Det blev som bekant spelledigt den senaste helgen, men Premier League-fotbollen är nu återigen i fokus och veckans andra tidiga spel hämtas från norr och Stadium of Light där Sunderland ska ta emot Southampton. Ett försvarsspel som inte håller måttet mot ett anfallsspel som har vägvinnande – spelformen måste ses som förhållandevis given sett till hur det har sett ut på slutet.

  • Match: Sunderland – Southampton
  • Spel: Bortalaget över 1,5 mål
  • Odds: 1,88 @ Expekt
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 16.00 7/11

Sunderland har, om man ser till att man ändå har lyckats plocka sin första fullpoängare, haft en skaplig inledning ur den synvinkeln med Sam Allardyce ny på managerposten. Förlusten borta mot West Brom var hedersam, men man var aldrig i närheten av att vara 3 bollar bättre än Newcastle där man kan ha räddats av ett domslut och senast släppte man in 6 mål borta mot Everton. ”Black Cats” ser faktiskt ut att vara mer effektivt framåt nu att jämföra med fjolåret, där jag gillar förändringen man har stått för med en anfallspartner till veteranen Jermain Defoe (som inte fungerar som en ensam ”nia”), men man har sina främsta brister i försvarslinjen och på målvaktsposten där jag återigen vill lyfta fram de (för Premier League) låga, individuella kvaliteterna. Exempelvis så är Patrick van Aanholt bra när man väl går framåt från sin vänsterbacksplats, men han är inte lika bekväm i defensiven och senast fick Wes Brown och Sebastian Coates chansen i mittförsvaret – vilket uppenbarligen inte fungerade.

Hemmalaget kommer, precis som senast, till spel utan det ordinarie mittbacksparet där Younes Kaboul och John O’Shea inte är tillgängliga för spel. Även Lee Cattermole saknas på det sittande mittfältet. Frågetecken framåt på både Ola Toivonen och Fabio Borini.

sunderland_200x200southampton_200x200

Southampton hade som bekant en svår säsongsinledning där man misslyckades med att kvala sig in till Europa League samtidigt som man endast hade plockat åt sig en fullpoängare över de 6 inledande omgångarna. Man har dock kommit igång ordentligt på slutet och det är framförallt anfallsspelet som har klickat med mängder av mål framåt. 21 st över de 8 senaste tävlingsmatcherna, där enklare cupmatcher har varierats med tuffare motstånd (Man Utd, Swansea, Chelsea och Liverpool) i ligaspelet, där man har flera vägvinnande ingredienser i sitt spelsätt på den sista tredjedelen av banan. Man har tillgång till poängspelare i gott slag där framförallt Sadio Mané sticker ut och man är giftigt både när man får föra men även vända spelet tidigt från den egna planhalvan. Så som ”Saints” presterar i nuläget ser jag inga direkta orsaker till att man inte ska kunna hålla produktionen uppe, speciellt nu när motståndet ändå får ses som lämpligt.

Bortalaget kommer också, likt motståndet, främsta ha defensiva avbräck nu när Victor Wanyama är avstängd samtidigt som José Fonte är skadad. Långtidsskadade Fraser Forster och Florin Gardos saknas sedan tidigare. Frågetecken på Shane Long och Jay Rodriguez.


Jag väljer att i första hand spela på Southampton anfallsspel. Man har ändå haft svårt att vinna här på Stadium of Light och hemmalaget har ändå, även om spelet inte har talat för det, ändå tagit till vara på sina chanser framåt. Samtidigt, om Sunderland kunde kontrolleras och flyttas runt så pass behagligt av Newcastle, så borde man få ännu större problem här även om fokus bör ligga på försvarsspelet efter den senaste insatsen. I sin helhet är det ingen större slump att inget annat lag har släppt in fler mål än Sunderland så här långt och lagets tröga centrallinje bör få svårigheter med gästerna, som trivs väldigt bra i nuläget, kreativitet samt kvickare pjäser. Bortalaget att stå för minst två mål i matchen spelas med medel.

/Puyol