JVM fortsätter och gruppspelen löper vidare. I grupp A blir det en tidig gruppfinal mellan Sverige – USA. Ett Sverige som fick lagets största stjärna skadad i öppningsmatchen mot Schweiz medan USA skrällde en aning och besegrade Kanada. Frågan är nu om Sverige kan besegra USA för första gången sedan 1996?

  • MatchSverige – USA
  • Liga: JVM
  • Speltips: USA
  • Odds: 2,30 @ William Hill
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 28/12, 15:00

sweden-flag V.S usa

Sverige inledde JVM på bästa möjliga vis. Laget körde mer eller mindre över Schweiz och vann med hela 8-3. Segern blev däremot dyrköpt då lagets storstjärna William Nylander blev fult/schyst/onödigt tacklad i mittzon i den första perioden och fick utgå med en befarad hjärnskakning. Även Ericsson Ek och Kempe fick smällar som ledde till att den sistnämnde fick avbryta matchen.
Det positiva är däremot att både Kempe och Forsling kan spela dagens match och det är ”bara” W. Nylander som är frånvarande på grund av skada.
Sverige toppar efter den stora segern grupp A med maximala tre pinnar efter en match.

Samma poängskörd har motståndarna USA. Ett amerikanskt lag som jagar revansch från förra årets JVM, då laget åkte ut redan i kvartsfinalen mot Ryssland.
Nu kommer USA med en intressant och stjärnspäckad trupp där lagets stora stjärna är A. Matthews som väntas gå först av samtliga spelare i draften för National Hockey League.
USA inledde mästerskapet imponerande och vann över stornationen Kanada med 4-2. Detta efter att ha tagit ledningen och även lyckats återhämta sig när Kanada kvitterade till 2-2 med mindre än tio minuter kvar av matchen. USA kunde trots det steppa tillbaka och sätta den matchvinnande pucken, 3-2 med mindre än fyra minuter kvar av matchen.
Segern leder till att USA ligger på en andra plats i grupp A med samma poäng som ettan Sverige och trean Danmark.

Sverige har inte slagit USA sedan 1996 i JVM.
Nationerna möttes däremot inte i förra årets upplaga och att ta ställning till dom senaste mötena i JVM spelar mindre roll. Detta då trupperna ändras oerhört inför varje mästerskåp.

Vilket lag tar över gruppledningen?
I min värld finns det bara just nu USA. Och det på grund av:
1. William Nylander saknas. Ett jätteavbräck för det svenska laget och det tillsammans med att truppen redan har en del småskavanker i form av Kempe, Ericsson Ek och Forsling.
2. USA’s första kedja. Tkachuk-DeBrincat-Matthews är spelarna som ska ledda detta skridskostarka amerikanska lag. Förstakedjan ledde laget mot Kanada och svarade för fyra poäng.
3. Sverige’s försvarsspel. Att möta ett skridskostarkt och slitande USA när Sverige har problem i försvarsspelet bådar inte gott. Laget slarvade oerhört i matchen inför JVM och släppte in tre mål mot Schweiz i öppningsmatchen. Ett Schweiz som dessutom bara gjorde ett mål på Danmark.
Det som kan tala för Sverige är stor rink och att laget ska slå från underläge. Men det måste ändå nämnas att trots att knappt någon svensk spelare har upplevt det så har inte Sverige besegrat USA i JVM sedan 1996. Anmärkningsvärt.
Mitt spel blir därav USA till 2,30 hos William Hill.