Gala ett av tre avklarade där vi nu siktar in oss på nästa inför den riktigt stora tillställningen natten mot söndag. En rejäl UFC-weekend i Las Vegas där vi nu ska ta oss an del två, även det med ett par intressanta matcher där vi först ska hoppa på en riktigt fin batalj i lättviktsklassen. Tony Ferguson har en svår uppgift framför sig i Edson Barboza, dock något jag vill se som överkomligt i sin jakt på resten av toppskiktet.

  • Match: Tony Ferguson – Edson Barboza
  • Spel: Ferguson
  • Odds: 1,60 @ Ladbrokes
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 04.30 12/12

Det är ett ganska så imponerande facit de båda kombattanterna har skrapat ihop i det som är den bredaste viktklassen i organisationen. Ferguson har gått 9-1 i UFC medan brassen Barboza, med de mest spektakulära sparkteknikerna bland samtliga utövare över den här helgen i Vegas, också har gått väldigt starkt. Vinnaren av det här mötet kan nu bryta sig in bland toppskiktet, något jag menar på att favoriten ska ha förhållandevis goda möjligheter till nu när han slapp gå upp emot Khabib Nurmagomedov, vilket var tänkt från start.

Jag anser att Tony Ferguson har egenskaperna som gör honom till en väldigt svår matchning för det brassen ska gå upp emot där jag menar på att hans offensiv kommer bromsas upp. Edson Barboza är fantastisk när han får chansen att sätta sina slag från distans på motstånd som inte driver framåt, alternativt inte kan skärma av hans rörelsemönster för att kunna radera ut hans sparkar. Ferguson gillar att leda ut, besitter kreativitet och kraft både i sin ”stand up” och på mattan, och till skillnad från många av brassens föregående motståndare så är även favoriten väldigt skicklig på att kontrollera ytan han har framför sig. Även noterbart att det här är, för första gången på snart 5 år, som Barboza möter någon han inte har ett sk ”reach advantage” över.

Två andra faktorer som kan komma att spela emot Barboza, inte bara i det här mötet, är hans oförmåga till att kunna absorbera vissa attacker. Noterbart att han exempelvis dominerade Donald Cerrone (titelutmanare) i lite mer än två minuter innan han sänktes av en jabb. Med tanke på vilken offensiv även Ferguson kan etablera, där han sitter inne på ett par vinnande slag, så tror jag mycket väl att han kan befinna sig i farozonen vid minst ett tillfälle. Även noterbart att alla matcher i den här galan, att jämföra med UFC 194 natten mot söndag, går i en mindre oktagon. Något som borde missgynna brassen när han väl ska försöka cirkla ut och försvara sina positioner de gångerna han tvingas röra sig bakåt.


Brassen är sevärd och kan vara direkt briljant, tror dock inte att han kommer få det utrymmet här där hans stand up kan komma att minimeras. Vinnarspelet på ”El Cucuy” spelas strax över medel.

/Puyol