Lördagens kvällsmatch är ett prestigefyllt derby på Liberty Stadium, uppföljaren till höstmötet som var ett historiskt sådant och det absolut första mötet någonsin mellan två icke-engelska lag i landets högsta division – kanske även den sista på ett tag framöver om man ser till de båda lagens tabellplaceringar. Swansea och Cardiff gör upp i slaget om South Wales där värdefulla poäng står på spel. Förutsättningar som kan bidra till den ena spelformen medan jag anser att det ena laget borde ha bättre poängchanser för den andra. Väljer att plocka ut två spel.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League
  • Match: Swansea – Cardiff
  • Spel 1: Cardiff +0,5
  • Spel 2: Över 5 kort (asian)
  • Odds: 2,05 + 1,825 @ Bet365
  • Units: 5/10 + 5/10
  • Spelstopp: 18.30 8/2

Swansea landade på en 9:e plats i Premier League ifjol, det bästa resultatet och den högsta tabellplaceringen i klubbens historia, utöver en cuptitel som garanterade spel i Europa. Det har svanarna inte lyckats följa upp till den här säsongen med 11 poäng upp till fjolårets slutliga position, endast två poäng ovanför nedflyttningsstrecket, och med ett spel som inte alls har varit lika vägvinnande att jämföra med fjolåret. Bortsett från hemmasegern mot bottenlaget Fulham så har man förlorat 4 av de 5 senaste ligamatcherna, senast mot West Ham vilket blev det sista vi såg av den tidigare hyllade Michael Laudrup som sparkades från managerposten i veckan. Den första tränaren att avskedas i Swansea på drygt 10 år, vilket är anmärkningsvärt, där spelaren Garry Monk tar över tills vidare.

Det har nämnts att det ska ha varit vissa dispyter mellan spanjorerna och britterna i truppen, vilket ska ha bidragit till de svaga resultatet, där det ska bli intressant att se hur man tar emot en trotjänare som ersättare till huvudansvaret. ”Swans” är i vanlig ordning skickliga på att hålla i och förflytta bollen, tillskillnad från fjolåret är man dock mer ineffektivt med innehavet samtidigt som man är förvånansvärt sårbart även med det övertaget. Hemmaspelet på Liberty Stadium har inte heller varit någon fördel där man endast har vunnit 25 procent (3 av 12) av ligamatcherna hittills.

Hemmalaget får alltjämt klara sig utan Michu, 18 Premier League-mål ifjol, samt José Cañas. Frågetecken på Jonjo Shelvey som eventuellt inte hinner återhämta sig i tid pga en skada samt förstemålvakten Michel Vorm av samma orsak.

Soccer - Barclays Premier League - Cardiff City v Swansea City - Cardiff City Stadium lon865-112-2013-163448-high-jpg

Cardiff vann det historiska derbyt i höstas, 1-0 efter en något chansfattig match

Tottenham Hotspur's Rose is shown a red card by referee Marriner during their English Premier League soccer match against Manchester City at White Hart Lane in London

Andre Marriner, en av de flitigaste herrarna med kortleken under denna Premier League-säsong

Cardiff fick, tillskillnad från sin walesiska granne, uppleva några misslyckade satsningar innan man lyckades toppa Championship ifjol och därmed spika sin plats i Premier League. Säsongen har dock inte flutit på för bortalagets del som bland annat har kantats med supportrarnas missnöje mot ägaren där även ”The Bluebirds” har genomgått ett skifte på managerposten där norrmannen Ole Gunnar Solkjaer är ny på sin position. Hemmaseger senast, om än kanske något tursam om man ser till fördelningen på målchanserna, där Norwich slogs tillbaka med uddamålet. Man placerar sig dock alltjämt två poäng under nedflyttningsstrecket och med förluster i 6 av de 7 föregående ligamatcherna (innan mötet med Norwich), majoriteten mot lag bland toppskiktet, där man absolut inte har råd att hamna i en liknande svacka på nytt.

Prestationen i sig var inget vidare, men den senaste segern tog man gärna och det finns alltjämt detaljer att slipa på till det bättre. Anfallsspelet börjar kännas något mer respektabelt där intressanta värvningar som Jones (Stoke) och Zaha (Manchester United) har spetsat till truppen, båda bidrog med mål och framspelningar i debuten. Man har även en matchvinnare i målet i David Marshall med en av de bättre räddningsprocenten i ligan, vilket kan bli avgörande inför en troligtvis jämn och tät drabbning med derbykaraktär. Trots att man inte är lika tryggt i sitt grundspel likt motståndet tror jag alltjämt att mycket är vunnet så länge man står rätt i sina positioner på egen planhalva, och försvarsspelet ska inte vara lika ojämnt som ett par tidigare resultat skvallrar om.

Bortalaget kommer till spel med fullt ordinarie trupp, utan varken skador eller avstängningar.


Andre Marriner står som domare i dagens derby, en herre som är med i det absoluta toppskiktet sett till antalet kort/match under årets upplaga av Premier League, där han har varit delaktig i ett par kontroversiella domslut. Räknar man sedan in samtliga tävlingsmatcher under den här säsongen, inhemskt såväl som internationellt, så har han delat ut 10 röda kort (hos Bet365 räknas ett rött kort som två st till antalet) på 26 framträdanden, vilket nämner en del om att han inte rädd för att skicka upp korten. Utöver rivaliteten så kan den här matchen betyda en hel del inför fortsättningen, sett till de något utsatta situationerna i tabellen, vilket kan sätta prägel på den mentaliteten de båda lagen går ut på planen med.

Swansea kommer troligtvis ha väldigt mycket boll mot ett försiktigt Cardiff som borde gå in med noggrannhet i sina utgångspositioner, och kanske kan man likt 9 av de övriga 12 lagen under pågående Premier League-säsong ha läst in sig på motståndarlaget som har haft svårigheter med att luckra upp de lågt placerade försvarslinjerna. Anser att bortalaget borde ha en någorlunda rimlig chans på minst en poäng.

De två spelen fördelas som följande: Cardiff +0,5 (2,05, asian handicap, halvgardering/dubbelchans) samt över 5 kort (1,825, asian, dvs insatsen tillbaka på exakt 5 kort). Medelinsatsen på båda.

/Puyol