellen där de svaga resultaten på slutet har försvagat lagets möjligheter till en Champions League-plats till nästa säsong, och det ganska markant. När de övriga topplagen har spelat sina hängmatcher så kan det handla om minst 15 poäng som ska spelas ikapp, vilket får ses som en omöjlig uppgift med 8 omgångar kvar. ”Spurs” har agerat väldigt ojämnt i sina prestationer under den här säsongen där managern Tim Sherwood, som efterträdde Andre Villas-Boas, inte har lyckats ändra alltför mycket av spelet, i sin helhet, till det bättre. Man kommer nu från två derbyförluster (Arsenal och Chelsea) i följd med målskillnaden 5-0 utöver ett uttåg i Europa League så sent som i torsdags där Benfica drog det längsta strået över 180 minuter.

Spurs kommer till spel med en diger skadelista, framförallt kring eget straffområde där bland annat Lloris saknas i målet, så även Walker, Dawson och Chiriches som alternativ till backlinjen. Paulinho, Capoue och Lamela stryks likaså medan man har frågetecken på Adebayor, Dembele och Kaboul, även om det har rapporterats att majoriteten av dessa herrar ska kunna vara tillgängliga för spel.

Southampton går in till den här uppgiften med en stabil placering i mittenskiktet där ”Saints” kan upprepa sin främsta position i klubbens historia, vilket var en 8:e plats säsongen 02/03. En stor framgång för laget från sydkusten som alltjämt ser ut att utvecklas väl under Mauricio Pochettinos ledning. Man har däremot inte kunnat bibehålla jämnheten i sitt spel, framförallt via en urstark defensiv, som man hade inledningsvis vilket sågs som nyckeln till att man var med i det absoluta toppskiktet. Likt motståndet, några ojämna prestationer på slutet där man blandar och ger resultatmässigt, nu kommer man däremot från två raka segrar där både Norwich och Crystal Palace har besegrats.

Bortalaget kommer till spel utan Cork som alternativ till det centrala mittfältet där även Wanyama och framförallt den viktige bollvinnaren Schneiderlin står som frågetecken. Långtidsskadade do Prado samt reservmålvakten Davis är inte heller tillgängliga för spel.

Roberto_ade_730 Southampton v Fulham - Premier League

Dessa lag spelade av en väldigt sevärd tillställning strax innan julafton, en batalj som Tottenham gick segrande ur med siffrorna 3-2 där Tim Sherwood stod för en lyckad ligadebut som Spurs-manager. Spelfilosofin är inte fullt så lika försiktig som det föregångaren förespråkade där hemmalaget har förbättrat anfallsspelet avsevärt under den senare halvan av säsongen där man går rakare på mål, även om utdelningen har uteblivit ibland. Man har dock svårigheter på egen planhalva där man har haft tendenser till att komma fel i positionerna i defensiven, något som kan fortsätta där man åter har ett par avbräck på försvarande poster, där man står för något för många individuella misstag. Det här har varit mer tydligt när man har stått högt upp i banan med backlinjen, vilket kan straffa sig mot ett väldigt kreativt lag som har spelartyperna för att kunna leta sig bakom.

Anmärkningsvärt dock att även Southampton, som endast hade släppt in 3 (!) mål i sina 9 inledande ligamatcher, har visat upp liknande brister på egen planhalva desto längre säsongen har rört sig framåt där man emellanåt kan visa upp ett visst övermod i sitt passningsspel, ett bra exempel på det senast (Norwich hemma) där man i princip gav bort båda baklängesmålen. Sedan de inledande, målsnåla tillställningarna (lagets 10 första ligamatcher gick under 2,5 mål) har en klar majoritet av matcherna efter det landat på minst 3 gjorda mål. Sedan lagen möttes senast har 10 av Saints 13 ligamatcher kommit upp i minst det antalet vilket jag inte ser som någon större slump sett till lagets spelsätt. Bortalaget kan eventuellt, likt motståndet, tvingas klara sig utan viktiga pjäser i defensiven.


Anser att dessa lag, återigen, ska kunna matcha varandra väl för att ge oss ytterligare en fin ställning där båda lagen kommer ha sina perioder och jag misstänker att vi kommer få se en del kvalitativa målchanser. Överspelet testas med en insats strax över medel, minst 3 gjorda mål i matchen strax över dubbla ggr pengarna.

/Puyol