Så, dags för den någorlunda väntade finalen och en repris av den varan från ett antal tidigare VM-turneringar. Finland är regerande mästare från 2010 och 2008 och Sverige kliver in som utmanare och favoriter. Den spontana känslan är dock att den ena nationen inte ska vara lika underlägsen som oddsfördelningen tyder på och spelet blir därefter. Kortare motivering tätt in på matchstart.

  • Sport: Innebandy
  • Liga: VM
  • Match: Sverige – Finland
  • Spel: Finland
  • Odds: 3,50 @ Bwin
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 15.30

Sverige har det bästa laget på pappret, vilket har nämnts av en del experter inför, och har setts som huvudfavorit inför turneringen. Pga ett par skrällar under veckans gång har det blågula lagets väg fram till finalen blivit extremt enkel och man har verkligen stormat fram till den här söndagen.

Tillskillnad från Sverige så har finnarna satsat på ett mer rutinerat lag och vägen hit har varit något mer krokig. I slutspelet har man stött på både Schweiz och Tjeckien (de två nationerna som står bakom Finland/Sverige i rankingen) och att möta ett av lagen i en semifinal (för bådas del) brukar vara mer vanligt. Man var illa ute senast mot värdnationen Schweiz och man vann först under förlängningen.

En anledning till favoritskapet på svenskarna är att återväxten hos de finska lejonen inte har varit lika stark. Dessutom har en av de mest framträdande spelarna från VM 08 och 10, Caperiotäbys Rickie Hyvärinen, tackat nej till årets mästerskap. Samtidigt ska man inte underskatta rutinen och erfarenheten hos truppen, som är ett par snäpp högre än hos motståndarna i dessa sammanhang.

Jag ser det som en fördel att finnarna verkligen har fått komma in i den här turneringen medan Sverige endast har gått upp mot blåbärsnationer. Polen, Ungern, Slovakien och Tyskland har avverkats och det tuffaste man har mött är Norge, vilket säger en hel del om lagets medverkan så här långt. Tycker att det är svårt att kliva in i en final med dessa frågetecken framför sig då finnarna är ett antal klasser över de tidigare motstånden.

Jag vill inte heller sätta alltför stort värde på att Sverige har vunnit majoriteten av landskamperna när de t.ex. har mötts i EFT och Finnkampen. Det var ett liknande scenario förr i tiden när blågult fortfarande var den absoluta stormakten där finnarna vann de flesta matcherna inför och mellan mästerskapen, men ändå förlorade VM-finalerna.


Bwin betalar i nuläget högst för finnarna och 3,50 är alldeles för högt. Testas med en insats strax under medel.

/Puyol