Lördagen är här, Premier League-fotbollen likaså med ett antal intressanta spelobjekt på menyn där vi ska sparka igång verksamheten uppe i norr, närmare bestämt på Stadium of Light. Sunderland gästas av ett West Ham som har varit något av en sensation där man nu endast har två lag framför sig i tabellen. Jag gillar verkligen det bortalaget har presterat så här långt där jag tycker att det känns rimligt att ge lagets anfallsspel förtroendet i det här mötet.

  • Match: Sunderland – West Ham
  • Spel: Bortalaget över 1,5 mål
  • Odds: 2,45 @ Betsafe
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.00 13/12

Sunderland får alltjämt ses som någorlunda svårslaget där man inte har förlorat mer än dryga fjärdedelen av sina ligamatcher, vilket får ses som ett bra facit med tanke på positionen i tabellen. Man är dock inte mer än två poäng på rätt sida om strecket, det är även det antalet man har plockat över de två senaste veckorna med Chelsea, Manchester City och nu senast borta mot Liverpool som motståndare, vilket får ses som ett godkänt resultat, ändå. Man har jobbat sig ur sin allra svagaste period, där en 8-0 förlust borta mot Southampton ingår, och ur vissa aspekter är Gus Poyets mannar inne på rätt spår. Man har däremot svårt att få utdelning för något som ska ses som ett eget spel där man saknar kreativitet och man väntar alltjämt på att få igång några av sina offensiva pjäser. Man har däremot visat att man kan bemästra ett lågt försvarsspel, vilket resulterade i mållösa möten och poäng mot Chelsea och Liverpool, men trots motståndets placering så misstänker jag att man inte kommer bemöta ”Hammers” med samma respekt och försvarslinjen kommer testas på flera fronter. Veteranerna i mittlåset, där O’Shea och Brown ingår, är duktiga huvudspelare men är inte lika atletiska som det man kommer gå upp emot och man saknar även speeden.

Hemmalaget saknar Emanuele Giaccherini, Patrick van Aanholt och Billy Jones sedan tidigare, i övrigt är truppen intakt.

sunderland_200x200westham_200x200

West Ham kliver in till den här omgången i en position där man sitter inne på den sista Champions League-platsen, och med snart halva säsongen färdigspelad så är man värda den här placeringen. Hammers är bättre än väldigt många år och till skillnad från tidigare upplagor så är man kanske inte sådär vansinnigt fyndigt i anfallsväg, men alltjämt oerhört slagkraftigt. Endast två lag (Chelsea och Manchester City i toppen av tabellen) har lyckats göra fler mål efter 15 omgångar där managern Sam Allardyce, något pressad under fjolåret, har varit ytterst lyckosam med värvningarna som gjordes i somras. Ytterbacken Cresswell har varit en offensiv kraft, lånet av Song har bidragit med en ny dimension i spelet på mittfältet medan anfallsparet med Valencia och Sakho har varit slipade inne i boxen. Lägg till att Andy Carroll är tillbaka efter skada och han fick stå som matchvinnare senast när Swansea besegrades med 3-1, något som spikade lagets tredje raka fullpoängare. Positivt, utöver att det redan är ett London-lag som går starkt för dagen, att man har varit något skadedrabbat under sin fina period där man nu börjar återfå en majoritet av de frånvarande spelarna.

Bortalaget har nu endast ett frågetecken där Mark Noble kommer testas under dagen, i övrigt ser det riktigt bra att jämföra med för någon vecka sedan.


Jag väljer att i första hand spela på det bortalaget kan prestera i anfallsväg. West Ham, som hittills är det laget i Premier League som har producerat flest nickmål, kan numera variera hur man tar sig an uppgifterna där man både kan föra spelet samtidigt som man kan få utdelning de gångerna man väljer det längre alternativet. Man har ett antal skapliga inläggsfötter som kan servera Valencia, Sakho och Carroll som är oerhört skickliga i luftrummet där de två förstnämnda även är mobila utanför boxen. Hammers, som traditionellt sett brukade vara väldigt bortasvagt, har sedan fjolåret börjat utveckla ett bortaspel och i år har man gjort mål i samtliga 7 bortamatcher (tillsammans med Man City är man de enda lagen som har lyckats med det), i 5 av dessa har man gjort minst två mål. Sunderland har varit någorlunda städat (bortsett från det som hände nere i Southampton) men motståndet är väldigt bra på att variera sina attacker, och det är här hemmalaget kommer testas. West Ham behöver inte skapa något våldsamt tryck för att ändå kunna få med sig ett par kvalitetschanser härifrån. Bortalaget att göra två eller fler mål i matchen spelas med medel.

/Puyol