Vi kliver in i ett avgörande skede av säsongen och nedflyttningsstriden där det ena laget är inblandat i synnerhet. Stadium of Light i de norra delarna av landet står som spelplats när Sunderland tar emot Stoke med högst värdefulla poäng på menyn. Här väljer jag att i första hand fokusera på diverse brister respektive lag har i motståndarnas straffområde, och på förhand känns det här som ett spännande drag till 3 ggr insatsen.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Sunderland – Stoke
  • Spel: Under 1,5 mål
  • Odds: 3,00 @ Ladbrokes
  • Units: 4,5/10
  • Spelstopp: 21.00

Sunderland hann bygga upp en hel del momentum på kort tid under den nye Paolo Di Canios styre som manager, men efter tre väldigt stabila insatser raserades det mesta via en rejäl omgång mot konkurrenten kring samma tabellposition, där man förnedrades mot Aston Villa med hela 6-1. I nuläget placerar man sig endast två poäng före Wigan under strecket, vilket säger en del om betydelsen i kvällens kamp.

Stoke har fått en något motsatt effekt efter att länge ha varit ligans absolut svagaste lag efter nyårsskiftet sett till poängskörden. Man har dock i sina två senaste matcher, där QPR och Norwich har stått för motståndet, hittat tillbaka till de något tråkiga men effektiva grunderna vilket har bidragit till full pott och desto större andrum i jakten på ett nytt kontrakt. Man är nu uppe i den magiska gränsen på 40 poäng som brukar räcka  för fortsatt Premier League-spel, dock inte säkert i år då man endast är tre poäng upp på kvällens motstånd.

Sunderland har åkt på ännu ett avbräck inför avslutningen där Stephane Sessegnon är avstängd säsongen ut. Steven Fletcher, Lee Cattermole och Wes Brown är långtidsskadade sedan tidigare. Connor Wickham och Titus Bramble är otillgängliga utöver det, dock inte särskilt kännbart. Stoke kommer till spel utan ytterbacken Marc Wilson, i övrigt ett betydligt mer behagligt läge att jämföra med hemmalaget. Både Glenn Whelan och Andy Wilkinson är frågetecken som ändå förväntas komma med i truppen.

I första hand väljer jag att koncentrera mig på vad de här lagen hittar på i anfallsväg, och det är även här man har sina främsta brister. Sunderland snittar drygt 1,1 mål per ligamatch under den pågående säsongen medan Stoke har varit än mer uddlöst med cirka 0,9 mål per ligamatch. Två av ligans absolut svagaste anfallsspel gör upp i det här mötet, både om man ser till antalet producerade mål framåt samt hur många målchanser man lyckas skapa.

Di Canio-effekten” fick ett tillfälligt (?) slut senast i en insats som var sensationellt svag, där man troligtvis kommer sätta fokus på att hitta den hungriga inställningen på nytt och därmed försvaret som var relativt bra innan dess. Man lyckades hålla nolla intakt i de två föregående matcherna samtidigt som man stod upp på ett väldigt bra sätt mot topplagen Man Utd och Chelsea där en stor dos oflyt signerade samtliga av baklängesmålen. Det saknas dock kreativitet framåt, trots bra fart på kantspringarna, och inför den här slutspurten saknas nyckelspelare i offensiven. Fletcher och Sessegnon har stått för hälften av målen i ligaspelet där Danny Graham, som kommer få chansen i en ”nr. 9-roll”, alltjämt står mållös efter sina 10 framträdanden i sin nya klubb.

Stoke har tuggat på med samma filosofi under Tony Pulis ledning där man har präglats av att egentligen inte ha någon större spelidé framåt, därmed den snåla produktionen där man endast lyckades göra ett spelmål på 7 matcher under sin allra svagaste period. I vanlig ordning spelar man fysiskt och kompakt där det defensiva grundspelet, som man verkar har hittat tillbaka till, kan vara ett vägvinnande nummer när allt klaffar, däribland under säsongsinledningen där man länge konkurrerade om att sitta inne på ligans mest effektiva försvarsspel.

Endast ett lag (QPR) har gjort färre mål än Sunderland på hemmaplan den här säsongen medan Stoke (tillsammans med West Ham) är det laget som har gjort minst mål på bortaplan. Noterbart att nästan hälften av bortalagets matcher har gått under den här linan under den pågående säsongen. Inbördes har 13 av 21 matcher de båda lagen emellan sedan tidigt 90-tal (Premier League samt Championship) slutat mållöst eller med max ett mål. Höstmötet slutade 0-0.

Bedömer att de båda lagen, alltjämt, kommer ha svårt att spela sig till chanser och målfarligheter där inte alltför många en-mot-en situationer kommer gå till det anfallande laget. Fasta situationer och huvudspelet kommer bli en nyckel då det här även är två av de lagen som slår allra flest långbollar i ligan.


Förväntar mig mer kamp än skönspel där man kommer ta ut varandra i en tillställning som jag inte tror kommer bli alltför vacker om man är ute efter några tekniska nummer. Den första tanken var en lite större insats på underspelet med en högre lina (2,5 mål) men jag väljer att ta det ett steg längre nu när Ladbrokes sticker ut så pass mycket med sina siffror. Ser ett bra värde i att hoppa på den här varianten istället till 3 ggr. Testar strax under medel på att det inte blir mer än ett mål i matchen. Kommer även prova minimum-insatsen (0,5/10 units) på att den här matchen slutar mållöst. Under 0,5 mål hos samma spelbolag till 8 ggr pengarna.

/Puyol