Hockeyallsvenskan fullbordar den tjugoandra omgången med matcherna Timrå – Södertälje och Malmö – Mora. Jag lägger krutet på mötet mellan två lag som ligger i den nedre delen av tabellen. Timrå avslutade med en klar förlust medan Södertälje vände och vann. Vilket lag kommer återstarta bäst?

  • Match: Timrå – Södertälje
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,83 @ ComeOn
  • Insats: 3,5/5 units 
  • Spelstopp: 12/11, 19:00

Timrå avslutade med en klar 6-3 förlust på bortaplan mot Vita Hästen inför uppehållet. En match som det inte var något snack om saken vart poängen skulle hamna. Redan efter den första perioden hade Vita Hästen en 3-0 ledning och innan ens sex minuter in i den andra stod det 5-0 på tavlan och matchen var över för Timrå’s del. Laget kunde dock reducera och kunde fina till siffrorna till slut.

Förlusten innebar lagets första match utan poäng på sex omgångar. Tack vare lagets spel den senaste tiden och med tre segrar på lagets fem senaste matcher har Timrå klättrat uppåt i tabellen. Med trettiotvå poäng efter tjugoen spelade matcher ligger Timrå på en åttonde plats i Hockeyallsvenskan. Timrå har spelat relativt målrikt och med en målskillnad på 53-56 snittar Timrå sina matcher med 5,19 mål.

Hemma i E-ON Arena är det antingen seger efter fulltid eller förlust. På lagets elva hemmamatcher har samtliga matcher slutat efter ordinarie tid. Timrå har sex segrar, fem förluster och en målskillnad på 25-23. Det ger ett snitt på 4,36 mål per match. Med den statistiken är Timrå seriens tionde bästa hemmalag.
Timrå vann i sin senaste hemmamatch mot topplaget Malmö med 3-1. På Timrå’s fem senaste hemmamatcher har det slutat med fyra segrar och en förlust. Noterbart är att två matcher har slutat över 4,5 mål och två har stannat på exakt fyra.

Timrå lånar in Modo’s målvakt Adam Reideborn som kommer stå i kassen ikväll. Han har på sina nio framträdanden i SHL en statistik på 2,47 insläppta mål per match och en räddningsprocent på 90,8%.

Annars saknar laget Tommy Stenqvist och Andreas Borgman.

timra_200 V.Ssodertalje_200

Södertälje avslutade med en seger innan uppehållet. Laget tog sig an Oskarshamn på hemmais. En match där Oskarshamn gick fram till en 0-2 ledning efter den första perioden men Södertälje kom ikapp och hade 2-2 inför den sista perioden. Där tog Oskarshamn återigen ledningen men Södertälje kunde med endast en sekund kvar av matchen kvittera och kunde sedan avgöra i förlängningen.

Segern innebar att Södertälje är tillbaka i vinnarspåret igen och har på lagets fem senaste matcher två segrar och tre förluster. Laget ligger däremot inte riktigt där det var planerat inför säsongen. Med tjugoen spelade matcher har Södertälje mäktat ihop tjugosju poäng och ligger på kvalplats. Däremot har laget endast två poäng upp till BIK Karlskoga som ligger ovanför strecket och är endast fem poäng upp till Timrå som innehar den sista playoff-platsen.
Södertälje har nästan samma målskillnad som Timrå med 53-57. Det ger ett snitt på 5,23 mål per match.

Södertälje på bortaplan har hittills varit en medioker historia. Laget har endast plockat sju poäng efter tio bortamatcher. Det gör laget till Hockeyallsvenskans tolfte bästa bortalag. Det med en statistik på tre segrar, varav samtliga efter övertid/straffar, sju förluster, varav en efter övertid/straffar och en målskillnad på 18-29. Det ger ett snitt på 4,7 mål per match. Noterbart är att Södertälje inte har tagit en enda trepoängare än på bortaplan.
Södertälje förlorade sin senaste bortamatch mot Almtuna med 3-1. Förlusten innebar lagets fjärde raka torsk på bortaplan och har endast en seger på lagets fem senaste bortamatcher. 

Södertälje kommer till spel utan Lucas Carlsson och Jesper Thörnberg är osäker till spel.
Södertälje kommer även ställa Tim Sandberg i kassen. Han har efter tolv spelade matcher en statistik på 2,67 insläppta mål per match och en räddningsprocent på 89.9%.

Andra mötet för säsongen.
Det första mötet spelades i Södertälje och i Axa Sports Center. Efter en jämn förstaperiod där Timrå ledde med 1-0 kom Södertälje ut och tog över i den andra perioden och vände till 3-1. Då förväntade sig många att matchen var klar men Timrå ville annat. Ett snabbt 2-3 mål i den tredje perioden och på dryga tre minuter gick laget sedan från 2-3 till 5-3 som även blev slutresultatet.
På lagens fem senaste möten har det slutat med tre segrar för Timrå och två för Södertälje. Noterbart är att tre av fem matcher har slutat över 4,5 mål.
I E-ON Arena har det på lagens fem senaste resulterat i tre segrar för Timrå och två för Södertälje. Noterbart är att lagens fyra senaste matcher i E-ON har slutat över 4,5 mål.

Viktiga poäng som står på spel.
Framförallt för Södertälje som fortsätter att harva på nere i botten av tabellen. Trots ett starkt lag på pappret har laget svårt att få spelet att stämma. Medan Timrå överraskar trots den unga och oerfarne truppen. Men tabellen är otroligt jämn och det svänger fort i hockey sägs det ju.
Det är två lag som kommer till spel med ett långt uppehåll i ryggen och har tränat bra under ”vilo” perioden och återfått skadade spelare. Södertälje får tillbaka viktige Oskar Ahlström som har saknats en längre tid och är en viktig kugge för laget.
Det är två lag som har gjort en del mål samtidigt som det har släppts in en del. För Södertälje’s del har problemet varit att laget inte har lyckats göra alltför många mål på bortaplan.
Nu är det en match med två lag som vill ha poängen och starta om serien på bästa möjliga sätt. Södertälje måste börja ta trepoängare på bortaplan för att kunna klättra högt upp i tabellen samtidigt som Timrå måste vinna fler hemmamatcher för att stanna där laget ligger.
Två lag som kommer till spel med nästan fullt manskap. Dessa två lag tycker om att spela målrikt när lagen möts och Södertälje lär ha en rejäl revanschlust efter lagets kollaps i det senaste mötet. 
Samtidigt kommer det ställas två målvakter som inte rosat marknaden under säsongen. T. Sandberg har inte imponerat märkvärdigt men fick stanna när Idoff fick gå. Timrå lånar in A. Reideborn som ska få lite matchvana. Han kommer sannolikt göra sitt yttersta för att visa Modo att han pallar trycket men om han kommer göra sin livsmatch ikväll har jag svårt att se.

Ska Södertälje få med sig alla tre poäng kommer laget behöva göra minst tre mål och med Timrå’s fina hemmaspel den senaste tiden har jag svårt att se att laget inte skakar ihop minst två kassar.
Mitt spel blir över 4,5 mål till 1,83 hos ComeOn.