Lördagens fjärde spelobjekt från Premier League hämtas från de norra delarna av England där värdefulla poäng står på Stadium of Light med ett nytt kontrakt och europeiskt cupspel i potten. Sunderland kommer till spel med en väldigt dämpad trend mot ett Everton som fortsätter att ösa framåt i något som kan bli en väldigt stor säsongen för bortalaget – känns även motiverat att de får förtroendet här.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Sunderland – Everton
  • Spel: Everton
  • Odds: 1,82 @ Betsson
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.07 12/4

Sunderland sögs ännu närmre till spel i Championship till nästa säsong där man alltjämt tvingas gå in även till den här omgången i en position allra längst ner i tabellen. Måndagens kvällsmatch borta i London mot Tottenham förlorades med hela 5-1 och ser man till hur laget presterar i nuläget är det svårt att förstå hur Gus Poyets manskap kunde vara så pass svårslaget kring årsskiftet. Laget står nu endast på en ynka inspelad poäng från sina 7 senaste ligamatcher (0-0 hemma mot Crystal Palace) och om man ser till det återstående spelschemat, utöver det här mötet med ett stort ”bogey team” under 2000-talet, där den kommande veckan består av bortamatcher mot Manchester City och Chelsea, kan man förstå varför managern som hade en ganska bra inledning på posten nämner att laget behöver ett mirakel i dagsläget. Senast visade man ingen som helst kämpaglöd trots det prekära läget där man var extremt slapphänt på egen planhalva. Framåt vilar väldigt mycket på Adam Johnsons vänsterfot och kreativitet där man även har svårigheter här på Stadium of Light med ett något krystat agerande och man kan vara något sent ute med att försöka vrida upp vinstprocenten i det här skedet av säsongen där endast 3 av 15 hemmamatcher i ligaspelet har vunnits, en starkt bidragande orsak till att man parkerar under strecket.

Inget nytt att rapportera vad gäller statusen på hemmalagets trupp. Steven Fletcher och Keiren Westwood är de enda namnen som saknas och båda blir troligtvis borta säsongen ut.

lukaku

Everton går mot en fantastisk säsong som faktiskt kan krönas med en kvalplats till Champions League till nästa säsong, en position Merseyside-laget i blått kommer ha kontroll över om man skulle lyckas spika en fullpoängare idag. Värvningen av Roberto Martinez på managerposten har varit ett extremt lyckat drag där spanjoren har etablerat och utvecklat ett skickligt och rörligt passningsspel som spelarmaterialet börjar sätta allt bättre lagom till slutspurten. Everton imponerade stort senast och slog tillbaka Arsenal med 3-0 vilket gör att man nu står på 6 raka segrar i ligaspelet, vilket är ett fantastiskt facit. Spanjoren stod för taktiska drag som var lyckade senast där den mer offensivt lagda kvartetten möblerades om något i sina positioner, och trots ett par skador i truppen har de övriga förmågorna som har kommit in (exempelvis har Steven Naismith klivit in och agerat poängspelare) klarat av att leverera fullgoda insatser vilket visar på att man har ett antal alternativ framåt. Enkelheten och tryggheten i grundspelet har varit den bidragande orsaken till att laget har tagit nästa steg i sin utveckling. Anfallsspelet lyser för tillfället där man har stått för minst 3 gjorda mål framåt i 4 matcher i följd.

Bortalaget kommer till spel med frågetecken på Leon Osman som utgick tidigt i mötet med Arsenal pga en ögonskada. Bland de mer noterbara startspelarna saknas Phil Jagielka och Steven Pienaar sedan tidigare. Vi stryker även Bryan Oviedo, Darron Gibson, Lacina Traore och Arouna Kone.


Valde mellan den raka segern alternativt bortalaget att stå för minst två mål framåt, men väljer det förstnämnda med snarlika odds att gå på där man ändå får se till att dagens gäster har visat upp ett stabilt spel över hela banan där man, under en normal dag, inte ska behöva släppa till särskilt många farligheter. Den spontana känslan är att man kan få svårt att hålla ihop det här i ytterligare 6 omgångar utan att åka på någon reaktion och känna av att man är på väg mot en fantastisk bedrift, men rent spelmässigt ser jag inga klara signaler till varför man inte skulle kunna prestera här. Everton står för en jämnhet och högt bibehållen nivå i sitt spel där man har imponerat i matcher även av den här karaktären och man kan eventuellt ha slagläge på ett motstånd som ur vissa avseenden ser ut att ha gett upp. Spelar medelinsatsen på bortalaget att stå som segrare.

/Puyol