Vi stannar kvar i MGM Grand och Las Vegas där ett antal matcher på huvudkortet till högintressanta UFC 183 redan är avklarade. Plockar ytterligare ett möte därifrån samt en batalj i de tidiga (därav tiden för spelstoppet) matcherna. Ett möte i mellanvikten samt en i fjädervikt där brassarna Thales Leites och Diego Brandao går in som favoriter mot Tim Boetsch respektive Jimy Hettes. Testar två olika spelformer med ett avslut samt en vinnare med lägre insatser.

  • Match: Thales Leites – Tim Boetsch
  • Spel: Att inte gå tiden ut
  • Odds: 1,75 @ Unibet
  • Units: 2/10
  • Spelstopp: 04.30 1/2

Thales Leites har nu gått en någorlunda häftig resa i sin väg tillbaka till UFC där det nu har gått snart 6 år sedan han utmanade landsmannen Anderson Silva, som alltså går match i kvällens main event, i en titelmatch i mellanvikt. Kort efter det fick han kicken men sedan drygt 1,5 år tillbaka är han med i leken igen där han har skrapat ihop ett imponerande facit med 4 raka segrar. En meriterad jiu jitsu-spelare som nu även har förbättrat sina händer avsevärt, nu med två raka vinster via knockout/teknisk knockout – just därför är jag något förvånad över att han inte har fått ett mer kvalificerat motstånd i den här matchen. Även Tim Boetsch är en veteran i dessa sammanhang där han har gått 9-6 i världens ledande organisation, men till skillnad från motståndet är han desto mer begränsad. En klassisk power wrestler med bra kräm i högern som har fått acceptera den här rollen där han i stort sett får hoppa in och fylla ut korten, inte mycket mer.

Ett avslut och att det här inte går tiden ut till poängräkning kan vara något att gå på i det här mötet. Boetsch, som antagligen kommer känna av att han inte kan ta det här på poäng, har väldigt bra power och har hämtat upp underlägen förr. Samtidigt är han, likt många andra brottare, inte fullt så lika bekväm från rygg och från topp är kvällens motståndare väldigt slipad – utöver att Leites är betydligt mer teknisk och slagkraftig med sina nävar nu att jämföra med för något år sedan. Det är framförallt brassen som har potential till att avsluta det här mötet från mer än en position mot ett motstånd som kan få svårt att försvara sig på mattan samtidigt som han har verktyg som inte går att räkna bort helt. Tillsammans har de båda herrarna sett 35 avslut på 53 matcher, vilket är ca 66 procent.

  • Match: Diego Brandao – Jimy Hettes
  • Spel: Hettes
  • Odds: 2,40 @ Betsafe
  • Units: 1/10
  • Spelstopp: 01.30 1/2

Jag blev väldigt imponerad när jag såg Jimy Hettes (11-2) mot veteranen Nam Phan, en match där han var så pass dominant att två domare gav honom 30-25 över 3 ronder. Jag ropade ut honom som en talang som eventuellt kunde skaka om viktklassen på sikt, det har dock gått 3 år sedan dess där den skicklige grapplern inte har gått mer än 3 matcher under den perioden, senast med förlust mot en fjäderviktare som rankas strax under toppskiktet. Diego Brandao är en av många som har gått vägen via Ultimate Fighter där han vann säsong 14. Resultaten har dock sviktat där han har skrapat ihop 3-3 efter finalsegern.

Det här är relativt simpelt. Brandao är en explosiv striker men har även ett slipat ground game, han ska dock inte kunna skapa mycket med det här motståndet från rygg. Till den där explosiviteten är det dock värt att notera att brassen har en tendens att blåsa väldigt mycket krut inledningsvis för att sedan tröttna och gå ner i tempo ganska markant halvvägs in. Skulle Brandao få utdelning med sin stand up tidigt, eller hålla det här på fötterna överhuvudtaget, och lyckas undvika att bli nedtagen så är det här hans match att vinna där en knockout kan vara nära till hands. Men, skulle han inte hitta ett tidigt avgörande så tror jag mycket väl att mötets underdog kan ta över stegvis för att sedan nöta ner motståndet från mattan. Jimy Hettes har lyckats sätta minst två nedtagningar i 4 av de 5 matcherna han har gått hittills i UFC där han endast har misslyckats mot Dennis Bermudez som är en, för den här viktklassen, storvuxen brottare.


Låga insatser testas på Leites vs Boetsch att inte gå tiden ut samt Jimy Hettes att stå som segrare.

/Puyol