Nu börjar det närma sig slutet i detta mästerskap och det återstår 7 matcher. Till att börja med 4 kvartsfinaler som inleds denna torsdagkväll med Tjeckien, som vann grupp A, och Portugal som lyckades ta sig igenom den sk ”dödens grupp”. Sett till vad jag trodde inför turneringen så är det framförallt ett lag som har motbevisat mina negativa tankar kring dom, och här väljer jag att backa upp dom istället.

  • Match: Tjeckien-Portugal
  • Spel: Portugal
  • Odds: 1,75 @ Betsson
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 20.45

Tjeckien inledde mästerskapet med en blytung förlust mot Ryssland med hela 4-1.  En match där man periodvis spelade helt okej men i slutändan var man chanslöst mot ryssarnas omställningar. Två uddamålssegrar senare (Grekland och Polen) så var avancemanget från gruppspelet ett faktum vilket man kanske inte trodde på efter premiären. Även om Ryssland/Polen fick favorittipsen på förhand så var det inte någon sensation i övrigt då gruppen fick ses som en ganska jämn sådan.

Laget har bjudit på några bra kombinationer i anfallsväg där man framförallt imponerade i den sista gruppspelsmatchen mot värdnationen Polen. Framförallt i den andra halvleken där man malde ner motståndet. I de övriga matcherna har man haft svårt att bibehålla en jämn nivå över 90 minuter, och hade man spelat i någon av de andra grupperna så tror jag inte att man hade tagit sig till kvarten.

Likt den senaste matchen så är motorn på mittfältet, Tomas Rosicky, som har haft en fin vår i Arsenal, ett frågetecken pga skada. I övrigt så är truppen fri från skador och avstängningar.

Portugal kom in i det här mästerskapet med några ytterst tveksamma insatser i genrepen och man såg inte alltför vasst ut i kvalet heller. Något som bidrog till att jag inte trodde på det här laget, men på något märkligt sätt har förbundskaptenen Paolo Bento fått ordning på samtliga enheter lagom till mästerskapets start. Trots en tuff grupp lyckades man plocka 6 poäng (segrar över Holland och Danmark) och man förtjänade nog minst en poäng i premiären mot guldfavoriten Tyskland. Bortsett från några svajiga minuter mot danskarna så har det sett relativt prickfritt ut i övrigt. Portugal är nog det laget som har imponerat allra mest på mig sett till de förväntningarna jag hade på förhand. Laget är helt fritt från skador och avstängningar.

Det är kanske inte mer än rätt att portugiserna verkar ha kommit igång vid rätt tillfälle. Ser man till namnen i startelvan så har det visat sig att man har ett väldigt slagkraftigt lag från målvakt, backlinje, mittfält till yttrar där endast Helder Postiga i nr 9-rollen får ses som ett någorlunda ”svagt kort” (i jämförelse med övriga storfräsare) efter en inte alltför briljant säsong bakom sig. Ett mål har han dock prickat in, men när han inte gör mål så kliver Cristiano Ronaldo fram istället. Extremt viktigt att han fick komma igång och trycka dit två bollar senast mot Holland efter att ha varit något ineffektiv i de andra matcherna. Kan han bära vidare på det till kvällens match så blir man hyperfarligt inför fortsättningen.

Så här långt har Portugal visat sig vara väldigt bekvämt även när man inte har bollen, då man förlorade innehavet i samtliga gruppspelsmatcher. Något som ska bli intressant i denna match mot Tjeckien och hur det utvecklar sig om man skulle bli det spelförande laget över större perioder. Samtidigt så har man visat prov på ett riktigt fint omställningsspel med Ronaldo/Nani på flankerna där man har vaskat fram många målchanser. Tjeckien kan nog få liknande problem den här gången, ryskt kontringsspel så väl som portugisiskt kontringsspel.

Efter att ha varit kritisk till lagets möjligheter att ta sig till kvarten så viker jag mig nu och här har man istället en bra chans att nå en semifinal då det finns ett antal vassare nationer än Tjeckien kvar i detta mästerskap. I överlag har Portugal imponerat mer samtidigt som man känns som det bättre laget i jämförelse med kvällens motståndare. Portugiserna får mitt förtroende i den första kvarten.

/Puyol