Den allsvenskan fotbollen sparkas vidare även idag med ytterligare 4 matcher på schemat. Idag med fokus på det som ska utspela sig i Södertälje där Syrianska ska ta sig an AIK. Halvgarderingarna var ett vinnande koncept igår, ikväll hoppas jag dock att ett målsnålt tema ska gå segrande ur striden istället.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan
  • Match: Syrianska – AIK
  • Spel: Under 2,5 mål
  • Odds: 1,875 @ Bet365
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 17.30 14/7

Syrianska parkerar sist i tabellen där man nu befinner sig i ett något utsatt läge i och med att en seger här, som man i övrigt inte har fått smaka på sedan omgång 6, inte hjälper laget upp på rätt sida om strecket. Man har nu endast plockat en poäng i sina 6 senaste matcher, varav en kostsam förlust senast mot bottenkonkurrenten Halmstad. AIK går desto starkare nu efter en något trög och ojämn inledning. Obesegrade i 7 matcher i följd varav 5 segrar, vilket har bidragit till att man börjar knappa in på topplagen. Slog tillbaka Häcken i sin senaste match i något som får likna en ”AIK-seger”.

Syrianska har ännu inte släppt någon matchtrupp, skadelistan har dock lättat något på slutet även om Alexander Michel återfinns där sedan tidigare samt att Loauy Chanko är ett tråkigt frågetecken. Nyförvärvet Mattias Mete är ännu inte spelklar, även frågetecken kring anfallskollegan Osman Sow som kan göra klart med en engelsk klubb under dagen. AIK får återigen klara sig utan poängspelaren Celso Borges som fortfarande är borta på landslagsuppdrag. Daniel Majstorovic är petad på nytt.

_zcan-Melkemichel_803968c

Özcan Melkemichel (bilden) kan sitt Syrianska väldigt väl. Han har stått för ett väldigt gott arbete, vilket han ska ha stort beröm för, över flera år som med väldigt små medel har lyckats rädda kontraktet i de två föregående säsongerna. Avgick förra helgen för att sedan återgå till arbetet under veckans gång, vilket jag ser som positivt för lagets del, dock en signal på att den gamle trotjänaren inser att det aldrig har varit så här tufft.

Syrianskas främsta brister går att hitta i anfallsspelet som är alldeles för uddlöst där utdelningen hemma på IP:s konstgräs har varit direkt uselt (förlorat 6 av 8 matcher). Man har nollats i nästintill hälften av seriematcherna så här långt där man snittar 0,8 mål/match. I överlag skapar man inte tillräckligt många kvalificerade målchanser för att kunna göra mycket mer än så. I samma veva så kan det kollektiva försvarsspelet fungera bra när man väl sätter detaljerna, trots att man släpper in fler mål än vanligt.

Inledningsvis var AIK:s försvarsspel ovanligt ineffektivt, något som annars var lagets adelsmärke under ett par år. Nu har man dock börjat hitta rätt igen där man endast har släppt in ett mål (Helsingborg borta) i sina 5 senaste matcher, vilket är ett lysande facit. Backlinjen är alltjämt något trög, positivt dock för deras del att motståndet inte har alltför mycket speed att sätta emot.

Intressant inför dagens match är hur hemmalaget väljer att ställa upp med sin backlinje. AIK har haft vissa svårigheter (Mjällby hemma färskt i minnet) med att föra spelet mot lag som väljer att placera försvarslinjen lågt. Här är Celso Borges kreativitet en ingrediens som kan visa sig bli något saknad.

Sedan våren 2011 har lagen stött på varandra i 6 tävlingsmatcher. Om man bortser från en som blev avbruten tidigt efter en läktarskandal så har de övriga matcherna landat på 1, 1, 2, 2 och 0 gjorda mål, där säsongens vårmöte och AIK-premiär på Friends Arena alltså slutade mållöst. Om man ser till de båda lagens spelsätt ser jag inte de något målsnåla matcherna som någon större slump.


AIK:s favoritskap är befogat, dessa tillställningar har dock en tendens att bli jämna där jag har svårt att se svartgult springa ifrån motståndet på resultattavlan. Min första tanke var ett spel på bortalaget att hålla nollan intakt men oddset lockade inte nämnvärt, tror dock att båda lagen kan hjälpas åt med att hålla siffrorna nere till godkända siffror.  Underspelet testas. Knappa medelinsatsen på att vi inte får se mer än 2 mål i matchen.

/Puyol