Fortsätter på den inslagna vägen med mer Premier League-fotboll där tisdagskvällen tredje spelobjekt hämtas från norr. Ett vilt kämpande Sunderland tar emot ett titeljagande Manchester City i något som faktiskt har varit en möjlig uppgift för hemmalaget de senaste åren. City har inte hållit nollan intakt här på Stadium of Light sedan 2008. Och med tanke på att det är något man har haft svårt för i överlag under den senare delen av den här säsongen så ger jag dem inga större chanser för det den här kvällen heller.

  • Match: Sunderland – Manchester City
  • Spel: Hemmalaget att göra mål
  • Odds: 1,70 @ Bwin
  • Units: 5/5
  • Spelstopp: 20.45 2/2

Sunderland är, i vanlig ordning, inblandat i en nedflyttningsstrid som troligtvis kommer leva hela vägen in till de avslutande omgångarna. Man har dock, efter en trög inledning på säsongen där man gick utan en seger i de inledande 9 omgångarna samt en period i december där man (med ett svårt spelschema) förlorade 5 matcher i följd, repat sig någorlunda väl och nu har man trots allt häng på lagen strax ovanför nedflyttningsstrecket. Man har, sedan ett antal säsonger tillbaka, svårigheter med ett spel som inte är tillräckligt kreativt där man kan vara väldigt svagt på att förflytta bollen över hela banan, men trots det är  det värt att poängtera att man ändå producerar en skaplig mängd med mål där man har gjort minst lika många eller fler mål än hälften av lagen i ligan. Jermain Defoe har varit bra från start samtidigt som ytterbacken Patrick van Aanholt har vuxit ut till ett offensivt vapen och nu har managern Sam Allardyce spetsat till offensiven ytterligare med Wahbi Khazri och Dame N’Doye som gjorde det bra i Hull i fjol.

Hemmalaget har inga som helst avbräck till offensiven där Younes Kaboul och Adam Matthews är de enda namnen som utgår från truppen sedan tidigare.

sunderland_200x200mancity_200x200

Manchester City befinner sig 3 poäng från serieledningen och har stannat av något efter en fantastisk inledning där man i första hand har agerat väldigt ojämnt i sina prestationer på bortaplan där dryga tredjedelen av poängskörden har hämtats in. Ett orosmoln för Manuel Pellegrini, som förväntas (vilket också ska ses som ett frågetecken) lämna till nästa säsong, har varit ett försvarsspel som inte har varit effektivt nog efter den fina starten. Man har ett flertal riktigt fina poängspelare och ett anfallsspel som är bländande när det väl klickar, men man har visat upp ett par loja och oengagerade bortamatcher där försvarsspelet har haft sina brister med några enkla baklängesmål, med ligamötet senast mot West Ham som ett exempel, till följd. Skadan på lagkaptenen Vincent Kompany var ett tungt bakslag där mittbacksparet med Nicolas Otamendi, som inte har varit den klippan som han var i Valencia i fjol, och en direkt osäker Martin Demichelis inte har fungerat ihop. Att man inte har hållit nollan intakt i mer än 22 procent av sina 31 senaste tävlingsmatcher får ses som direkt anmärkningsvärt.

Bortalaget har i första hand om alternativ i backlinjen där Vincent Kompany, som bekant, samt Eliaqim Mangala och Aleksandar Kolarov saknas. Ett trist avbräck framåt att Kevin de Bruyne, som har varit ett väldigt vasst nyförvärv, också är ny på skadelistan. Samir Nasri är långtidsskadad och borta sedan tidigare.


Jag gillar hemmalagets möjligheter framför motståndets mål. Sunderland har, trots sina svårigheter framåt med ett spel som är långt ifrån bländande, ändå målat i 10 av sina 12 senaste tävlingsmatcher och det under en period där man ändå har mött Tottenham, Chelsea, Arsenal (två gånger) samt kvällens motstånd på bortaplan under den här perioden. Även noterbart att hemmalaget, av tradition även om det har jämnats ut på slutet, har varit en förvånansvärt svår motståndare för City och även om Sunderland har skapat relativt lite och ett knappt bollinnehav i en majoritet av matcherna så har man ändå målat i 10 av de 11 senaste mot det här motståndet. City kommer styra och ställa väldigt mycket, men deras emellanåt något för låga arbetskapacitet och röriga försvarsspel kommer leda till ett fåtal kvalificerade möjligheter för hemmalaget. Jag håller den här spelformen väldigt högt. Sunderland att göra minst ett mål i matchen spelas med en större insats.

/Puyol