JVM går mot sitt slut och under måndagen den 4/1 spelas semifinalerna. I semifinal ett av två möts Sverige – Finland. Ett värdnation som slog ut Kanada något oväntat i kvartsfinalen och har visat upp ett försvarsspel som har lyst med sin frånvaro. Kan det gynna det svenska landslaget som har spelat klockrent rätt igenom turnering och därmed knipa en finalplats?

  • MatchSverige – Finland
  • Liga: JVM
  • Speltips: Sverige
  • Odds: 1,95 @ bet365
  • Insats: 3,5/5 units 
  • Spelstopp: 4/1, 15:00

sweden-flag V.S Finland2

Sverige – Finland i JVM semifinal. En match som spelas i Finland. Vilket betyder att dom finska spelarna har ett massivt övertag i form av hemmaplan, men också en hög press att leverera på hemmais. Lite historik över lagens väg till semifinal.

Sverige har gått som tåget hela turneringen. Laget har besegrat, Schweiz 8-3, USA 1-0, Danmark 5-0 och Kanada med 5-2 i gruppspelet. Det betydde att Sverige vann samtliga matcher och var det enda lag i båda grupperna som vann samtliga gruppspelsmatcher under ordinarie tid. 
Det innebar en gruppseger med maximala tolv poäng och målskillnaden 19-5 talade sitt egna språk över hur grymma Sverige var i gruppspelet.
Därefter vankades det kvartsfinal mot Slovakien. Ett Slovakien som besegrade Sverige i det förra JVM’et i bronsmatchen.
Svenskarna ville utkräva revansch och så blev även fallet. Det var aldrig spännande, intressant eller särskilt sevärd hockey i kvartsfinalen. Sverige tog tidigt ledningen och trampade bara vidare efter det och Slovakien fick aldrig någon chans. Matchen vann Sverige med hela 6-0.

Finland’s resa har varit något guppigare. JVM på hemmaplan och pressen ökade därmed en aning. Finnarna gjorde det bra men inte överdrivet bra i gruppspelet. Segrar kom mot Tjeckien 5-4, Slovakien, 8-3 och mot Vitryssland med 6-0. Förlusten blev mot Ryssland med 4-6 och Finland slutade därmed på en andra plats i grupp B med nio poäng av tolv möjliga.
Problemet för finnarna har varit försvarsspelet och med målskillnaden 23-13 är Finland det lag som släppte in tredje flest mål genom turneringens gruppspel. Överlägset flest mål i baken av nationerna som är kvar och ska spela semifinal.
I kvartsfinalen ställdes nationen mot Kanada. En match som på förhand förväntades vinnas av Kanada och inledningen talade även för det. En snabb 2-0 ledning för kanadensarna och trots att Finland kvitterade till 2-2 kom nästa smäll då 2-3 pucken satt.
Finland gav sig däremot inte utan fortsatte och kunde vända till 4-3, 5-4 och till slut till 6-5.- Ett sjätte mål som innebar segern i en match som innehöll allt utom ett bra försvarsspel. Finland’s skräll har höjt lagets självförtroende till skyarna.

Två starka landslag som ställs emot varandra i semifinalen.
Mina polletter kommer landa på Sverige med ganska självsäker motivation.
1. Sverige är i detta JVM urstarka. Har två av turneringens bästa målvakter och har ställts på betydligt svårare prov än vad motståndarna Finland har. Laget körde över Slovakien i kvartsfinalen och Sverige är därmed det enda lag i turneringen och vunnit samtliga matcher under ordinarie tid.
2. Finland har en bra offensiv men försvarsspelet är som bortblåst. Tretton insläppta mål i gruppspelet mot, Tjeckien, Ryssland, Slovakien och Vitryssland. I kvartsfinalen lyckades Finland vinna på grund av offensiven och inte av försvarsspelet. Finland’s defensiv har varit otroligt svagt och målvakterna har varit svajiga. Ingen målvakt har ett särskilt bra självförtroende och senast startade målvakten V. Vehvilainen blev utbytt i kvartsfinalen.
3. Sverige har ett bättre landslag än Finland. Jag törs nästan påstå på samtliga positioner. Framförallt på målvaktssidan då Sandström och Söderström överglänser Kahkonen och Vehvilainen totalt.
Sverige kommer till spel utan W. Nylander och Ollas-Matsson som är borta resten av turnerigen. Detta skall ändå gå vägen då Nylander har saknats sen den första perioden i öppningsmatchen mot Schweiz.
Ett revanschlustat Sverige som vill ta tillbaka tronen i JVM och vill ha revansch från fjolårets medaljmiss. Men framförallt ta revansch att knäppa finnarna på nästan i deras hemmaborg. Detta då Finland för två år sedan ordagrant stal guldet i Malmö Arena från svenskarna.
Sverige till final till 1,95 hos bet365 tackar jag för.