Grundserien är avklarad och nu börjar säsongens största allvar i Hockeyallsvenskan. Den Hockeyallsvenskafinalen skall inledas mellan grundseriens två mest överlägsna lag. Nykomlingen Tingsryd slutade på andra plats och möter förstaplacerade AIK med hemvändarna Roger Melin och Anders Gozzi. Vilket lag tar det första steget mot ett kvalspel mot Karlskrona från SHL?

  • MatchTingsryd – AIK
  • Liga: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Money line AIK
  • Odds: 1,96 @ Unibet
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 1/3, 19,00

Tingsryd var och är säsongens överraskningslag i hela Sverige. Laget tog steget upp till Hockeyallsvenskan till nuvarande säsong med en skral ekonomi och med en väldigt tunn spelarbudget.
Men trots att ingen expert räknade med att Tingsryd ens skulle ta en playoff-plats svarade smålänningarna istället med att sluta tvåa i sluttabellen. 
Den stora formsvackan för klubben kom aldrig utan spelet flöt på hela grundserien. Efter femtiotvå grundserie omgångar stannade poängskörden på hundraen poäng och en andra plats. Laget slutade fyra poäng bakom grundserievinnaren AIK och nio poäng före trean Oskarshamn.

En av lagets absoluta styrkor var hemmaspelet. Inne i Nelson Garden Arena vann Tingsryd imponerande tjugotvå av tjugosex matcher. Det resulterade i sextiotvå poäng på kontot och seriens andra bästa hemmalag.
Målskillnaden är den störst imponerande faktorn där Tingsryd slutade med +34 mål, 80-46.
Tingsryd avslutade med att besegra Pantern med 2-1 efter straffar i den sista hemmamatchen. Segern var lagets NIONDE raka hemmavinst.

Tingsryd avslutade serien med att förlora mot Västerås med 2-3 på bortaplan efter övertid. Förlusten var lagets andra raka.

tingsryd V.S AIK

AIK har verkligen vänt upp och ner på allt jämfört med förra säsong. Nu slutade AIK på första plats i Hockeyallsvenskan med hundrafem poäng efter femtiotvå matcher. Laget slutade fyra poäng före tvåan Tingsryd och hela tretton poäng före trean Oskarshamn.
Hemvändande tränaren Roger Melin och sportchefen Anders Gozzi har gjort underverk med Stockholmsklubben. AIK’s resa genom grundserien har varit stabil och laget har aldrig varit utanför topp två under någon längre period. Laget har allt som krävs för att nå SHL-spel igen och spelartruppen ser fortsätt väldigt bra ut och spelet sitter som det ska.

På bortaplan var AIK Hockeyallsvenskans bästa lag. Laget fick ihop fyrtio poäng på bortais och vann totalt fjorton av tjugosex bortamatcher.
Det största problem som laget hade med bortamatcherna var att hålla igen bakåt. Det blev till slut sjuttiotre insläppta mål vilket var nionde flest i serien, men offensiven var däremot stark och med sjuttiofyra mål framåt var det anda flest av ett bortalag. AIK fick en målskillnad på 74-73.
AIK förlorade sin senaste bortamatch mot BIK Karlskoga med 2-3 efter övertid.

Den avslutande ”meningslösa” femtioandra omgången slutade med en 1-4 förlust mot Pantern på hemmaplan.

Fyra möten under grundserien.
Lagen vann två matcher vardera. Det inleddes med två vinster för Tingsryd. Först en 2-1 seger på hemmaplan och därefter 3-2 på bortaplan.
AIK vann sina två matcher med 2-1 efter straffar i Nelson Garden Arena och vann med 4-3 efter ytterligare en straffläggning på Hovet.

27.01.16HOCAIKTingsryd4 : 3
(3 : 3)
02.12.15HOCTingsrydAIK1 : 2
(1 : 1)
08.11.15HOCAIKTingsryd2 : 3
15.09.15HOCTingsrydAIK2 : 1

Hockeyallsvenskafinalen, vilket lag tar första vinsten?
Det ska spelas i bäst av fem, men jag har min uppfattning klar redan. Tingsryd hade ingen räknat med att laget skulle vara här (inte ens jag själv) medan AIK var tippade i toppen och levde upp till sina förväntningar. Tingsryd är en liten klubb med små små medel. Laget har ingen arena för SHL (för liten) och ekonomin har stora problem. Laget var nära konkurs men blev räddade av kommunen till slut. Klubben gick ut för någon dag sedan att laget kan komma tacka nej till SHL-spel om det går så långt. Detta då ekonomin inte finns och att bygga ut arenan är i dagsläget inte möjligt. Bara där säger det sig själv att Tingsryd vill helst inte gå upp. Och att då möta ett AIK som har gjort en förträfflig säsong blir tufft. R. Melin har fått ordning på sina mannar och laget har presterat hela säsongen. Värvningen av J. Almtorp är viktig och lagets bortaspel blir viktig i denna finalserie och även i kommande spel mot Karlskrona.
AIK är i grund och botten ett bättre lag än Tingsryd och AIK går för att spela i SHL. Det gör dessvärre inte Tingsryd även om det är vad alla fans och spelare vill.
Stockholmarna’s bortaspel var stabilt under grundserien och laget vann senast man gästade Nelson Garden Arena.
Jag ser ett AIK som knäpper Tingsryd på näsan i första mötet av fem och bryter smålänningarnas hemmasvit på nio raka vinster och det skall tilläggas att det helt plötsligt är Tingsryd som är favoriter i match ett. Kan laget leva upp till dessa förväntningar? Jag tror inte det.
Utan jag spelar AIK som segrare inklusive övertid och straffar till 1,96 hos Unibet.