Engelsk Premier League-fotboll men i Wales denna gång. Denna långfredag gästas Swansea av Newcastle i ett möte mellan två lag som har överraskat stort. Nykomlingarna Swansea har verkligen spelat sig till ett nytt kontrakt och det med många omgångar kvar medan Newcastle, som många experter trodde skulle få det svårt efter några försäljningar, har gjort det otroligt bra med smarta värvningar och i nuläget sitter man på en Europacup-plats. Tror vi kommer få se en trevlig fotbollsmatch idag!

  • Match: Swansea-Newcastle
  • Spel: Båda lagen att göra mål
  • Odds: 1,75 @ Expekt
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 17.30 6/4

För egen del, en fotbollsälskare av stora mått men som föredrar när bollen rullar längs backen, så är det bara att lyfta på kepsen för detta Swansea. Managern Brendan Rodgers, tidigare ungdomstränare i Chelsea (när José Mourinho hade huvudansvaret) har verkligen fått ihop ett material som inte direkt är särskilt namnkunnigt ute i den stora världen och fått dom att spela fullt ut, och den spelidén står man fast vid oavsett vilka man möter och var, även om bortaspelet har varit svagt sett till resultaten.

Man har några kreatörer på kanterna i form av Sinclair och Dyer samt en målfarlig lirare på topp i Danny Graham. Under Januari-månad lånade man även in en islänning från Hoffenheim, Gylfi Sigurdsson, som har varit mer än lyckat med några mål.

Tyvärr kanske man ska säga, så värvade man en riktigt bra målvakt till den här säsongen från holländska Utrecht, tillika landslagsman i samma nation, Michel Vorm. En lirare som kan stå för poängavgörande räddningar (vilket även gäller Newcastles dito, en holländare där också i Tim Krul) och för spelets skulle så får man hoppas att de inte är alltför spektakulära just idag.

Inget nytt på skadefronten för hemmalagets del. Man återfår dock Tottenham-lånet Steven Caulker i mittlåset då han inte var tillgänglig för spel mot just Tottenham, förlust med 3-1.

Newcastle blir i vanlig ordning plundrat på någon viktig kugge inför varje säsong för att sedan inte satsa på något tungt för att täcka upp förlusterna. Så gick iallafall förhandsnacket innan säsongen drog igång där laget från norr faktiskt pekades ut som en nedflyttningskandidat.

Satsningen på relativt billiga lösningar har dock varit extremt lyckade. Demba Ba kan (tillsammans med Yakubu i Blackburn) vara något ut av årets värvning och han har verkligen öst in mål. Och när han väl drabbas av en måltorka så plockar man in hans landsman Papiss Cissé under januari månads transferfönster och då öser han in mål istället. Den fd franske jättetalangen Hatem Ben Arfa  har kommit tillbaka starkt efter ett benbrott och har en nyckelroll här.

Överhuvudtaget så har Alan Pardews mannar varit helt fantastiska i år och man har faktiskt en chans på en kvalplats till Champions League, vilket hade varit en otrolig bedrift isåfall.

Senaste nytt på skadefronten är att Danny Guthrie har adderats dit, en gnuggare på mitten som mestadels har fått agera ersättare för den skickliga mittduon Tioté/Cabeye. Steven Taylor saknas sedan en lång tid tillbaka i mitten.

En annan spelare som har varit helt briljant denna säsong är mittbacken och lagkaptenen, argentinaren Fabricio Coloccini, som har en muskelskada vilket gjorde att han missade hemmamatchen mot Liverpool. Ett ruggigt stort avbräck även om det räckte till en seger (2-0) där man lyftes fram av den fantastiska publiken på St. James’. Han missar givetvis även dagens match och jag misstänker att det kan bli mer kännbart borta mot ett mer spelande lag.

Båda dessa lag kommer spela sig framtill målchanser denna dag. Det finns en del kvalité på topp och om effektiviteten är där så ska nog det här gå vägen.

Newcastle har gjort mål i 14 av sina 15 senaste matcher (i Premier League). Samtidigt så har jag väldigt svårt att se ett hemmastarkt Swansea nollas för andra matchen i rad på Liberty Stadium – i samma veva skulle det förvåna mig om ”the magpies” lyckades hålla den där nollan intakt ännu en match utan kapten Coloccini i mittlåset.

1-1 räcker långt och båda lagen har 90 minuter på sig att göra varsitt mål. Notera det tidiga spelstoppet.

/Puyol