Premier League-fotbollen har äntligen sparkat igång och med premiären avklarad så väljer jag att gå in tidigt på säsongens allra första spel. Vi hoppar på ligans enda walesiska bidrag och arena när vi beger oss till Liberty Stadium den kommande helgen och spel mellan Swansea och Newcastle. Båda lagen spelade 2-2 i respektive match där jag vill ge det ena laget relativt goda möjligheter till att pricka in det antalet även här. Jag gillade det ”svanarna” visade upp i premiären och jag gillar även den här spelformen till strax över dubbla insatsen.

  • Match: Swansea – Newcastle
  • Spel: Hemmalaget över 1,5 mål
  • Odds: 2,1 @ Expekt
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 16.00 15/8

Swansea var sett över premiärhelgen (tillsammans med Manchester City som följde upp under måndagkvällen) kanske det laget som imponerade allra mest och som såg starkast ut när de mer etablerade topplagen inte kom upp i nivå. 2-2 borta mot det regerande mästarlaget Chelsea var inte bara ett riktigt fint resultat, men även en riktigt skarp prestation där man kunde ha fått med sig ytterligare två poäng när motståndarlaget plockade ett rött kort. Insatsen lovade gott och kan vara en indikation på att man kan slå fjolårets klubbrekord på 56 inspelade poäng. Truppen är visserligen något tunn, men den har breddats en aning och med starkast möjliga elva tillgänglig så har man nu en oerhört intressant offensiv. Andre Ayew är en riktigt fin poängspelare som har hämtats in från Marseille och som kan visa sig bli väldigt lönsam. Bafetimbi Gomis, som avslutade fjolårssäsongen starkt, såg riktigt fin ut på topp och så även en tillgång utanför boxen samtidigt som spelmotorn Jonjo Shelvey kan ha tagit ytterligare ett steg i rätt riktning. Managern Garry Monk har adderat ytterligare en dimension i ”Swans” spel där man alltjämt är väldigt skickligt på att förflytta bollen, men man vågar även gå rakare på mål. Bidragande till att man kom upp i vansinnigt imponerande 17 avslut mot mål på Stamford Bridge mot ett Chelsea som emellanåt ändå var relativt samlat i sitt försvarsspel.

Hemmalaget har ett frågetecken på Ki Sung-Yueng som utgick senast, managern nämnde dock kort efter att han förväntar sig att sydkoreanen ska vara redo till kommande match. Jordi Amat, ett alternativ till mittlåset, stryks sedan tidigare.

swansea_200x200newcastle_200x200

Newcastle var inget annat än en stor röra under fjolårssäsongen där en katastrofal avslutning var nära att skicka ner laget till Championship. Inför den avslutande omgången hade man endast lyckats plocka en poäng på 10 matcher men man lyckades plocka den värdefulla vinsten som behövdes och har fått en bra chans till att bygga vidare på något nytt. Den så rutinerade Steve McClaren har tagit över och bland annat hämtat in Georginio Wijnaldum, som var riktigt bra i premiären, och så länge ”Magpies” är skadefritt och får behålla Moussa Sissoko (som har ryktats bort) så har man ändå ett förhållandevis intressant lag på pappret – i alla fall från mittfältet och framåt. Trots att insatsen i 2-2 mötet med Southampton, i sin helhet, var så mycket mer lovande än det som stundtals visades upp under hela fjolåret så var försvarsspelet något rörigt emellanåt – vilket även var en faktor även under förra säsongen där endast ett lag (QPR som ramlade ur med marginal) släppte in fler mål. Man försöker spela in ett nytt mittlås med kapten Coloccini, inte lika trygg som förr, samt en intressant och lovande Mbemba som alltjämt är något oslipad och för het. Man var aningen osynkat i positionsspelet och släppte upp ett motstånd som ändå inte imponerande nämnvärt och man släppte till två bollar – vilket man alltså gjorde någon gång för mycket även under fjolåret.

Bortalaget kommer, precis som senast, till spel utan Paul Dummett som ett alternativ till backlinjen. Emmanuel Riviere och Sylvain Marveaux är inte heller tillgängliga, dock inga avbräck. Remy Cabella kan eventuellt spetsa till offensiven även om hans medverkan får stå som oklar i nuläget.


Jag tror fortfarande att Newcastle, som kommer testas hårdare nu att jämföra med premiären, behöver mer tid på sig för att kunna bevisa att man har ett försvarsspel att lita på medan Swans, som har haft lätt för det här motståndet (segrar i 5 av de 6 senaste med 13 gjorda mål framåt), inte har mycket att förbättra nämnvärt. Man borde kunna flytta runt på motståndets försvar med sin kreativitet och speed längs flankerna där man ska skapa tillräckligt mycket för att lösa den här linan. Överspelet på hemmalaget synas till dubbla pengarna. En insats strax över medel på Swansea att stå för minst 2 mål i matchen.

/Puyol