Stadium of Light bjuder på en hyfsad strid på varsin halva av tabellen med hemmalaget Sunderland som ska kämpa febrilt för ett nytt Premier League-kontrakt medan gästande Everton fortfarande har en rimlig chans till Champions League-spel. Det ena laget garderas, och i mitt tycke har man en duglig poängchans till ett skapligt odds.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League
  • Match: Sunderland – Everton
  • Spel: Sunderland +0,5
  • Odds: 1,75 @ Pinnacle
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 16.00

Sunderland lyckades till slut bryta och döda den långa sviten utan segrar i ligaspelet som stannade på 9 matcher. Segern kom inte heller i vilken match som helst utan i Tyne Wear-derbyt mot den bittra rivalen Newcastle på fiendens mark. Det var inte vackert, men det var effektivt och den energiske, nye managern Paolo Di Canio har sett sitt lag komma upp med två bra prestationer under sin korta tid i klubben. I och med det är man på rätt sida om strecket med 3 poängs marginal.

Everton har överraskat positivt från start, tillskillnad från motståndet, och med endast 4 poäng upp till Champions League-platserna så är det ingen tvekan om var siktet och målet är nu. 0-0 borta mot Arsenal var något intetsägande i en något tråkig och slätstruken tillställning, även om man kan konstatera att laget, alltjämt, känns hyfsat stabilt. 6 raka utan förlust där man har vunnit 4 av dessa matcher, samtliga dock hemma på Goodison Park.

Sunderland får tillbaka ett par spelare som inte var tillgängliga senast, man har dock ett par långtidsskador sedan tidigare på Steven Fletcher, Lee Cattermole och Wes Brown. Craig Gardner är avstängd även idag.  Everton har en skadefri trupp med undantag för Leon Osman på det centrala mittfältet som kan missa även dagens match pga en sträckning i ljumsken, testas under matchdagen.

Ett par saker gör att det känns något tufft på förhand om man väljer att luta sig mot hemmalaget. Bl.a. om man väger upp skadorna som respektive lag lider av samt det faktum att Everton har varit ett riktigt spöklag för hemmalaget, där Sunderland inte har lyckats vinna på hela 21 matcher i följd – utöver att Liverpool-laget i blått även är ett snäpp vassare i grunden. Ingen större analys om lagens sätt att spela, men ledmotivet för det här mötet tror jag kommer handla om energi och kämpaglöd och där är Sunderland, med fördel av hemmaplan, klart med i matchen.

Det återstår att se om Paolo Di Canio (bilden), som idag gör sin första hemmamatch med laget, enbart är galen eller om han kommer bli geniförklarad någongång under den kommande månaden. Det står dock klart att han har bidragit med en hel del energi och mod i truppen som har vunnit supportrarnas förtroende omgående efter showen senast. Man presterade bra borta mot Chelsea i en uddamålsförlust där man hade enormt mycket oflyt i de två målen man släppte in. Det följdes upp med desto mer flyt i derbyt där motståndarna hade en kvitteringsboll inne, men en felaktig offside-bedömning bäddade för segern. Tur som jag dock anser att man har förtjänat. Sunderland är inne på rätt spår inför avslutningen och lyftet i form av ett något bättre självförtroende kan ha varit den kicken man behövde i de kommande 5 omgångarna.

Everton har haft sina perioder där man har varit mindre effektivt, men svagt har man nog aldrig varit och kanske kan man hålla den här nivån ända in i slutet. David Moyes och hans manskap har stått för en stor prestation så här långt och skulle man nå CL så är det en rejäl bedrift. De imponerande resultaten till trots, så har det inte varit på ett alltför övertygande sätt på slutet, trots resultaten, och jag tycker nog att det har blivit någon vinst för mycket. Utanför Merseyside skiljer man sig något snäpp från lagen på plats 3, 4 och 5 i tabellen. Man är mer än mänskligt på bortaplan där man är det klart minst effektiva laget av samtliga bland topp-6, där man endast har vunnit 4 av 16 matcher i ligaspelet.


Halvgarderingen (+0,5 är lika med dubbelchans) spelas på Sunderland med dryga medelinsatsen på att man inte förlorar. För er som spelar hos Pinnacle så är man nästintill marknadshögst i dagsläget.

/Puyol