Premier League-fotbollen går som bekant mot sitt slut för den här säsongen där vi nu förflyttar oss norrut och till Stadium of Light för det som kan vara lördagens mest intressanta tillställningar där båda lagen krigar för överlevnad – 36 respektive 37 inspelade poäng drabbar samman där Sunderland tar emot Leicester i denna nedflyttningsstrid. Hemmalagets uppryckning till trots, med en perfekt start på den här månaden om man ser till resultaten, så anser jag att gästerna har imponerat tillräckligt mycket mer i jämförelse. Insatsen åter vid ett oavgjort resultat.

  • Match: Sunderland – Leicester
  • Spel: Leicester (spel utan oavgjort)
  • Odds: 1,95 @ Ladbrokes
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 16.00 16/5

Sunderland såg länge ut som en stark kandidat till nedflyttning och Championship-spel, men likt fjolåret kan segrar under slutspurten vara av tillräckligt stort värde för att rädda laget kvar. Inför månadsskiftet hade man endast lyckats vinna 2 av sina 16 föregående ligamatcher, men nu har fullpoängare mot både Southampton och nu senast mot Everton återigen placerat ”Black Cats” på rätt sida om nedflyttningsstrecket. Jag vet dock inte om jag tycker att man har presterat särskilt mycket bättre under denna korta framgångsrika period där man egentligen inte har förändrats nämnvärt sedan managerskiftet där den erfarne holländaren, Dick Advocaat, som bekant har tagit över. Arbetsinsatsen mot Southampton var stark, men båda målen gjordes via straffsparkar och man hade en gubbe mer på banan i nästan en hel halvlek. Senast mot Everton hade man ett bollinnehav på 27 procent där motståndet hade 12 avslut fler och i normala fall är det en match man absolut inte ska vinna, men bollen studsade lagets väg. Det hårda arbetet till trots, man är alltjämt aningen svagt i ett par spelmoment där passningsspelet inte skapar tillräckligt med spelvägar framåt och rent individuellt är backlinjen bristfällig med ett, i första hand, trögt mittlås.

Hemmalaget kommer till spel utan John O’Shea och Jack Rodwell som är relativt färska i en kortare skadelista där Ricardo Alvarez och Emanuele Giaccherini ingår sedan tidigare.

sunderland_200x200leicester_200x200

Leicester har, medan motståndet inte har gått framåt trots resultaten, stått för en direkt uppseendeväckande utveckling vilket har skjutit upp laget med stora steg mot rätt riktning i tabellen. ”Foxes” placerade sig allra sist i tabellen runt jul med väldigt många poäng upp till säker mark men några riktigt fina veckor bidrar till att man nu sitter inne på en position där en poäng här, utöver att ett avsågat QPR återstår på hemmaplan under den kommande helgen, eventuellt kan säkra fortsatt Premier League-spel även till nästa säsong. Sedan april har man vunnit 6 av 7 matcher (endast poängtapp mot ett ligavinnande Chelsea) och även innan denna fantastiska period hade man ytterligare ett antal bra insatser bakom sig. Nigel Pearsons manskap ser så mycket tryggare ut i sitt grundspel på båda planhalvorna med desto mer karaktär samtidigt som nyckelfigurer har klivit fram och bibehållit en betydligt större jämnhet i sina prestationer. Anfallsspelet är betydligt mer slipat nu och desto mer effektivt där man kan notera att ca 41 procent av lagets totala målskörd i ligaspelet har kommit till i de 8 (av totalt 36 spelade matcher) senaste omgångarna.

Bortalaget drabbades av en långtidsskada förra helgen där Matty James troligtvis blir borta året ut. Andy King stryks sedan tidigare medan man har ett frågetecken på anfallsalternativet Dave Nugent sedan tidigare.


Ser man till hur de båda lagen har presterat den senaste tiden så hade jag kunnat köpa ett väldigt knappt favoritskap på bortalaget, men jag nöjer mig med en gardering (endast ett avsågat Burnley har vunnit färre matcher än Sunderland som endast har 4 hemmasegrar på 18 försök) i en match där små marginaler kan fälla avgörandet. I överlag anser jag dock att det är fler detaljer i spelet som fungerar för Leicesters del som nu visar upp en väldigt fin förmåga till att vinna fotbollsmatcher. Utöver den ökade produktiviteten framåt så har skiftet till att utgå från 3 mittbackar i en försvarslinje varit ett välfungerande drag där man har hållit nollan intakt i 4 av sina 5 senaste matcher, och fortsätter man på den inslagna vägen med samma stabila agerande borde man ha goda möjligheter till att kunna stänga ner ett inte alltför kreativt motstånd. Jag tycker verkligen inte att Sunderland, resultaten till trots, med en dos flyt har presterat bättre nu än vad man gjorde för några veckor sedan då man såg ut som en stark nedflyttningskandidat. Närmare dubbla insatsen på ett ”draw no bet” på ett för dagen starkt Foxes lockar även på bortaplan. Leicester att stå som segrare men med insatsen åter vid ett oavgjort resultat spelas med en medelinsats.

Ytterligare ett spelalternativ med en låg insats:
Sunderland (nedflyttning) 6,00 (Ladbrokes) 1,5/10 units
Om man utgår från att Sunderland inte får med sig mer än en poäng från den här matchen så vill jag nog tro att det kommer stå mellan dem och Hull, som är 2 poäng sämre men 4 bollar (målskillnad) upp inför den här omgången där man möter ett Tottenham som har sett oinspirerat ut på slutet, om att undvika plats 18 i tabellen. Sunderland har en hängmatch mot Arsenal samt Chelsea kvar nästa vecka, båda på bortaplan, där man mycket väl kan gå tomhänt. Skulle man föredra bortalagets möjligheter i den här matchen så ser jag det här som ett spelbart alternativ inför nästa helg.

/Puyol