Vi har en viktig batalj framför oss på nybyggda Friends Arena i vår huvudstad där Sverige tar emot Irland. En hemmaseger innebär att vi kan dra ifrån vår främsta utmanare under en period framåt, vilket jag tycker att vi ska vara en duglig favorit till. Tror dock att vi kan stöta på problem i vissa moment och spelet blir därefter.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: VM-kval, Europa
  • Match: Sverige – Irland
  • Spel: Bortalaget gör mål
  • Odds: 1,83 @ Betsson
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 20.45

Vårt svenska landslag har en hyfsad utgångsposition i nuläget i kampen om platsen bakom tyskarna i och med bragden i Berlin som har bäddat för just detta. Trots ett inte alltför övertygande spel så har vi nu plockat 7 poäng av 9 möjliga, vilket får ses som fullt godkänt om man ser till att, som det tidigare har nämnts, vi har bortamatchen med Tyskland avklarad. Irland är troligtvis den nationen som är allra närmast blågult i kvalitet, även om jag har något svårt att se dem hålla hela vägen då årets upplaga av spelare känns något på nedgång. Resultatmässigt är man dock med så här långt då man har vunnit två matcher samt blivit fullständigt krossat av tyskarna.

Sverige har skador på Johan Elmander (Galatasaray) och Martin Olsson (Blackburn), som troligtvis hade fått starta annars. Irlands mest noterbara avbräck är saknaden av yttern Aiden McGeady (Spartak Moskva).

Dagens irländska trupp har väl egentligen inga direkta inslag som sticker ut alltför mycket, individuellt sett, och att veteranen Robbie Keane (bilden) alltjämt är ett givet inslag i laget ses väl inte som något styrkebesked. Man lever på hårt arbete och hjärta får vara ett kraftigt ledmotiv om man ska ha passerat kvällens motståndare i gruppen när den väl är färdigspelad. Men trots att jag inte förväntar mig att man kommer skaka fram alltför mycket i anfallsväg den här kvällen, då man inte har ett eget spel som är mycket att skryta över, så tror jag dessvärre att vårt blågula landslag kan bjuda motståndet på minst en fin målchans, trots allt. Det svenska anfallsspelet är relativt fyndigt under Erik Hamréns ledning med en viss Zlatan Ibrahimovic på topp. Det har dock gått ut över sättet att försvara sig, där det finns en del luckor i spelet, framförallt i de fasta situationerna. Ett moment där irlänningarna borde ha något att komma med. Sätter ett frågetecken för målvaktsspelet samt backlinjen, lagdelar där det svenska landslaget har sett bättre ut förr.

Om man ser till Sveriges tävlings- samt träningsmatcher efter EM-slutspelet (räknar inte med Kings Cup med endast skandinaviska inslag) så har man släppt in 13 mål på 7 matcher, där man endast har lyckats hålla nollan mot Kazakstan och Kina - och det inte fullt smärtfritt. Nu är kvällens motstånd inte avsevärt mycket bättre än dessa, men rent fysiskt har man mer att sätta emot, framförallt i huvudspelet. Irland har lyckats göra mål i samtliga kvalmatcher (7 mål på 3 matcher) så här långt, totalt i 5 av 7 matcher efter sommarens mästerskap.


”Båda lagen gör mål” hade också varit ett fullt rimligt alternativ, men då jag ser oddset på endast det här valet som fullt godkänt så väljer jag att stanna här. Spelar på att Irland kommer göra ett mål i matchen, medelinsatsen testas.

/Puyol