Vårat Sverige har fått några vilodagar sedan en tuff match mot vårat grannland Finland. Nu är det äntligen dags för semifinal och vi ska ställas emot hemmanationen Ryssland. Klarar Sverige trycket iår igen?

  • Match: Sverige – Ryssland
  • Speltips: Ryssland DNB
  • Odds: 2.00 @ Bet365
  • Insats: 3/10 units
  • Spelstopp: 3/1, 14.00

OBS! Ryssland DNB står hos Bet365 som ML. Alltså pengarna tillbaka vid oavgjort står som Moneyline.

Sverige går in i semifinalen mot Ryssland som regerande världsmästare och är dessutom favoriter enligt bolagen till att ta hem denna match. Officiellt står Sverige som hemmalag i denna match, men vi vet ju alla att det ändå är Ryssland som är på hemmaplan. Eftersom det är en turnering och vi inte har speciellt mycket statistik att gå på så får vi helt enkelt förlita oss på hur spelet har sett ut och där tycker jag Sverige är alldeles för ojämna. Sverige spelade i en grupp tillsammans med Lettland, Schweiz, Finland och Tjeckien. Jämför man den med den andra gruppen så skiljer det för mycket i kvalité. Jag tycker både Kanada och USA står i en klass för sig denna turnering och känns faktiskt som att det borde vara den sportsligt bästa finalen, men så blir det inte nu. Även Ryssland är ett riktigt bra lag. Dessa tre lag skulle säkerligen gått in och vunnit Sveriges grupp. De skulle definitivt tagit en topp två placering.

Sverige började mot Tjeckien där man vann med 4-1. En match som spelet inte alls klickade i. Tjeckien är inget mästarlag och normalt ska man slå Tjeckien med fler puckar än vad man gjorde. I matchen efter det stod överraskningslaget Schweiz för motståndet där man tillslut segrade efter straffar. Sedan var det dags för match mot gruppens klart sämsta lag, Lettland. En match som man ägde spelmässigt och matade skott mot den stackars målvakten i Lettland som gjorde en riktigt bra insats. Det lossnade dock för småkronorna i sista perioden och resultatet skrevs tillslut till 5-1. I den avslutande matchen var det Sverige för hela slanten i första perioden och man gick ifrån till 3-0 innan Finland vaknade. Går inte riktigt att säga så mycket om spelet i resterande del av matchen då det oftast satt minst en gubbe i utvisningsbåset. Ska man sammanfatta dessa matcher så måste man säga att Sverige är fruktansvärt bra i powerplay, men samtidigt får man tänka på att de mött usla boxplay-lag. Alla lagen i gruppen har en boxplay-procent under 76%, även Sverige ligger i dessa trakter. Man har även haft problem i spelet 5 mot 5 och då har man ännu inte mött lag som USA, Kanada och Ryssland. Sverige har ett svagare lag på alla fronter om man jämför med förra året, utom möjligtvis på forwardssidan där man besitter ungefär samma kvalité. Det största problemet de har framför sig nu att det bara är extremt skickliga lag kvar i turneringen och Sverige ännu inte riktigt satts på prov. Man har en grymt tunn backbesättning som inte är i närheten av samma klass som förra årets upplaga. Framförallt saknar man lagets 3 bästa backar pågrund av skador, Oscar Klefbom, Jonas Brodin och Hampus Lindholm. Det är fortfarande inte släppt vem som kommer vakta den svenska kassen. Jag gissar på att blir Niklas Lundström trots att han inte fått visa upp sig på riktigt ännu. Står lilla Joel Lassinantti så tror jag Sverige får det svårt. Dels för att han känns svag psykiskt och dels för att ännu inte riktigt hållt måttet. Lundström känns vassare, men fortfarande inte av samma Johan Gustafsson-klass som förra året. Problemet kommer sitta i egen zon mot Rysslands tekniska forwards.

Ryssland är inte heller på något sett lika starka som förra året, men man har fortfarande en jämnare grupp genomgående än vad Sverige har. Dessutom spelar man inför en fullsatt hemmaarena. Kvartsfinalen mot Schweiz kanske inte var den bäst genomförda av ryssarna, men det känns som att de tog uppgiften lite nonchalant och redan hade begett sig till semifinal. Ryssland har på senare år utvecklat en riktigt stark defensiv, både på junior- och seniorsidan. Det är den jag tror blir avgörande i semifinalen. Något som de har ett otroligt försprång på är målvaktssidan. Andrei Vasilievski vaktade kassen i segermatchen mot Schweiz och bakom honom har man även den talangfulla Andrei Makarov. Just den sistnämnde tror jag får ta hand om matchen emot Sverige. Båda målvakterna var framstående redan förra året i Calgary och stod på huvet flertalet gånger. Makarov är riktigt duktig och ni som minns honom från finalen förra året vet om att han är riktigt bra. Framåt har man superlöftet Nail Yakupov som ännu inte riktigt kommit upp i nivå. De som har imponerat mest är Mikhail Grigorenko och Nikita Kucherov. Backen Albert Yarullin är riktigt farlig i powerplay.

Magkänslan säger att Ryssland kommer vinna det här. De har hemmaplan, bättre backar och bättre målvakter. Inget av lagen har kommit upp i normal nivå ännu och jag tror att Ryssland ligger den närmast. Det blir lite win-win, men håller ändå ner insatsen till 3 units för att man inte ska sitta och hoppas alltför mycket på Ryssland när man innerst inne hoppas på en svensk seger. Bet365 erbjuder 2 gånger pengarna på Ryssland med försäkringen att vi får pengarna tillbaka vid oavgjort. En lite udda motivering, men hoppas ni köper den.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden