Den 11:e spelomgången av Premier League fullbordas denna söndag, och om lördagen var intressant på förhand så står vi nu inför ett par godbitar även idag. Vi inleder med match mellan Sunderland, på desperat jakt på poäng, och ett Manchester City som går efter placeringarna i topp. Stadium of Light har inte varit mycket till fördel för hemmalagets del så här långt, det har dock inte varit någon lyckad destination för gästerna heller. Jag väljer att gå emot favoriten.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League
  • Match: Sunderland – Manchester City
  • Spel: Sunderland +1,5
  • Odds: 1,74 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 15.05 10/11

Sunderland parkerar alltjämt under nedflyttningsstrecket, men skulle man se till prestationerna nu på slutet så är trenden åtminstone någorlunda bättre nu att jämföra med inledningen. Sedan skiftet på managerposten, där Gus Poyet inte fick någon drömstart (storförlust borta mot Swansea), har man hunnit med att besegra rivalen Newcastle i ett prestigefyllt nordderby samt avancerat i Carling Cup nu i veckan. Under föregående helg inkasserades visserligen en ny förlust i bortamötet med Hull, det nederlaget ska dock tillskrivas de två spelarna som fick syna röda kort innan pausvilan. Ett självmål blev avgörande där man ändå visade upp en väldigt god moral och krigade hela vägen, detaljer som krävs i nuläget.

Hemmalaget kommer till spel med en helt skadefri trupp, Lee Cattermole och Andrea Dossena är däremot avstängda.

Sergio+Aguero+Manchester+City+v+Sunderland+TOsC9mpfh5xl

Manchester City har, sedan den snöpliga förlusten på Stamford Bridge där en målvaktstavla fällde avgörandet på tilläggstid, börjat veva upp rejält med 3 raka segrar fördelat över liga (Norwich), cup (Newcastle) samt Champions League (CSKA Moskva), och under den processen har man hunnit stänka in 14 mål (2 mål efter förlängning) där kombinationen Aguero/Negredo har varit väldigt framgångsrik. Trots ett väldigt imponerande anfallsspel så hade man nog ändå kunnat önska sig en bättre tabellplacering, även om en seger kan skjuta upp laget till en topp 4-position. Manuel Pellegrinis manskap har i första hand ett och annat att fundera över när det kommer till bortaspelet där man inte är fullt så lika effektivt utanför Eastlands.

Bortalaget saknar kaptenen i mittlåset, Vincent Kompany, sedan tidigare. David Silva utgår även han och Stevan Jovetic är åter otillgänglig. Fernandinho och Matija Nastasic är två osäkra kort som kommer testas under helgen.


Sunderland har nu förlorat 8 av 10 ligamatcher. Över den andra halvan av dessa matcher så har man egentligen bara stått för ett bottennapp (Swansea borta), om man ser till prestationerna i överlag. Även om det lutar mot att det blir en streckstrid hela vägen så tror jag nog att ”Black Cats” kan vrida upp poängproduktionen den närmsta tiden, trots den svåra uppgiften på pappret idag, där publiken lär ställa sig bakom sitt lag efter den senaste insatsen här på hemmaarenan när rivalen besegrades.

Man City har gått rent hemma på Etihad Stadium med 5 raka segrar och ett snitt på 4 mål/match, ett lysande facit i ligaspelet men desto svagare har man agerat på bortaplan där endast 4 av de totalt 19 poängen har spelats in. Skulle man sedan se till samtliga tävlingsmatcher utanför Manchester under pågående säsong så har man endast slagit den här linan (att vinna med minst 2 måls marginal) i en av totalt 8 matcher. Trots en bred trupp, tvingas man återigen jaga resultat med noterbara avbräck. Citys försvarsspel är sämre utan Kompany i backlinjen, med frågetecken på ersättaren Nastasic och Fernandinho på den sittande mittfältsrollen. Även playmakern Silva är ur spel och han har varit en av lagets ledande aktörer under den senaste veckans storsegrar.

Har en bra känsla av att Sunderland kan göra ett mål framåt idag, isåfall skulle motståndet behöva göra 3. Utgår från att hemmalaget, med respekt för motståndet, kommer vara väldigt noga med hur man bedriver sitt försvarsspel på egen planhalva och att man kan bli svåra att luckra upp. För att sedan återknyta till Citys svaga bortaspel så är det här den arenan man har haft svårast för de senaste åren där man endast har fått med sig en ynka poäng från de 4 senaste besöken här på Stadium of Light, hemmalaget har 3 raka 1-0 matcher i följd bakom sig.

Asian handicap på hemmalaget, Sunderland +1,5, Seger, oavgjort alternativt uddamålsförlust för att spelet ska gå hem.

/Puyol