Det spelades som bekant en klassiker i Spanien igår, det följs upp med ett stadigt rivalmöte även i England denna söndag. Kvaliteten kan inte direkt jämföras, men med objektiva ögon har dessa matcher utvecklats till en av mina personliga favoriter. Säsongens första Tyne Wear-derby och slaget om nordöst är här där Sunderland och Newcastle ska göra upp om värdefulla poäng på Stadium of Light. Form och självförtroende brukar inte ingå bland de avgörande faktorerna men vissa saker brukar däremot vara sig likt i dessa matcher. Tror inte på något undantag idag heller.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Sunderland – Newcastle
  • Spel 1: Rött kort givet
  • Spel 2: Över 10,5 hörnor
  • Odds: 2,90 + 1,72 @ Unibet
  • Units: 10/10
  • Spelstopp: 14.30 27/10

Sunderland kommer till spel med en katastrofal start bakom sig där de 8 inledande omgångarna inte har gett mer än en ynka poäng. Paolo Di Canio gjorde ett fint jobb när han tog över mot slutet av fjolåret när han lyckades ingjuta mod i truppen under nedflyttningsstriden, där man bland annat lyckades besegra dagens motståndare i ett minnesvärt derby för hemmalaget, men desto svagare resultat här tvingade fram till hans avgång. En något misslyckad satsning med alla importer där den nytillträdde Gus Poyet har ett tufft jobb framför sig. 4-0 förlust senast i managern debut där man var chanslöst mot Swansea.

Hemmalaget kommer till spel utan varken skador eller avstängningar där bland annat veteranen Wes Brown närmar sig en comeback, dock inte aktuell för spel här.

Newcastle mår betydligt bättre än sina rivaler, trots ett par ojämna prestationer, där bortasegern mot Cardiff följdes upp av en stark prestation förra helgen med Liverpool som motståndare. Man tvingades spela med en man mindre i över en halvlek med visade en väldigt fin attityd. Med det parkerar man i mitten av tabellen men det finns alltjämt en del kvar att jobba på. Man har även revansch att utkräva där det senaste derbyt, hemma på St. James’, inte blev någon fantastisk upplevelse.

Alan Pardew har, tillskillnad från managern hos motståndarlaget, mer att bekymra sig över vad gäller skador där mittbacksparet Fabricio Coloccini och Steven Taylor har varit tveksamma till spel under veckan. Jonas Gutierrez och Massadio Haidara är inte heller tillgängliga.  Mapou Yanga-Mbiwa är avstängd.

Newcastle_United_Sunderland_2013_600

Lee Probert står som domare i dagens match. Domaren som har varit snålast med korten under inledningen, även om en röd sådan har delats ut (lämpligt nog på en Sunderland-spelare) där han var mer aktiv ifjol med 5 röda kort på 24 Premier League-match. Samtidigt så är det här en speciell match och en laddad sådan. Övertygad om att han kommer få chansen att testa ”kortarmen”.

Dessa Tyne Wear-derbyn brukar bli väldigt intensiva och tempostarka matcher. Derbykaraktären, där bortalaget inte behöver resa mer än 2 mil, lär infinna sig där matcherna har en vana av att präglas av mycket kamp och lite skönspel. Framförallt borde hemmalaget vara ute efter att sätta ton efter den bedrövliga inledningen där attityden måste vara nyckeln. Förväntar mig tuffa tag även denna söndag, där de 6 senaste derbymatcherna de båda lagen emellan har resulterat i 5 röda kort.

Även hörnorna har varit aktuella, där jag anser att de båda lagens spelsätt passar varandra väl om man även räknar in intensiteten som blandas in. Båda lagen varierar längre bollar med inspel mot boxen där vi hittar ett par intressanta spelare på flankerna (Giaccherini och Johnson hos hemmalaget samt Ben Arfa hos gästerna) hos respektive gäng. De 6 senaste matcherna mellan dessa lag har slutat med 19, 12, 23, 13, 11 och 14 hörnor, man har alltså gått över linan vid samtliga tillfällen.


De primära spelen fördelas som följande: 4/10 units på att ett rött kort delas ut (2,90) samt 6/10 units på att det blir minst 11 (över 10,5) hörnor (1,72) i matchen. Båda spelen hämtas från Unibet.

Övriga spel, utöver de mer självklara valen med Cattermole (Sunderland) och Tioté (Newcastle), testas det främsta alternativet bland de individuella kortspelen till över 3 ggr samt ytterligare ett hörnspel:
Steven Taylor (Newcastle) att bli varnad 3,50 (Betsson) 1/10 units
Över 16 hörnor (3-vägs) 8,50 (Ladbrokes) 1/10 units

/Puyol