Tisdagen avklarad, men Premier League-fotbollen sparkas vidare med ytterligare 4 matcher på menyn denna onsdag. Vi inleder med spel uppe i norr för ett möte mellan två lag med positiva resultat i bagaget. Sunderland tar emot ett Manchester City som kommer från sin främsta insats under den här säsongen. Lyftet till trots, finns mycket positivt att hämta även hos hemmalaget som ser ut att ha prickat in sitt grundspel på den egna planhalvan – utöver att man har upplevt ett antal goda minnen mot just kvällens motstånd som har detta som något av en mardrömsarena. Halvgarderingen testas.

  • Match: Sunderland – Manchester City
  • Spel: Sunderland 1-0 handikapp (3-vägs)
  • Odds: 2,70 @ Betsafe
  • Units: 3,5/10
  • Spelstopp: 20.45 3/12

Sunderland har, i vanlig ordning, sina toppar och dalar men ser nu ut att ha klivit ur sin (hittills under den här säsongen) mörkaste period, där bland annat en högst obehaglig förlust med hela 8-0 i Southampton ingick, och Gus Poyets mannar är nu obesegrat över sina 4 senaste ligamatcher. Det till trots, tabellplaceringen är inte högre än en 14:e plats där man kryssar något för mycket (vid 8 tillfällen på 13 försök) vilket inte bidrar till något större lyft. Hursomhelst, hemmalaget kan vara på rätt spår och var väl egentligen endast ett mål från en felfri insats senast mot ett serieledande Chelsea, en tillställning som slutade mållöst och man blev det första laget för den här säsongen att nolla motståndet. Det låga försvarsspelet fungerade på ett utmärkt sätt över 90 minuter, och med tanke på att även kvällens motstånd är väldigt skickligt i sina bästa stunder så har man fått en värdefull genomkörare inför det som komma skall där förberedelserna bör vara någorlunda goda. Så här långt har ”Black Cats” tagit poäng i 6 av 7 hemmamatcher på Stadium of Light, där det även är noterbart att man har 4 raka 1-0 segrar mot kvällens motstånd på den här arenan.

Hemmalaget kommer till spel med ett oförändrat läge att jämföra med helgens tillställning, vilket innebär att Emanuele Giaccherini, Billy Jones och Patrick van Aanholt alltjämt saknas och är otillgängliga för spel pga skador.

sunderland_200x200mancity_200x200

Manchester City har inte riktigt kommit upp i fjolårets nivå och stått för ett antal ojämna prestationer en tredjedel in i säsongen, men trots det är man inblandat i det absoluta toppskiktet där avståndet upp till Chelsea numera har krympt till 6 poäng och det mycket tack vare söndagens insats. Troligtvis ”Citizens” absoluta bästa match hittills under den här säsongen när ett ytterst svårspelat Southampton besegrades i sydkusten i något som, till slut, skrevs till klara 3-0. Försvarsspelet klickade i princip över hela banan och man straffade motståndet på ett hänsynslöst sätt via sina omställningar där Sergio Aguero, återigen, var tungan på vågen – den här gången i form av framspelare där han var inblandad i samtliga av målen. En ny uppgift väntar dock här där man kommer få mindre ytor att gå på där omställningarna bör bli desto mer lätträknade. Även noterbart att man, åtminstone på en av positionerna, har åkt på ett avbräck där managern Manuel Pellegrini måste testa ett nytt mittbackspar i och med att båda från föregående möte har utgått till det här mötet.

Bortalaget tvingas ställa upp med ett helt nytt mittlås att jämföra med senast i och med att kaptenen Vincent Kompany utgick med en skada medan Eliaquim Mangala blev utvisad – därmed avstängd. Sedan tidigare saknas David Silva, Edin Dzeko, Aleksandar Kolarov  samt Matija Nastasic.


Det låga försvarsspelet är återigen nyckeln till framgång för hemmalagets del, något man kunde bemästra med bravur senast, med skillnaden att man även borde kunna få ut ett par målchanser framåt mot kvällens motstånd, inte fullt så lika disciplinerat i försvaret och nu med ett nytt mittlås, att jämföra med helgen. Sunderland stod för en mäktig upphämtning när kontraktet säkrades i fjol. I de avslutande omgångarna följdes en bortaseger mot Chelsea upp med ytterligare en bortapoäng mot just kvällens motstånd och man tog 4 poäng av 6 möjliga mot de regerande mästarna och man står inför den här uppgiften med vetskapen om att en någorlunda likvärdig insats som senast under lördagkvällen kan räcka till minst en poäng på nytt. Därmed en mycket positiv känsla hos hemmalaget, visserligen likt gästerna, men samtidigt värt att notera att City, som alltså både har noll poäng och noll gjorda mål över de 4 senaste matcherna häruppe i norr, har agerat någorlunda ojämnt där man har haft svårt att följa upp med två fullgoda prestationer i följd.

Bortalaget ska såklart stå som favoriter, men jag hävdar att den här uppgiften kan bli något svårlöst. En insats under medel testas på en halvgardering på Sunderland (hemmaseger/oavgjort) – dvs att hemmalaget får inleda matchen med att leda med 1-0.

/Puyol