Helgen närmar sig och ännu en högintressant Premier League-omgång är på ingång där jag redan nu väljer att hoppa på en av söndagens matcher. Spel i den liljevita delen av London och White Hart Lane där Tottenham tar emot Manchester City där båda lagen slåss om Europa-platser. Två lag som i första hand har sina styrkor framåt vilket bidrar till intresset för överspelet.

  • Match: Tottenham – Manchester City
  • Spel: Över 3 mål (asian)
  • Odds: 2,00 @ Bet365
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 17.00 3/5

Tottenham var för en månad sedan, med den formkurvan man hade, det laget som hade den mest realistiska möjligheten till att kunna ta in på söndagens motstånd i kampen om en Champions League-plats. En poäng över möten med Burnley och Aston Villa har dock grusat de möjligheterna rejält och även om de två senaste tillställningarna har sett en större poängskörd, där man återigen har börjat pumpa in mål, så får man sikta in sig på att återigen ta plats i Europa League. Mauricio Pochettino har, till skillnad från det han basade över i Southampton under fjolåret, inte lyckats fullt ut med den höga pressen på motståndarnas planhalva där man kan straffas relativt hårt de gångerna mittfältet blir överspelat. Man har ett antal slipade poängspelare och gott om speed på flankerna, men man har en förmåga av att stå för individuella misstag i försvarslinjen. ”Spurs” har endast lyckats hålla nollan intakt vid ett tillfälle över sina 14 senaste tävlingsmatcher, vilket är ganska svagt av ett lag som ska kunna aspirera på en position strax bakom det absoluta toppskiktet.

Hemmalaget kommer till spel utan två av relativt många alternativ till ytterbackspositionerna. Kyle Walker är skadad sedan tidigare och Ben Davies gick sönder senast.

tottenham_200x200mancity_200x200

Manchester City kommer gå in till den här matchen på en av 3 direktplatser till Champions League, man kunde dock kräva mer från de regerande mästarna som ändå var en bra utmanare till Chelsea en bra bit in på säsongen och sedan årsskiftet har man gått relativt knackigt. City har inte lyckats vinna mer än 7 av sina 16 senaste ligamatcher där man kan notera att 6 av dessa vinster har kommit till på hemmaplan mot den nedre halvan av tabellen. I första hand har bortaspelet varit det som har hållit Manchester-laget i ljusblått tillbaka sedan årsskiftet där man står på en ynka seger på 8 försök utan nollan intakt. Senast var man, över 90 minuter, inte några värdiga vinnare i hemmamötet med Aston Villa där man räddades av ett par bjudningar och ett sent vinstmål där luckorna i försvarsspelet synades på nytt. Backlinjen ser oerhört sårbart ut när man väl sätts i rörelse, och även om Kompany har gått ner sig under den här säsongen så är han alltjämt mer pålitlig att jämföra med Mangala/Demichelis som inte står för något stabilt intryck i mittlåset. Att jämföra med fjolåret är man inte heller lika aktivt och skickligt på att bibehålla pressen och bollinnehavet på motståndarnas planhalva, vilket har bidragit till att man har tvingats till att arbeta hårdare med sitt försvarsspel.

Bortalaget saknar alltså Vincent Kompany sedan tidigare. Yaya Touré utgick sedan tidigare och stryks till det här mötet. Gael Clichy och Steven Jovetic är också otillgängliga för spel. Frågetecken på Samir Nasri.


Tottenham borde, sett till att motståndet har agerat aningen svagare på slutet att jämföra med tidigare, ha något bättre möjligheter till att bryta den negativa trenden som man har mot City som har vunnit 7 av de 8 senaste mötena – vid vissa tillfällen relativt stort. Ser man till inbördes möten har de 7 senaste matcherna de båda lagen emellan bjudit på 5, 6, 6, 4, 3, 5 och åter 6 mål – och ser man till bristerna i försvarsspelet hos båda lagen så känns något liknande som inte helt otänkbart. 13 av Spurs 15 senaste ligamatcher har landat på minst 3 gjorda mål i matchen och ser man till vilka poängspelare gästerna har att tillgå så finns förutsättningarna till ytterligare en målrik match. Ett asian överspel testas, minst 4 mål gjorda mål i matchen, med insatsen åter vid 3 mål, spelas med en medelinsats.

/Puyol