Omgång 31 avslutas inte här under söndagen i och med att det även ska spelas en match under måndagkvällen, men det som ändå avrundar helgen får ses som en rejäl godbit om man föredrar intensiteten i den engelska fotbollen. Det är återigen dags för ett prestigefyllt Tyne Wear-derby i de norra delarna av England där Sunderland och Newcastle ska drabba samman på Stadium of Light. Att jämföra med de två senaste tillställningarna väljer jag att gå på det disciplinära där jag mycket väl tror att vi kan få se en tuff match.

  • Match: Sunderland – Newcastle
  • Spel: Rött kort
  • Odds: 3,4 @ Betsson
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 17.00 5/4

Sunderland har gått väldigt tungt sedan årsskiftet och är nu i allra högsta grad inblandat i nedflyttningsstriden, och beroende på hur det går för Burnley tidigare under söndagen så kan man gå in till det här derbyt på fel sida om strecket. Det är även endast det motståndet man har lyckats besegra över sina 13 senaste ligamatcher och det var även det som kostade Gus Poyet jobbet i slutändan och det blev en trög debut för nye Dick Advocaat som förlorade i slutminuterna borta mot West Ham. ”Black Cats” lever i första hand på att grunderna med hårt arbete måste sitta då man lider enormt i anfallsväg då man har stora svårigheter med att producera mål. Över de 6 senaste ligamatcherna har man endast lyckats stå för ett mål framåt.

Newcastle är, likt motståndet, också inne i en något tuffare period i nuläget där man har förlorat 4 av sina 5 senaste ligamatcher. Man har dock haft ett spelschema över den här perioden som har varit aningen svårare än det rivalen har haft och efter en lysande period kring hösten så riskerar man nog inte att dras in i streckstriden. Trots några godkända prestationer, om än utan utdelning, så är det även de fantastiska resultaten kring oktober och november som har bidragit till att Jon Carver, som fick ta över huvudansvaret efter Alan Pardew, inte är än mer pressad. ”Magpies”, som är något snäpp vassare framåt där man kan stundtals kan vara kreativt med sina poängspelare, har över den senaste tiden haft svårt att få ihop ett lag där man har haft en hel del skador, i första hand i backlinjen.

Sunderland kommer till spel utan Wes Brown, Emanuele Giaccherini, Billy Jones och Will Buckley medan bortalaget kommer till spel med desto större svårigheter. Newcastle har, utöver en aningen lång skadelista, både Fabricio Coloccini och Papiss Cissé avstängda. Steven Taylor, Cheick Tiote, Paul Dummett och Massadio Haidara stryks sedan tidigare.

sunderland_200x200newcastle_200x200

De två senaste Tyne Wear-derbyna har spelats på St. James’ Park i Newcastle, båda gångerna där jag har föredragit Sunderlands möjligheter till poäng. Man har nu haft förvånansvärt lätt för motståndet med 4 raka segrar och 6 matcher i följd utan förlust. Desto svårare att gå på en vinnare nu där jag istället återgår till ett möte av det tuffare slaget. Båda lagen har det svårt just nu där målen inte kommer enkelt på långa vägar och man vet nog vikten av att det är karaktär och vilja som måste vara de ledande motiven. Där en finare fotboll utgår så brukar det bli desto mer intensivt när dessa lag drabbar samman då detta brukar nämnas som ett av de tuffaste mötena i England. 8 gula kort blev det innan årsskiftet, och medan fjolårets möten var desto lugnare så har historiken varit någorlunda het historik. Inför fjolåret hade 4 av de 6 föregående derbyna bjudit på ett rött kort där jag anser att möjligheterna till en ny sådan borde vara större.

Den här drabbningen kommer i första hand präglas av kamp snarare än skönspel och trots att Newcastle saknar ett antal karaktärsspelare, som kan vara kortbenägna i de här tillställningarna, så räknar jag med tuffa tag. Atmosfären kring Stadium of Light kommer bli än mer laddad nu när landslagsmannen Jack Colback, som lämnade Sunderland gratis inför den här säsongen för att gå till den bistra rivalen, nu återvänder till sin gamla hemmaarena. Mike Dean står som domare i dagens derby, och bland de mest anlitade domarna under den här säsongen är han den som sitter inne på det högsta snittet på antalet kort per match där han bland annat har hunnit dela ut 100 gula samt 6 röda kort på 22 ligamatcher, vilket är förhållandevis mycket. Han viker sig sällan för att kliva in när det blir tufft och jag tror mycket väl att det kan bidra till att ett antal spelare kommer vara i farozonen när vi väl närmar oss den sista tredjedelen av matchen.


Båda William Hill och Unibet placerar sig en bra bit under 3 ggr där dessa siffror lockar en hel del. Det röda kortet spelas med en medelinsats.

Testar även:
Jack Colback att få ett gult kort 2,40 (Betsson) 2,5/10 units
Över 5,5 kort + över 10,5 hörnor (dubbel) 3,29 (Bet365) 1,5/10 units

/Puyol