Ännu mer kampsport där ett fjärde och sista spelobjekt hämtas från Staples Center och UFC 184 som bekant går natten mot söndag. Tillbaka på huvudkortet och det som även inleder den tillställningen där Tony Ferguson och Gleison Tibau drabbar samman i den täta och talangfyllda lättviktsklassen. Jag gillar favoriten även i det här mötet.

  • Match: Tony Ferguson – Gleison Tibau
  • Spel: Ferguson
  • Odds: 1,50 @ Betsson
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 04.00 1/3

Noterbart att Gleison Tibau (33-10) snart går mot 9 år i UFC och än mer anmärkningsvärt, vilket man kan ha svårt att tro ibland, att endast 3 kombattanter (St. Pierre, Hughes och Silva) som nog får leva under titeln legendarer har hunnit med att vinna fler matcher i den ledande spelaren på MMA-scenen. Det till trots, hela 24 matcher in har brassen fortfarande inte gått något som får ses av större dignitet där han helt enkelt inte har kunnat mäta sig med toppskiktet av lättviktsklassen. Tony Ferguson (17-3) är knappa året yngre men känns desto mer fräsch med imponerande 7-1, varav 5 avslut, och 4 raka segrar sedan han tog sig tillbaka efter en skada – och jag tror mycket väl att det här kan bli den tillställningen där han tar ett och två kliv uppåt i rankingen med en vinst mot en rutinerad ”gate keeper”.

Tibau är relativt begränsad och går mycket på kontroll, något som till stor del förklarar att han har skrapat ihop totalt 5 oeniga poängsegrar under sin tid här – senast för 1,5 månader sedan mot Norman Parke. Brassen är väldigt stor för den här viktklassen och det ska bli intressant att se hur han hanterar en ny uppgift på relativt kort tid, och det en uppgift som presenterar ett antal nya färdigheter och hot. Jag vill nog tro att Ferguson kan ha bättre möjligheter till att sätta motståndet i större faror och eventuellt gå för ett avslut. ”El Cucuy” är kanske ingen större power striker, men han är relativt träffsäker och är bra på att hitta luckor med sin jabb. Han har även en ”reach advantage” på närmare 15 cm, något som bidrar till att motståndet borde få en hel del svårigheter med att kunna krympa avståndet och etablera en brottningsmatch. Ferguson, som även är relativt kreativ på mattan, ska ha en ”stand up” som är nivån högre.


Jag ser Ferguson som en bra favorit, även till 1,5-klassen där jag är nöjd med den raka segern kontra ett potentiellt avslut. Tibau är en stabil lättviktare, men i överlag är det här motståndet bättre. El Cucuy är både snabbare och mer kreativ, med en relativt stor fördel av ”reach”, där jag anser att han inte ska bli kontrollerad om än för högst ytterst korta perioder. Tony Ferguson spelas som vinnare med en medelinsats.

/Puyol