Äntligen börjar resan mot Brasilien denna tisdagkväll i Malmö när vi gästas av Kazakhstan. En fullt överkomlig motståndare att jämföra med exempelvis Tyskland som också finns med i gruppen. Inget snack om att det här är en motståndare vi bara ska slå om vi ska hävda oss i fortsättningen och det löser nog blågult också. Här kommer jag sätta mitt främsta fokus på en individuell prestation – dvs en potentiell målskytt.

  • Match: Sverige – Kazakstan
  • Spel: Johan Elmander, målskytt
  • Odds: 2,30 @ Unibet
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 20.30

Ett par förändringar att jämföra med den enda segern i EM-slutspelet (2-0 mot Frankrike) där bl.a. Olof Mellberg, tråkigt nog, har tackat för sig. Lustig/Safari står som ytterbackar medan Wernbloom kliver in i mitten. Det här blir Sveriges första tävlingsmatch sedan dess att jämföra med motståndet som redan har hunnit kommit igång med sitt kval.

Kazakstan hade en stark öppning i sin kvalpremiär och man stod upp på ett bra sätt hemma mot Irland. Man hade ledningen med 1-0 långt in i matchen innan man tappade till förlust. Nationerna kring dessa regioner är svårspelade när de väl får spela på hemmaplan så det förvånar mig inte alltför mycket. Här har man dock en något tuffare uppgift framför sig.

Noterbart är att man har en relativt orutinerad trupp till dessa matcher mot Irland och Sverige. I princip så håller samtliga spelare till i den inhemska ligan där den spelaren som har stått för allra flest landskamper inte har mer än 32 matcher i bagaget.

Trots en rad spelalternativ, om man nu tror på en svensk seger med någon boll, så fastnade jag mest för det här. 2,30 på en forward i ”nr 9-positionen” mot ett inte alltför vasst motstånd får ses som mer än godkänt när en blågul seger inte ger mer än 1,05. Att Zlatan är den mest troliga målskytten är inga konstigheter, dock så står även Marcus Berg i ett lägre odds och han har ju inte spelat många landskamper de senaste åren. Dessutom så står det klart att Johan kommer få spela från start ikväll.

Elmander skadade sig något olyckligt strax innan EM-slutspelet drog igång och var således långt ifrån toppform under mästerskapet. Ett minus för lagets del då jag tycker att han passar in riktigt bra i den här rollen strax framför den briljanta Zlatan. Han har även en spelstil som jag tycker ska passa bra mot dessa fysiska kazaker med sin storlek och förmåga att hitta luckorna i djupled. I den senaste vänskapsmatchen mot Kina skapade och brände han ett antal chanser (gjorde ett mål till slut iallafall) men det viktigaste var att se hur pass aktiv han kunde vara i spelet. Skulle inte förvåna mig det minsta om han tryckte in ett mål här.

Tre sidospel med små insatser:
Johan Elmander, lagets första målgörare  4,75 (Bet365) 0,5/10 units
Johan Elmander, att göra minst två mål 6,00 (Unibet) 0,5/10 units
Över 10 hörnor, 2-vägs 1,85 (Bet365) 2/10 units

/Puyol

Ni kan även följa mig via Twitter @E_Keshavarz