Ytterligare ett mästerskap börjar närma sig sitt slut, och ur svenskt intresse något som kan bli en väldigt häftig upplevelse där många kommer göra resan till Prag. Det europeiska U21-mästerskapet i fotboll har nu endast den stora finalen kvar där vi kommer få se en repris på gruppspelsmatchen mellan Portugal och Sverige. Tråkigt nog så gillar jag nog portugisernas möjligheter i det här mötet, och med tanke på vilket sätt man kvaddade en annan favorit i Tyskland i semin så hade jag nog kunnat gå med på ett större favoritskap.

  • Match: Sverige – Portugal
  • Spel: Portugal
  • Odds: 1,83 @ Ladbrokes
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 30/6

Sverige har stått för en fantastisk insats och bedrift hittills i det här mästerskapet där en plats i den här finalen är ett ruskigt fint resultat. Man avancerade från den svåra gruppen, vilket nog får ses som relativt uppenbart med tanke på att det är just dessa lag som möts i finalen, något som följdes upp med något som blev en behaglig seger i slutändan när grannen Danmark slogs tillbaka i semin. Trots att man har tillgång till ett antal skickliga spelare som ska bli extremt intressanta att följa i framtiden så får nog övriga nationer i den här turneringen ses med större individuell skicklighet där lagmoralen, arbetskapaciteten samt kunnandet till att pricka in och följa en matchplan ses som de främsta orsakerna till den här positionen.

Joseph Baffo saknades i mittlåset senast och kan eventuellt ställas över på nytt.

Trolig startelva: Carlgren – Nilsson-Lindelöf, Milosevic, Helander, Augustinsson – Tibbling, Hiljemark, Lewicki, Khalili – Guidetti, Kiese-Thelin

SEportugal

Portugal har nog varit turneringens mest framstående lag med ett antal väldigt stabila insatser i gruppspelet där man agerade med stor trygghet på sin planhalva (noterbart att Simon Tibbling är den enda som har fått hål på José Sa) samtidigt som man har varit väldigt skickligt på att förflytta bollen med ett flertal riktigt kvicka fötter framåt. Är det något som saknades i mötena med England, Italien samt Sverige i gruppen så har det nog varit spetskompetens i boxen där målen uteblev – något som istället blev till en rejäl islossning mot Tyskland i semin. Tyskarna krossades med hela 5-0 där man stängde butiken relativt tidigt när portugiserna var kliniska i den sista tredjedelen av banan. En högstanivå som nog, ur vissa avseenden, borde stärka upp favoritskapet.

Tiago Ilori är ett givet val på mittbacken men saknades senast där han alltjämt står som ett frågetecken.

Trolig startelva: Sa – Esgaio, Oliveira, Figueiredo, Guerreiro – Mario, Carvalho, Sergio – Silva, Pereira, Cavaleiro


Tror, dessvärre, att vi kan få vika oss den här kvällen där jag vill lyfta fram portugiserna som bra favoriter. När de båda lagen möttes i gruppen så tror jag nog utan tvekan att det, i första hand, var Portugal och deras anfallsspel som hämmades av att man enbart skulle gå in för att säkra en poäng. Senast visade man upp all den form av kvalitet som finns att tillgå framåt, utöver att man släpper till så pass lite i sina matcher där ett mål kan vara tillräckligt. De goda insatserna till trots, blågult har blivit tillbakatryckt i perioder (så även mot Danmark trots det stora resultatet) där man har haft större svårigheter med att etablera ett anfallsspel samt bibehålla bollen på motståndarnas planhalva där Sverige inte har tillgång till spelartyper som Silva och Carvalho, som mycket väl kan fälla avgörandet. Testar en insats strax över medel på Portugal att vinna finalen under ordinarie speltid.

/Puyol