Fortsätter på den inslagna vägen där vi åter letar spelobjekt i Premier League-fotbollen denna annandag. Vi rör oss norrut i England, närmare bestämt Stadium of Light där Sunderland ska drabba samman med Hull. Ett svårslaget hemmalag som visar god karaktär mot ett motstånd som har desto större svårigheter med att skapa resultat men framförallt att göra mål. Man kommer även till spel med ett par avbräck vilket bidrar ytterligare till att det kan vara slagläge för säsongens andra hemmaseger.

  • Match: Sunderland – Hull
  • Spel: Sunderland
  • Odds: 2,05 @ Ladbrokes
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 16.00 26/12

Sunderland var på väg mot ännu ett oavgjort resultat (inför rivalmötet med Newcastle stod man på 10 kryss på 16 spelade ligamatcher) men Adam Johnson lyckades sänka en sen vinnare i slaget om Tyne Side. Anmärkningsvärt att man inte placerar sig högre upp i tabellen om man ser till att man endast har förlorat 4 av 17, vilket är strax under 25 procent. Sunderland är svårslaget, men bristerna i motståndarnas box där spelarna med potentiella spetsegenskaper framåt inte har vaknat till liv ännu, vilket har bidragit till att man inte har vunnit fler matcher. Steven Fletcher, lagets ledande målgörare hittills, har exempelvis inte lyckats slå in mer än 4 mål. Något som bland annat går att skymta här på Stadium of Light där man trots inspelade poäng i 7 av 9 hemmamatcher endast har vunnit en av dessa. Gus Poyets bygge börjar dock fungera något bättre i de olika spelmomenten och derbyvinsten senast lär ha stärkt karaktären ytterligare. Den enda förlusten över de 8 senaste ligamatcherna har kommit till mot Manchester City, vilket får ses som ett starkt facit. Även om man i första hand måste förlita sig till att det hårt arbetande kollektivet gör just det så har framförallt försvarsspelet legat som grund till att man är svårslaget i dagsläget med endast två insläppta mål över de 6 senaste ligamatcherna.

Hemmalaget kommer till spel utan Connor Wickham som är avstängd och Anthony Reveillere som gick sönder under uppvärmningen senast. Patrick van Aanholt saknas sedan tidigare.

sunderland_200x200hull_200x200

Hull fortsätter att gå tungt, vilket förvånar mig då man även med uteblivna resultat under inledningen ändå lyckades prestera någorlunda väl. Man parkerar nu under nedflyttningsstrecket, något anmärkningsvärt då man inledde oktober med vinst samt poäng från bortamatcher mot både Arsenal och Liverpool. Man är nu uppe i 10 matcher i följd utan en seger  och skulle man se över de 9 senaste ligamatcherna så har man endast lyckats göra två mål framåt, trots att man har duktiga straffområdesspelare i både Nikica Jelavic och Abel Hernandez att tillgå. Än mer fascinerande är att man under den här perioden på 9 matcher inte har mäktat med mer än 15 avslut på motståndarnas mål, ett riktigt svagt facit där man kan konstatera att det i första hand är i vägen fram till motståndarnas mål man har sina främsta brister. Några månader in i säsongen är man något skeptisk till några av de värvningarna som managern Steve Bruce stod för i slutet av det senaste transferfönstret där de som ändå har gjort ett intryck (Diamé och Dawson) saknas i det här mötet. Den förstnämnde är nu även en av de 3 främsta centrala mittfältarna i laget där samtliga nu är otillgängliga för spel, vilket är ett tufft slag mot bortalaget. ”Tigers” trend är generellt svagt över hela 2014 där man nu har förlorat 15 av sina 27 senaste Premier League-matcher.

Bortalaget får återigen klara sig utan den avstängda duon med Tom Huddlestone och Jake Livermore på det centrala mittfältet. Mohamed Diamé saknas på samma position. Michael Dawson saknas i mittlåset och man kan eventuellt tvingas klara sig utan lagkapten Curtis Davies i samma lagdel. Robert Snodgrass är långtidsskadad sedan tidigare. Hatem Ben Arfa, inlånad inför den här säsongen, ser ut att ha tackat för sig.


Med ett hemmalag som eventuellt kan tvingas till spel utan några naturliga ytterbackar, så även med mindre frågetecken till hur man ställer sig till att eventuellt föra spelet, väljer jag att hålla insatsen nere. Samtidigt är det ett Sunderland som vänder hemåt med en väldigt positiv känsla som byggdes på ytterligare under förra helgen med vetskapen om att man är svårslaget. Hull har mycket mer att bevisa med en väldigt svag trend, stora svårigheter med målskyttet samt skador eller avstängningar på nyckelspelare. Tigers mår dåligt just nu och har en tuff period framför sig, man har dock en mer överkomlig uppgift på söndag (Leicester hemma) vilket bidrar till att något av de osäkra korten eventuellt kan sparas till den sexpoängsmatchen istället. Med de här förutsättningarna att gå på, anser jag att hemmalaget ska ha någorlunda goda möjligheter till att pricka in en hemmaseger som annars har varit svår att uppnå hittills. Sunderland att vinna matchen spelas med en insats under medel.

/Puyol