Kvällens andra och sista spelobjekt från huvudkortet i Chicago hämtas från en efterlängtad titelmatch som vi har fått vänta relativt länge på. Bältet i bantamvikt står på spel, att jämföra med inför det första mötet så är det nu TJ Dillashaw som står som mästare när han tar sig an utmanaren Renan Barao. Jag vill nog tro att den här historien inte blir lika ensidig nu som senast, men att den nuvarande mästaren återigen kan svara upp tillräckligt.

  • Match: TJ Dillashaw – Renan Barao
  • Spel: Dillashaw
  • Odds: 1,50 @ Betsafe
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 03.00 26/7

Tredje gången gillt. Det första returmötet ströks kvällen innan match när Renan Barao (33-2, 1 nc) blev sjuk i samband med viktminskningen, det andra returmötet sköts upp när TJ Dillashaw (11-2) skadade sig. Det har nu gått 14 månader sedan en av de absolut största sensationerna (Dillashaw stod som högst i 7 ggr pengarna hos Bet365) i UFC:s historia ägde rum, något som bröt en förlustfri svit på 9 år och 33 matcher för Baraos del. En match där brassen träffades tidigt och skakades om rejält för att sedan inte se ut som sig själv där han blev dominerad i 5 ronder innan avslutet kom.

”Killashaw”, som fick gå sitt första titelförsvar mot en icke-rankad motståndare, har tagit sig en lång väg från förlusten i TUF-finalen tidigt in på karriären där brottaren har utvecklats till en väldigt teknisk striker. Han har förbättrat sina händer avsevärt och lyckats kombinera detta med ett svårläst rörelsemönster som har varit vägvinnande. Barao, slipad inom samtliga områden med sevärda tekniker i sin stand-up samt riktigt giftig jiu-jitsu, hade för ovanlighetens skull ingen fördel eller övertag av sin snabbhet i det första mötet och såg även aningen trög ut i sin comeback och vinstmatch över Mitch Gagnon.

Vi har enbart sett dessa herrar vid ett tillfälle vardera sedan det första mötet, därmed väldigt svårt att förutse vad man har kunnat utveckla till det bättre. Man kan nog konstatera att Barao måste komma med något nytt och även om han alltjämt besitter kvaliteter som gör honom till en slipad avslutare där han har varit snabb på att utnyttja små luckor till attacker när de väl uppstår. Han kan alltjämt slå ut en Dillashaw vars defensiva striking, där han ändå blir träffad förhållandevis ofta, inte är fullt så lika effektiv som den offensiva så vill jag fortfarande se den nuvarande mästaren som korrekt favorit och jag vill nog köpa det här priset.

Baraos spektakulära tekniker både i sin stand-up och på mattan till trots, likt Dominick Cruz (fd bantamviktsmästare) så är TJ Dillashaw en hemsk matchning med sitt rörelsemönster. Han läste in brassen perfekt till det första mötet och var aningen för snabb för att kunna kontra ut hans attacker, och även om den tidigare så svårslagne Barao alltjämt står motståndet väldigt nära med sina kvaliteter så blir dessa något mer ineffektiva när han inte är kvick nog. Jag vill nog även lyfta fram den mentala delen som kan bli svår att komma över. Brassen blev verkligen stekt senast och han såg långt ifrån lika självsäker ut i sin senaste match. Jag är även relativt övertygad om att Dillashaw ska kunna hålla en jämnare nivå över 5 ronder.


Övriga spelbolag placerar sig inte över 1,4 ggr, där Betsafe/Betsson sticker ut en aning. Vinnarspelet på TJ Dillashaw spelas med en medelinsats.

/Puyol