Vi fortsätter leta spel i Premier League-fotbollen där vi nu ska hoppa på det som inleder den här omgången och det är värdefulla poäng som står på spel uppe i norr. På Stadium of Light tar Sunderland emot Manchester United där kampen om överlevnad går upp emot en plats i toppskiktet. United har varit mer positivt på slutet, men jag tycker fortfarande inte att favoritskapet är motiverat till den här storleken. Till över dubbla insatsen så vill jag ändå gå emot bortalaget.

  • Match: Sunderland – Manchester United
  • Spel: Sunderland dubbelchans
  • Odds: 2,20 @ Unibet
  • Units: 2/5
  • Spelstopp: 13.45 13/2

Sunderland har alltjämt 4 poäng upp till rivalen Newcastle närmast på säker mark, men det är ett hemmalag som har höjt sig (undantaget ett alldeles för skickligt Tottenham borta där man var chanslöst) sedan årsskiftet och även fått ut resultat för det. ”Black Cats” har plockat poäng från 4 av sina 6 ligamatcher under 2016, däremellan var man bättre än Manchester City i en förlustmatch och senast visade man stor karaktär när man hämtade en poäng trots att man låg under med två bollar borta mot Liverpool med 10 minuter att gå på. Sedan managerskiftet har Sam Allardyce inför viss stabilitet men framförallt energi i ett Sunderland som såg riktigt svagt ut under säsongsinledningen. Trots att jag alltjämt tycker att man ser relativt segt och fantasilöst ut så stoltserar man ändå med en fullt respektabel målskörd där man nollas sällan samtidigt som man (till skillnad från de övriga bottenlagen) har en produktiv striker i veteranen Jermain Defoe. Man har även förstärkt försvarsspelet avsevärt där Jan Kirchhoff och Lamine Kone redan har vuxit ut till riktigt bra nyförvärv.

Hemmalaget har kapat Adam Johnson efter vissa incidenter vid sidan av planen. Man kommer även till spel utan Duncan Watmore som utgick förra helgen samt Jeremain Lens. Frågetecken på Billy Jones. Sebastian Larsson och Adam Matthews är strukna sedan tidigare.

sunderland_200x200manu_200x200

Manchester United satte upp den senare delen av säsongens i särklass bästa insats när Stoke besegrades med 3-0 och det såg länge ut att följas upp med en ny seger i bortamötet med Chelsea, även det en match där man skapade förhållandevis mycket framåt, men man sänktes på tilläggstid. Uppryckningen till trots, man är 6 poäng ifrån en Champions League-plats och ser man till säsongen i sin helhet så har man alltjämt mycket att bevisa för att man ska kunna framstå som en mer seriös utmanare till topp-4. Louis van Gaal har fått utstå en hel del kritik för ett alldeles för försiktigt, återhållsamt och fantasilöst United som har spelat vansinnigt långsamt, bidragande till att man har haft stora svårigheter med att öppna upp samlade försvarslinjer – något jag mycket väl tror att man kan gå upp emot här över större delar av den här matchen. Tycker egentligen inte att United har haft något fungerande kantspel över hela säsongen, varken när man har varit spelförande eller via omställningar, och det är i första hand där hemmalaget är aningen svagt defensivt, men desto mer kompakt centralt.

Bortalaget saknar ett par alternativ på ytterbackspositionerna sedan tidigare där Ashley Young, Marcos Rojo, Antonio Valencia och Luke Shaw går skadade. Bastian Schweinsteiger, Phil Jones, Adnan Januzaj och Guillermo Varela står som frågetecken till spel.


Jag vill ge hemmalaget skapliga möjligheter till att kunna få med sig något i anfallsväg men även till att kunna stå upp väl i försvarsarbetet mot ett inte alltför kreativt motstånd, så även bidragande till att jag gillar lagets möjligheter till poäng där jag inte tycker att bortaoddset är spelbart riktigt än i dagens skick. Jesse Lingard har varit ett bra komplement till Wayne Rooney som har vridit upp sin produktivitet avsevärt. Positiva och direkt nödvändiga förändringar, men i övrigt tycker jag inte att United har tagit några större steg i rätt riktning och jag tycker fortfarande att det, med tabellplaceringen att gå på, är ganska anmärkningsvärt att gästerna inte har vunnit mer än en fjärdedel av sina 12 senaste ligamatcher och i kvalitet anser jag att man är en bra bit ifrån lagen man har ovanför sig i tabellen. Det utsatta läget till trots, det är nu en mer positiv hemmapublik som kliver in på Stadium of Light till ett Sunderland som inte har sett bättre ut än vad man gör nu. Man har värvat väldigt bra och är, förutom vissa frågetecken för målvaktsspelet, redo att göra en kamp av den här nedflyttningsstriden. Hemmalaget att ta minst en poäng från det här mötet testas med en insats strax under medel.

/Puyol