Premier League-fotbollen sparkas vidare den här helgen och den kommande omgången inleds med en riktig godbit på White Hart Lane. Det här laddade London-derbyt står nu även som ett toppmöte i säsongens slutspurt när Tottenham tar emot Arsenal. Båda lagen kommer från förlust, men jag vill nog hävda att helhetsintrycket hos det ena laget har varit av det mer stabilare slaget och man kunde kanske ses som aningen större favoriter i nuläget.

  • Match: Tottenham – Arsenal
  • Spel: Tottenham
  • Odds: 2,40 @ Betsson
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 13.45 5/3

Tottenham förlorade i veckan, vilket var lagets första derby för den här veckan, när man besegrades borta mot ett för dagen starkt West Ham som också jagar positionerna i toppskiktet. Det var inte mer än ”Spurs” fjärde förlust i ligaspelet under den här säsongen och en vinstsvit på 6 raka segrar (även det endast sett över ligaspelet) bröts, man är dock alltjämt det laget som närmast skuggar Leicester i toppen där man placerar sig 3 poäng bakom. Mycket inför denna slutspurt har handlat om hur pass mer de övriga lagen i toppskiktet kan matchas jämfört med Leicester, Tottenham har dock åkt ur FA-cupen och i Europa League har man roterat relativt frekvent, så även i ligaspelet. I onsdags ställdes det ordinarie ytterbacksparet med Rose och Walker över senast samtidigt som Alli började på bänken medan Dembele åter närmar sig spel efter en skada. Som det har nämnts tidigare, Mauricio Pochettino har verkligen gjort sitt yttersta för att utveckla detta Tottenham som sitter inne på Premier Leagues mest solida defensiv kombinerat med att man spelar en väldigt fin anfallsfotboll, där man statistiskt sett är det laget i ligan som kommer till flest avslut, med en trygghet i sitt grundspel i ett antal spelmoment. Starkt bidragande till att man nu är en seriös utmanare till ligatiteln är även den höga lägstanivån, där jag anser att man står sig bättre än det här motståndet.

Hemmalaget kommer, sedan tidigare, till spel utan Jan Vertonghen i mittlåset samt Clinton Njie som ett alternativ på högerflanken. Frågetecken på Mousa Dembele som närmar sig spel och som eventuellt kan finnas med i elvan här, vilket hade varit ett plus.

tottenham_200x200arsenal_200x200

Arsenal har nu återigen tappat kontrollen över den här titelstriden och har nu en väldigt svår period bakom sig. Utöver ett extremt svårt utgångsläge i Champions League, vilket man inte ska behöva be om ursäkt för i och med att Barcelona stod för motståndet, så har dubbla förluster i ligaspelet bidragit till att man placerar sig 6 poäng bakom Leicester och i en säsong där de utpräglade topplagen har sviktat så finns det även en möjlighet att man halkar efter den stora rivalen som man går upp emot nu. Förlusten mot ett extremt skadedrabbat Manchester United följdes upp med en hemmaförlust mot Swansea, även det en obegriplig miss vid det här skedet av säsongen och troligtvis även en tung smäll rent psykologiskt då det faktiskt var en av de absolut (på förhand) lättaste matcherna man hade kvar. Utöver det här har man även Everton, West Ham och Manchester City kvar att möta på bortaplan, vilket försvårar ”Gunners” sits i titelstriden än mer. Utöver det så har nu Arsenal, som har varit relativt skadefritt (att jämföra med föregående säsonger) de senaste veckorna, drabbats av två tunga smällar till de sviktande resultaten. Laurent Koscielny är lagets i särklass viktigaste pjäs i försvarslinjen och han har tvingats utgå, vilket även gäller målvakten Petr Cech som skadade sig i slutminuterna senast. Tjecken har stått samtliga av lagets ligamatcher och lämnar nog ett visst tomrum efter sig med tanke på hur pass instabilt ersättaren David Ospina har agerat. Arsenal har hamnat i en svag trend i överlag där de övriga poängspelarna vid sidan av Mesut Özil (Sanchez och Giroud) är oerhört ineffektiva i dagsläget.

Bortalaget kommer alltså till spel med noterbara avbräck där framförallt Cech och Koscielny redan har nämnts, utöver Alex Oxlade-Chamberlain som blir borta ett par veckor framöver. Sedan tidigare stryks även Santi Cazorla och Mikel Arteta, samt den långtidsskadade duon Jack Wilshere och Tomas Rosicky.


Veckans förluster till trots, Tottenhams mentalitet verkar (att jämföra med tidigare år) vara på rätt plats, man har i jämförelse med motståndet visat upp en klart jämnare nivå i överlag och jag vill nog se dem med bättre möjligheter till att kunna studsa tillbaka till vinnarspåret. Tottenham har, rent spelmässigt, imponerat i toppmatcherna och kontrollerade höstmötet på Emirates. Man pressade motståndet väldigt väl över hela banan och jag misstänker att ett vingklippt Arsenal inte kommer trivas här heller. Medan Spurs, som nog är det mer välmående laget inför det här mötet, har visat upp en stor stabilitet i sitt grundspel så ser Gunners ut att återigen svikta när det gäller som allra mest. Till det saknar man kanske två av sina allra viktigaste spelare för att det här ska kunna fungera fullt ut. Den raka hemmasegern på Tottenham spelas med en insats strax över medel. Vill man spela mer försiktigt finns ”draw no bet” (insatsen åter vid oavgjort) till 1,73 hos Unibet.

/Puyol