För tolv år sedan gjorde Helsingborg det som är egentligen är omöjligt. Efter Sven Anderssons straffräddning i slutminuterna mot Inter – på San Siro, var skåningarna klara för gruppspelet i världens finaste klubblagsturnering – Champions League. Sedan dess har inget svenskt lag lyckats upprepa den bedriften. Ikväll är det dags för Helsingborg att gå in i turneringen. Man inleder mot The New Saints från Wales, och med formstarka defensiva spelare får man med sig ett bra resultat att spela på Olympia!

  • Match: The New Saints – Helsingborg
  • Spel: Under 3 mål
  • Odds: 1,75
  • Insats: 7/10
  • Bolag: Bet365

Det här året har HIF-laget betydligt större chanser att ta sig in i själva gruppspelet än vad man hade för tolv år sedan. Man är seedade i den här omgången och vid ett avancemang är man det även där, vilket gör att man undviker de största lagen. Skulle man komma så långt som till ett playoff är man, vad jag har förstått, dessvärre inte seedade, men möjligheterna är trots det väldigt goda.

De senaste två säsongerna för Helsingborgs del har varit otroligt starka. Ett SM-guld, två cupguld samt en supercupvinst. Men efter en ganska svag vårsäsong fick den assisterande tränaren Per-Ola Ljung sparken. Det medgjorde att huvudtränaren Conny Karlsson inte ville fortsätta säsongen ut som huvudtränare, och nu sitter man på två starka namn: Stefan Schwarz och Åge Hareide.

Efter EM-uppehållet har man varit starka. Två segrar (Gefle och Syrianska) samt ett kryss på Gamla Ullevi mot Göteborg (1-1). En spelare jag mycket gärna vill lyfta fram är Walid Atta. Inför säsongen kom han som free transfer, då hans kontrakt med den kroatiska storklubben Dinamo Zagreb brutits. Efter lite skadebekymmer i våras har han bara växt och växt. Tillsammans med Pär Hansson bär han försvaret på ett helt otroligt bra sätt. Just för mina spel i den här matchen blir Atta en nyckelperson. Här är truppen som ska inleda Europa-äventyret för Helsingborg:

1. Daniel Andersson 2. Pär Hansson 3. Andreas Linde 4. Walid Atta 5. Erik Edman 6. Emil Krafth 7. Joseph Baffo 8. Christoffer Andersson 9. Erik Wahlstedt 10. Erlend Hanstveit 11. Jere Uronen 12. Marcus Bergholtz 13. Loret Sadiku 14. Daniel Nordmark 15. May Mahlangu 16. Ardian Gashi 17. Rachid Bouaouzan 18. Erik Sundin 19. Álvaro Santos 20. Thomas Sörum 21. Alfred Finbogason

Dagens motståndare är som bekant The New Saints från Wales. Laget håller till i den walesiska orten Llansantffraid-ym-Mechain och en otroligt viktig detalj för det här spelet: den walesiska ligan spelar, som de allra flesta ligor i Europa, höst-vår. Det betyder att T.N.S inte har spelat en tävlingsmatch sedan i början av maj. Då en cupfinal som man vann med 2-0.

När det dessutom bör råda en otroligt stor klasskillnad mellan lagen och så saknar T.N.S den där riktiga intensiteten, då tror jag att det blir för stor skillnad här. Men eftersom att den här matchen spelas borta i Wales, på en konstgräs plan, tror jag trots allt inte att det blir snack om någon överkörning från HIF:s sida här, som det troligen lär bli på Olympia. Jag tror att HIF kommer att kontrollera den här matchen på ett stabilt sätt, och inte släppa till alltför många målchanser. Rimligtvis, om mina teorier stämmer, bör det här sluta 0-0/0-1.

Med det i bakhuvudet så tar jag också och spelar att Helsingborg håller nollan ikväll. Oddset som Unibet, 2,45, erbjuder på det här känns mycket bra.

Följ oss gärna på Twitter: @spelaspelse och @Mikelbetting

/Mikel