Efter veckans tidiga spel på de inledande Premier League-matcherna, nu fokus på söndagens högintressanta bataljer där vi inleder med en rejäl sådan uppe i norr. Det är dags för ett laddat ”Tyne Wear Derby” Stadium of Light där Sunderland tar emot Newcastle. Det brukar smälla i den här tillställningen och jag förväntar mig, med en prekär tabellsituation att gå på, att det här kommer bli tufft. Spelformen blir därmed intressant på förhand.

  • Match: Sunderland – Newcastle
  • Spel: Över 5,5 kort
  • Odds: 2,05 @ Bet365
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 13.00 25/10

Sunderland står alltjämt utan en fullpoängare där förlusten senast mot West Bromwich blev inräknad i kategorin bland de mer hedersamma. På endast 3 poäng har man parkerat sist i tabellen sedan tidigare, och även om jag inte förväntar mig några större framsteg vad gäller ökad kreativitet och en förbättrad spelidé så gillar jag ändå Sam Allardyces intåg som manager, speciellt inför den här typen av matcher. Bättre karaktär senast och jag tror ändå att hemmapubliken kan ställa sig bakom sitt lag när säsongens första fullpoängare ska hämtas in. Noterbart att man har besegrat dagens motstånd i de 5 senaste mötena.

Hemmalaget har frågetecken på Fabio Borini och Jack Rodwell. Adam Matthews och Duncan Watmore är strukna sedan tidigare.

sunderland_200x200newcastle_200x200

Newcastle tog, till skillnad från sin lokalrival, sin första vinst i den förra omgången när Norwich besegrades med 6-2 – och även om man var väldigt effektivt framåt med en briljant Georginio Wijnaldum i spetsen så kunde man alltjämt syna många brister i defensiven och, utöver poängen i sig, en framgång man ska se försiktigt på. Pressen på Steven McClaren borde i alla fall inte ha avtagit alltför mycket då man alltjämt placerar sig under nedflyttningsstrecket och en sämre prestation mot ett motstånd man har haft otroligt svårt för på senare tid kommer återigen etablera ett visst tryck på ”Magpies”.

Bortalaget har som bekant ett tungt avbräck på målvaktsposten där Tim Krul kommer saknas säsongen ut. Steven Taylor, Gabriel Obertan, Karl Darlow och Emmanuel Riviere är också otillgängliga för spel.


Det här är ett möte mellan två stora rivaler uppe i norr. En av de mer klassiska sammandrabbningarna i England där kamp och intensitet brukar stå som de mer framstående momenten – något som borde vara mer påtagligt nu när de två lagen tillsammans har en seger över 18 matcher. Det finns gott om intressanta dueller på banan där Jack Colbacks (fd Sunderland) återkomst till Stadium of Light kommer krydda till atmosfären ytterligare. 7 respektive 8 gula kort blev det i de båda matcherna i fjol och till det, ganska intressant att en någorlunda orutinerad Robert Madley har fått chansen som huvuddomare. Han har snittat 4 kort/match hittills under den här säsongen och då har han ändå inte tilldelats några uppdrag i närheten av den typen av atmosfär som den här matchen kan skapa. Överspelet på antalet kort spelas, minst 6 kort (ett rött kort räknas som två stycken till antalet) i matchen med en insats över medel.

/Puyol