Ännu en Premier League-omgång börjar närma sig i denna slutspurt där vi har ett flertal intressanta matcher framför oss, inledningsvis här i Wales och Liberty Stadium där vi har en nedflyttningsstrid framför oss. Swansea tar emot Aston Villa där gästerna kan cementeras än mer i botten medan ”Swans” kan skjuta sig kvar på säker mark i några veckor till – och det anser jag att man har bra möjligheter till att ordna.

  • Match: Swansea – Aston Villa
  • Spel: Hemmalaget över 1,5 mål
  • Odds: 1,90 @ Expekt
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 18.30 19/3

Swansea kommer från en förlust borta mot Bournemouth och har egentligen formats till en nedflyttningskandidat, vilket var något förvånande efter en lovande säsongsinledning, i takt med att veckorna har gått men resultaten har ändå varit godkända efter årsskiftet. Vinster i 4 av 11 matcher, två av dem i den här månaden, samtidigt som lagen man har bakom sig i tabellen inte har lyckats krypa närmre kan innebära ett stort steg mot kontraktet om man lyckas vinna här mot det som ändå ska ses som fullt överkomlig uppgift. Man lever alltjämt väldigt mycket på Gylfi Sigurdssons kreativitet, men i överlag har anfallsspelet effektiviserats en aning där hälften av lagets totala målskörd även har kommit till sedan årsskiftet. Två mål senast trots förlust och i Andre Ayews frånvaro och två mål borta mot Arsenal innan dess samtidigt som man även fick hål på solida Tottenham i omgången innan det. I dessa avseenden vill jag nog hävda att man har sin främsta period på väldigt länge.

Hemmalaget kommer tyvärr sakna en av sina främsta poängspelare även här där Andre Ayew kommer bli borta månaden ut. Frågetecken på Jefferson Montero, som inte alls har varit lika bra nu att jämföra med säsongsinledningen, samt Modou Barrow.

swansea_200x200astonvilla_200x200

Aston Villa har 9 poäng upp till rätt sida om nedflyttningsstrecket och kommer in till det här mötet med en väldigt negativ trend där man har förlorat 5 ligamatcher i följd och släppt in hela 17 mål under den här perioden. Remi Gardes manskap har sett fördömt ut sedan en relativt lång tid tillbaka och är helt enkelt för svagt för den här nivån. Något jag har nämnt vid ett par tillfällen de senaste veckorna, man är fantasilöst framåt där man har svårt att hålla kvar bollen på motståndarnas planhalva samtidigt som man har en individuellt svag backlinje där exempelvis Joleon Lescott, som ska föreställa härföraren i mittlåset, är alldeles för trög i vändningarna. Målvaktsspelet har inte heller varit någon poängräddare och då har ändå Brad Guzan hållit siffrorna nere mot både Manchester City och Tottenham senast, matcher där man har släppt till totalt 41 avslut. Man har en svag balans med ytterbackar (Hutton och Cissokho) som gillar att gå framåt, ytor där man har sett sårbart ut flera matcher i följd, och man är alldeles för långsamt och ineffektivt i uppspelsfasen.

Bortalaget kan alltjämt räkna bort Carlos Sanchez, Libor Kozak samt den långtidsskadade duon Adama Traore och Jordan Amavi. Frågetecken på Jack Grealish och Gabriel Agbonlahor, som har fått sina säsonger förstörda pga skador, där båda uteblev senast också.


Aston Villa saknar trygghet och tro i sitt grundspel, och det över hela banan, och har inte stått för några framsteg alls över de senaste veckorna. Kan Swansea, likt några av deras föregångare, ligga någorlunda rätt i sin press kring mittplan så ska man ha goda möjligheter till att skapa och komma till avslut. Villa har nu släppt in 2, 4, 3, 2 och 6 mål i sina 5 senaste matcher och då har man ändå, i några av dessa tillställningar, kommit undan lindrigt. Man har hamnat i perioder där man börjar agera väldigt uppgivet när man väl åker på sin första motgång och därifrån får man svårt att hämta sig. Hemmalaget att stå för minst två mål i den här matchen spelas med en medelinsats.

/Puyol