Ett antal kvalmatcher avklarade under helgen där bland annat blågult plockade en värdefull fullpoängare och nu siktar vi in oss på ett gäng vänskapsmatcher, i första hand på det som komma skall i vår huvudstad. Sverige tar emot Iran i något som kan bli en rejäl publikfest på Friends Arena, även om jag misstänker att själva spelet inte kommer bli alltför publikfriande – i alla fall om man räknar antalet målchanser. Underspelet testas.

  • Match: Sverige – Iran
  • Spel: Under 2,5 mål
  • Odds: 1,65 @ Ladbrokes
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 19.30 31/3

Sverige plockade en värdefull vinst borta mot Moldavien, där samtliga poäng krävdes, och så blev det också. Ett aningen ineffektivt blågult landslag spelade en någorlunda trevlig anfallsfotboll där Zlatan Ibrahimovic fick stå som matchvinnare med två mål, med en smula tur och via en straffspark, under den andra halvleken. Man bibehåller därmed sin position i gruppens toppskikt och man är fortfarande obesegrat där vägen till Frankrike till nästa sommar alltjämt står öppen. Nu får förbundskapten Erik Hamren chansen att testa ett par nya spelare där man redan har aviserat ett par ändringar.

Hemmalaget har skador på Mikael Antonsson och Jimmy Durmaz som därmed inte kom med i den här truppen. Ytterligare frågetecken i mittlåset där Erik Johansson har skadat foten under en träning. Man förväntas stå för ett par ändringar att jämföra med helgens kvalmatch.

Iran var med på den stora scenen i somras där man deltog i VM-slutspelet i Brasilien. Trots att man kom sist i gruppen med en poäng av 9 möjliga så stod man för en fullt godkänd insats där man bland annat hade 0-0 i 91 minuter mot Argentina. Portugisen Carlos Quieroz, med meriter som assistent i europeiska toppklubbar, har stått för ett fantastiskt arbete som förbundskapten där han i första hand har skapat ett oerhört starkt försvarsspel. En fin uppladdning under föregående vecka, trots vissa frågetecken kring förbundskaptenens framtid efter dispyter med förbundet, där Chile besegrades med 2-0 i en annan träningsmatch. Här stärks man dock av att man väntas ett oerhört starkt publikstöd av väldigt många exil-iranier som lever här i Sverige.

Bortalaget saknar Ehsan Hajsafi, Mehrdad Pooladi, Sardar Azmoun och Alireza Jahanbakhsh över dessa träningsmatcher pga antingen skador eller spel med U-21 landslaget.


Återstår att se hur svenskarnas anfallsspel påverkas av att nya spelare testas på olika positioner där vi bland annat kommer få se ett nytt anfallspar. Blågult har bland annat fastnat i sitt passningsspel mot exempelvis San Marino i kvalspelet, och då menar på att man kan få liknande problem här mot ett oerhört disciplinerat försvar. Jag väljer dock att i första hand peka på gästernas spelsätt där man koncentrerar sig enormt på att sätta grunderna i försvarsspelet i främsta rum. Iran placerar försvarslinjen väldigt långt ner i banan och satsar på omställningar där man ändå inte är fullt så slipat, man har dock visat att man kan få ut resultat mot internationellt motstånd via tryggheten i defensiven. Även om blågult kan ställa upp med en backlinje som inte kommer vara fullt så synkad så borde man ha ett numerärt överläge i en majoritet av anfallen som gästerna går på. Även noterbart att Sverige har gått 9 matcher i följd (kvalmatcher samt officiella landskamper) som har gått under 2,5 mål medan endast en av Irans 8 senaste matcher mot icke-asiatiskt motstånd har gått över linan.

Underspelet på max 2 gjorda mål i matchen spelas strax under medel där jag väljer att hålla insatsen nere i träningslandskamper.

/Puyol